Jalkaproteesia käyttävä 46-vuotias nainen juoksi maratonin 104 peräkkäisenä päivänä

Jacky Hunt-Broersma aloitti juoksuharrastuksen päähänpiston seurauksena. Hän kertoo, että juoksu on auttanut häntä hyväksymään itsensä uudella tavalla.

5.5. 21:28

Yhdysvalloissa asuva Jacky Hunt-Broersma sai viime viikonloppuna valmiiksi valtavan kestävyysliikuntaurakan, jolla hän hakee merkintää Guinnessin ennätystenkirjassa.

Lauantai oli 104. peräkkäinen päivä, jolloin Hunt-Broersma, 46, juoksi maratonin eli 42,195 kilometrin matkan. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

”Osa minusta on todella tyytyväinen, että se on ohi. Toinen puoli ajattelee, että minun pitää mennä juoksemaan”, Hunt-Broersma sanoi BBC:lle.

Tämän vuoden alussa Hunt-Broersma asetti itselleen tavoitteeksi rikkoa naisten peräkkäisinä päivinä juostujen maratonien ennätyksen.

Se oli 95 maratonia ja amerikkalaisen Alyssa Amos Clarkin nimissä. Hänelle se oli ollut osa selviytymistä koronapandemiasta.

Hunt-Broersma alkoi juosta maratoneja tammikuussa ennätys mielessään. Hän juoksi muun muassa kuuluisan Bostonin maratonin, mutta virallisia maratoneja ei riittänyt joka päivälle.

Niinpä on juoksi valvotusti välillä kotiseutunsa poluilla Arizonassa ja jopa kotonaan juoksumatolla. Häneltä kului päivittäiseen maratoniin keskimäärin viisi tuntia.

Huhtikuussa britti Kate Jayden paransi Clarkin ennätystä lukemaan 101, joten Hunt-Broersman tavoite muuttui matkan varrella.

Kun ennätys oli rikottu, Hunt-Broersma tunsi BBC:n mukaan kiitollisuutta, koska juoksu on antanut hänelle itseluottamuksen, jonka hän pelkäsi menettäneensä lopullisesti.

Hunt-Broersma on syntynyt ja kasvanut Etelä-Afrikassa ja asunut myös Hollannissa ja Englannissa.

Hän oli 26-vuotias, kun hänellä diagnosoitiin harvinainen luusyövän muoto. Kahden viikon päästä diagnoosista hänen vasen jalkansa amputoitiin.

”Se oli yhtä vuoristorataa. Kaikki tapahtui niin nopeasti”, Hunt-Broersma sanoi BBC:lle.

Seuraavina vuosina Hunt-Broersman oli vaikea hyväksyä elämänmuutoksensa. Vuonna 2016 hän kokeili juoksua päähänpiston seurauksena. Hän oli sitä ennen kannustanut miestään juoksutapahtumissa mutta ei ollut koskaan ajatellut kokeilla itse juoksua, koska se oli hänen mielestään ”hullujen hommaa”.

Hankittuaan pitkän matkan juoksuun tarkoitetun erikoisproteesin hän ilmoittautui kymmenen kilometrin juoksuun mutta vaihtoi viime tingassa puolimaratonille.

Sen jälkeen se oli menoa.

”Olen kaikki tai ei mitään  -ihminen, joten heittäydyin tähän. Rakastan rajojen rikkomista”, sanoi Hunt-Broersma, jolla on kaksi lasta.

Nyt Hunt-Broersma toivoo, että olisi aloittanut juoksuharrastuksen jo aikaisemmin.

”Juoksu on merkinnyt minulle paljon henkisesti ja näyttänyt, miten vahva elimistöni voi olla. Juoksu on auttanut hyväksymään itseni uudella tavalla ja opettanut, että voin tehdä kovia asioita.”

BBC:n mukaan Hunt-Broersman ennätyksen viralliseen hyväksymiseen saattaa kulua kolme kuukautta.,

Miesten vastaava Guinness-ennätys on 59 ja italialaisen Enzo Caporason nimissä, mutta BBC:n mukaan espanjalaisen ultrajuoksijan Ricardo Abadin on raportoitu juosseen jopa 607 peräkkäistä maratonia kymmenen vuotta sitten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat