Etelä-Saimaa: Jääkiekko­legenda Lalli Partinen on kuollut

80-vuotias Partinen kuoli keskiviikkona Etelä-Karjalan keskussairaalassa.

Lalli Partinen on kuollut. Kuvassa ”Punainen Kolmonen” HIFK:n paidassa 1974.

5.5. 13:34 | Päivitetty 5.5. 14:49

Jääkiekkolegenda Lalli Partinen on kuollut. Partisen kuolemasta uutisoi torstaina sanomalehti Etelä-Saimaa verkkosivuillaan. Partinen oli kuollessaan 80-vuotias.

Partinen kuoli keskiviikkona Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Etelä-Saimaan mukaan Partisella todettiin koronavirustartunta maanantaina, ja sairaus eteni nopeasti.

Partinen edusti pitkän pääsarjauransa aikana lappeenrantalaista SaiPaa sekä Helsingin IFK:ta. Kovaotteinen puolustaja saavutti urallaan kaksi Suomen mestaruutta IFK:ssa.

”Kentän ulkopuolella Lalli oli todella mukava ja rauhallinen nuorukainen. Lallihan oli kova persoonallisuus kaikin tavoin. Milloin hän veteli jäällä taitoluistelijan liikkeitä ja välillä meni jäähyaitioon tappelun päätteeksi, vaikka tuomari ei häntä ollut sinne edes määrännyt. Melkoinen veijari”, HIFK-pomo Frank Moberg muistelee elämäkerrassaan Frank (WSOY 2006).

IFK-paitaan Partinen siirtyi kaudeksi 1969–1970. Hänet hankittiin pääkaupunkiin Carl Brewerin korvaajaksi.

”Hän oli loistava pelaaja ja todella hieno ja rauhallinen mies. Luulen, että arvostimme toisiamme paitsi pelaajina myös yksityishenkilöinä”, Partisen puolustajapari Juha Rantasila muistelee elämäkerrassaan Juha Rantasila – Puolustaja (Teos 2013).

Siirron jälkeen syntyivät tarinat ”Punaisesta Kakkosesta” ja ”Kolmosesta”.

”Pari kertaa korva erotti tuomareiden puheesta jäähyjä annettaessa, että ainakin punainen kakkonen ja kolmonen, ketkä vielä”, Rantasila kertoo.

120 kertaa leijonapaitaan pukeutunut Partinen edusti Suomea viisissä MM-kisoissa ja yksissä olympialaisissa. Hänet aateloitiin Jääkiekkoleijonaksi numero 52 vuonna 1987.

”Lalli oli ihailtu oman seuran sisällä ja vihattu vastustajien leirissä”, SaiPa tiivistää Partisen ansiot verkkosivuillaan.

”Partista pelättiin kaukalossa, sillä hän onnistui rajuilla taklauksillaan pehmentämään vastustajan toisensa jälkeen, ja pelikovuuden takia häntä erityisesti arvostettiin maajoukkuetta myöten.”

SaiPa on jäädyttänyt Partisen pelinumeron 3.

Partinen keräsi SM-sarjan ja SM-liigan runkosarjassa peräti 858 jäähyminuuttia.

”Jäähyjä tuli keskimäärin yksi per ottelu. Suurin osa tuli kai aiheesta. Loppuvuosina tuli paljon 10-minuuttisia, kun kerroin tuomareille mielipiteeni. Ei minua lämmittää tarvinnut, olin muutenkin lämmin”, Partinen muisteli vuonna 2004 julkaistussa kirjassa Suomen Jääkiekkoleijonat (Ajatus Kirjat).

Partinen syntyi elokuussa 1941 Kannonkoskella Suomen käydessä jatkosotaa Neuvostoliittoa vastaan.

Partisen isä kirjoitti rintamalta kirjeen, jossa toivoi puolisoltaan yhtä asiaa. Isän mukaan pojalle piti antaa nimeksi Lalli, koska talonpoika Lalli oli aikanaan häätämässä mailtaan pois ensimmäistä vierasta valloittajaa piispa Henrikiä.

Isä kaatui Syvärillä keväällä 1942 ja ehti nähdä Lalli-poikansa vain ristiäisissä.

Partinen asui lapsuutensa Lappeenrannassa hellahuoneessa, eikä elo ollut aina leveää. Hän muistelee Michael Sundstenin kirjassa Jäähän kohdistunut rakkaus – Kiekkosuuruudet kertovat uransa alkuaikoja SaiPan riveissä.

”Ensimmäiset mestaruussarjavuodet laitoin kotona varusteet päälle, sitte turkki päälle, ajoin pyörällä kuus kilometrii sinne Kisapuistoon”, kertoo Partinen.

”Pelasin pelin, sit hikisenä kotii, ja meil ei ollu kotoona siis vessassa muuta kuin pesuallas. Ei ollu suihkuu. Ei ees lämmintä vettä.”

Partinen muistetaan kovaluisena pelaajana. Kovuutta hän hankki rajulla harjoituksella: ”Viis-kymmenen metrii otettiin vauhtii ja hypättiin päin tiiliseinää.”

Peliuransa jälkeen Partinen toimi muun muassa Suomen Jääkiekkoliiton toimitusjohtajana vuosina 1986–88.

”Työ oli mielenkiintoinen ja rankka. Ei vain oikein soveltunut minun ajatusmaailmaani nuo urheiluelämän takahuoneitten kähminnät ja junttaukset. Niissä piireissä tapasin paljon ihmisiä, joilta en olisi ostanut käytettyä autoa, enkä ostaisi vieläkään”, Partinen muisteli Suomen Jääkiekkoleijonat -kirjassa.

Jarmo Wasama (vas.) ja Lalli Partinen jääkiekon MM-kisoissa Tampereella vuonna 1965.

Vuoden 1968 talviolympialaisten Suomi–Yhdysvallat-ottelussa pinossa päällimmäisenä pelaaja numero 5: Lalli Partinen.

HIFK:n Lalli Partisella oli asiaa erotuomarille ottelussa marraskuussa 1975.

Lalli Partanen ja Arvi Lind hyväntekeväisyysottelussa Lappeenrannassa joulukuussa 2000.

Tammikuussa 2007 Juhani Tammisen kirjanjulkaisutilaisuudessa oli mukana joukko 60–70-lukujen jääkiekkolegendoja: Jorma Valtonen (vas.), Juha Rantasila, Juhani Tamminen, Lalli Partinen ja Veli-Pekka Ketola.

Lalli Parttinen Lappeenrannan jääkiekkohallissa marraskuussa 2011.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat