Italian supertähti Dorothea Wierer siirtyy suomalais­valmennukseen

Jonne Kähkönen alkaa valmentaa Italian naisten ampumahiihdon maajoukkuetta.

Dorothea Wierer jatkaa ampumahiihtouraansa ainakin vielä vuoden.

9.5. 11:34

Jonne Kähköstä odottaa vaativa tehtävä, kun hän siirtyy ampumahiihdon Italian naisten maajoukkueen valmentajaksi.

Kähkösestä tulee muun muassa Dorothea Wiererin vastuuvalmentaja. Italian kirkkain ampumahiihtotähti jatkaa uraansa ainakin vuodella.

”Dorothea ei halua julkisesti hirveästi huudella uransa jatkamisesta. En ole hänen kanssaan vielä jutellut, mutta ymmärrän hänen tilanteensa, ettei hän halua sitoutua neljäksi vuodeksi”, Kähkönen sanoo.

Italiassa Kähkösen harteille on jo nyt kasattu menestyspaineita. Italian media toivoo, että Kähkönen korjaa maan toiseksi parhaan naisampumahiihtäjän ja lähivuosien menestyjän Liza Vitozzin huonon ammunnan.

”Se on vaatimaton tavoite”, Kähkönen naurahtaa.

”Minun pitää ensin katsoa, mitä Italian maajoukkueessa on tehty ja harjoiteltu. Isoin haaste on päästä mukaan systeemiin.”

Kähkösen sopimus on mallia 2+2 vuotta, eli siinä on kahden vuoden optio. Pisimmillään pesti kestää Italiassa Milanossa ja Cortina d’Ampezzossa vuonna 2026 järjestettäviin talviolympialaisiin.

Maaliskuussa Kähkönen ilmoitti, ettei hän hae jatkoa neljä vuotta kestäneelle kaudelleen Suomen ampumahiihtäjien päävalmentajana. Kähkönen oli Suomen päävalmentaja toista kertaa. Ensimmäinen kerta oli vuosina vuodet 2006–2010.

Kähkösen seuraajana aloittaa norjalainen Erik Bartlett Kulstad, joka työskenteli edelliset kolme vuotta Kiinan ampumahiihdon valmennusryhmässä.

Jonne Kähkönen aloittaa uuden työnsä Italiassa toukokuun lopulla.

Pandemian takia kiinalaiset ampumahiihtäjät olivat kaksi vuotta poissa maailmancupin kisoista. Kähkönen lupaa kertoa Kultsadille suomalaisurheilijoiden taustoista, jos siihen on tarvetta.

”En tunne Kultastadia kovin hyvin, mutta olen ymmärtänyt, että hän on nuori ja innokas kaveri”, Kähkönen, 48, sanoo 30-vuotiaasta seuraajastaan.

Italiassa Kähkönen pääsee toteuttamaan valmennusfilosofiaansa, jota hän kaipasi myös Suomessa: maajoukkueen urheilijat harjoittelevat päävalmentajan ohjeilla. Heillä ei ole henkilökohtaisia valmentajia, kuten Suomessa.

”Kaikki ovat maajoukkueen alla. Urheilijat kaipaavat uusia ärsykkeitä, kun Italiassa on tehty kymmenen vuotta asioita samalla tavalla. Isot raamit ovat maajoukkueiden valmentamisessa samankaltaisia, mutta sisällössä on eroja.”

Kaikkiaan Kähkösen valmennusryhmässä on yhdeksän naista, joita hän valmentaa osin paikalla Italian harjoituskeskuksessa Antholzissa ja osin etänä kotoaan Lahdesta.

Antholzissa Kähkönen on kaksi viikkoa kerrallaan.

”Sinne on helppo matkustaa joko Milanon tai Münchenin kautta. Valmennuspesti on mielenkiintoinen ja odotan sitä innolla”, sanoo Kähkönen, jolle olisi ollut myös muita ottajia.

Itävallan ampumahiihtoliitto olisi halunnut Kähkösen miesten ja naisten ampumavalmentajaksi. Yhdysvallat tarjosi hänelle pitkään vuoteen 2030 asti ulottuvaa sopimusta.

Kähkönen valmensi Yhdysvaltojen naisampumahiihtäjiä kahdeksan vuotta 2010–2018. Ensi kaudeksi Yhdysvallat uusii maajoukkuettaan, kun moni kokenut urheilija lopettaa uransa.

”Ei olisi ollut realistista muuttaa sinne niin pitkäksi aikaa. Etävalmennus ei taas olisi ollut riittävän hyvää Yhdysvaltojen joukkueen nuorille urheilijoille”, Kähkönen sanoo.

Hän kertoo olevansa otettu, että suomalaista ampumahiihtovalmennusta arvostetaan maailmalla.

”Suomalainen ampumavalmennus on hyvässä kurssissa, vaikka sillä on Suomessa välillä pyyhitty lattiaa.”

Italiassa valmennuskielenä on englanti, mutta Kähkönen aikoo opiskella myös italiaa.

”Haluan opetella kieltä sen verran, että ymmärrämme toisiamme ja voimme puhua harjoittelusta ammattimaisesti, vaikka suurin osa urheilijoista puhuukin hyvin englantia.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat