Leijonien sankari Harri Säteri jahtaa MM-kultaa koti­kaupungissaan: Reijo Ruotsalaisen vuoksi tehty sääntö toi yllätys­käänteen NHL-visiittiin

Harri Säteri ei päässyt pelaamaan Torontossa, jonka kanssa hän teki sopimuksen.

Harri Säteri liittyi torstaina MM-kisoihin valmistautuvaan Leijonien miehistöön.

6.5. 9:57

Tampere.

Leijonien olympiasankarin Harri Säterin alkuvuotta voi hyvällä syyllä kuvata tapahtumarikkaaksi.

Ensin Säteri torjui Suomelle historiallisen olympiakullan Pekingissä. Pian sen jälkeen kävi selväksi, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan estää kauden jatkumisen KHL:ssä. Ratkaisu löytyi NHL:stä, jonne Säteri teki loppukevään sopimuksen Toronto Maple Leafsin kanssa.

Laukut oli pakattu ja lennon piti olla seuraavana päivänä. Sen jälkeen peliin astui NHL-sääntö, joka luotiin 80-luvulla puolustajalegenda Reijo Ruotsalaisen takia.

Ruotsalainen siirtyi keväällä 1987 Edmonton Oilersiin vasta runkosarjan 16 viimeiseksi otteluksi sekä pudotuspeleiksi pelattuaan sitä edeltäneen kautensa tehokkaasti Sveitsissä.

Niinpä NHL:n seurapomot loivat säännön, jonka mukaan pelaajan on NHL:ään tullessaan läpäistävä siirtolista siinä tapauksessa, että hän on aloittanut kautensa Euroopassa.

Lue lisää: MTV: Olympia­kultavahti Harri Säteri perustelee Venäjältä lähtöä järkisyillä

Lue lisää: Harri Säteri ja Jyrki Jokipakka pitivät haikeat jäähyväis­puheet KHL-joukkueelleen: ”Vihaan tätä, en haluaisi lähteä kotiin”

Säterin kohdalla siirtolista kuului asiaan ja sieltä hänet poimittiin Arizonaan. Seura vaihtui pudotuspelijoukkueesta NHL:n runkosarjassa toiseksi vähiten pisteitä keränneeseen joukkueeseen.

Ja samalla Kanadasta Yhdysvaltojen puolelle. Se viivästytti perheen lähtöä, joka ajoittui maaliskuun jälkimmäiselle puoliskolle.

”Kyllä siinä ylimääräiset kymmenen päivää meni, kun vaihto tuli. Kanadan puolelle olisi helpompi ollut saada viisumi”, Säteri kertoi.

Säteri kertoi kevään tapahtumista torstai-iltana Nokia-areenassa Tampereella. Hän oli liittynyt Leijonien miehistöön aiemmin päivällä, mutta ei vielä pelannut, kun Suomi hävisi Sveitsille 2–3.

Tarjolla on mahdollisuus tuplakultaan, kun olympiavuonna pelataan kahdet arvokisat. Eikä intoa vähennä se, että Tampere on Säterin kotikaupunki.

”Suuri kunnia tietysti on tulla Leijoniin, ja kyllä sellaista pientä extralatausta on, kun kisat ovat kotikaupungissa.”

Jos siirto Torontoon olisi toteutunut, pudotuspelit olisivat voineet estää lähdön. Toronton ja Tampa Bayn sarja on kahden ottelun jälkeen tasatilanteessa 1–1.

Arizonan päätöstä on hämmästelty, sillä joukkue oli maaliskuussa jo menettänyt pudotuspelimahdollisuutensa ja joukkue olisi voinut käyttää kevään testatakseen 32-vuotiaan Säterin sijaan nuoria lupauksia.

Harri Säteri on voittanut tänä vuonna jo olympiakultaa.

Sportsnetin toimittajan Elliotte Friedmanin mukaan Arizona ei kuitenkaan ollut ainoa joukkue, joka halusi napata Säterin. Hänet halusi Friedmanin mukaan neljä tai viisi joukkuetta. Säteri päätyi Arizonaan, koska joukkue oli kiinnostuneista heikoin.

Säteri itse ei tiedä oliko poiminnan takana aito halu saada hänet Arizonaan vai oliko kyseessä enemmän kiusanteko kovalle kilpailijalle Torontolle, jolla on ollut maalivahtihuolia.

”En tiedä itse, enkä sen enempää ole asiaa miettinyt. Turha miettiä sellaisia asioita, joihin ei voi vaikuttaa”, Säteri sanoi.

Kaikesta huolimatta Arizonan-ajasta jäi Säterille hyvä tunne.

”Oli siisti kokemus. Pari ensimmäistä peliä meni katsellessa ja opetellessa. Koko ajan pääsin paremmin mukaan, ja pari viimeistä peliä olivatkin ihan hyviä. Tuntui, että pääsi siinä vaiheessa rytmiin ja sitten kausi olikin jo ohi”, Säteri sanoi.

Leijonien ryhmässä Säteri pääsee mukaan läpeensä tuttuun ryhmään. Esimerkiksi oympiakultaa voittaneesta ryhmästä mukana ovat kaikki kolme maalivahtia, kuusi puolustajaa ja kymmenen hyökkääjää.

Moni muukin pelaaja on tuttu edellisvuosien MM-kisoista tai EHT-turnauksista.

”On helppo tulla senkin puolesta, että kaikki on oikeastaan tuttua. Ei tarvitse tutustua kenenkään”, Säteri sanoi.

Leijonien MM-pelit alkavat ensi viikon perjantaina Tampereella. Sitä ennen joukkue pelaa vielä Tukholmassa Ruotsia ja Tšekkiä vastaan viikonloppuna.

Harri Säteri on pelannut tällä kaudella KHL:n lisäksi myös NHL:ssä Arizona Coyotesin riveissä kuusi ottelua.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat