Jussi Olkinuora kertoo, mitä hän teki, kun Putin päätti hyökätä Ukrainaan ja aloittaa sodan –"He ihmettelivät paljon, kun lähdin"

Ambulanssi vei maalivahti Jussi Olkinuoran olympiapelit ja sota Ukrainassa päätti seurajoukkuepelit. Nyt hän tavoittelee Leijonissa MM-kultaa.

Jussi Olkinuora on valmis urakoimaan MM-turnauksessa, kun kevään pelit pyyhkiytyivät pois.

13.5. 2:00 | Päivitetty 13.5. 10:43

Olympiavoitto ja viittä vaille Gagarin Cupin mestari venäläisvetoisessa jääkiekon itäliigassa.

Maalivahti Jussi Olkinuoran kausi kuulostaa komealta ja onkin sitä, mutta jotain jäi silti puuttumaan.

Pekingin olympialaisissa Olkinuora, 31, oli yksi palanen Leijonien voittajajoukkuetta – kakkosmaalivahtina.

Olympialaisissa Olkinuoran rooli kutistui pieneksi, kun ambulanssi haki terveen pelaajan koronahotelliin Marko Anttilan naapuriin.

Maalivahtipelaaminen on niin herkkää, ettei voi viettää kahta yötä eristyksissä juuri silloin, kun täytyisi ottaa harjoituksissa ratkaisevia torjuntoja.

Ruotsia vastaan pelattu ottelu jäi Olkinuoran ainoaksi Pekingissä. Harri Säteri hoiti torjunnat, ja hyvin hän kantoikin vastuunsa.

Kohteliaasti Olkinuora sanoo, että juuri tämän takia joukkueessa on useampi hyvä maalivahti. Kaikkea voi sattua, mutta ambulanssikyyti sopii kaikkein huonoiten urheilijan viimeistelyharjoituksiin.

Tapaus sai jopa mysteerin piirteitä, kun Olkinuora sulki suunsa. Hän ei suostunut sanomaan mitään, ei omista tunnelmistaan eikä olotilastaan.

Arvatenkin harmituksen – voisi tähän laittaa vähän voimakkaammankin sanan – on täytynyt nousta kattoon asti.

Reilut kaksi kuukautta myöhemmin Olkinuora avaa tuntojaan.

”Pettymys oli suuri, ja kun palasin ihmisten ilmoille en halunnut siitä häiriötekijää.”

”Kyllä me tiesimme, että se on riski, joka voi sattua kelle vaan. Siinä oli pelaajilla ja joukkueella muutakin ajateltavaa, ettei tarvinnut nostaa suurta skandaalia.”

Koronavirus kiersi pallosalaman tavalla joukkueessa viikko kaksi ennen olympialaisia ja niin sanottuja viruksenhäntiä paljastui kiinalaisten tarkoissa testeissä, vaikka Anttila ja Olkinuora olivat täysin terveitä.

”Onneksi näin ei ole tapahtunut usein minun urallani. Arvostan, että olen pystynyt olemaan terveenä.”

”Kun en ole päässyt pelaamaan, se on johtunut pelillisistä syistä.”

Jussi Olkinuora on maailmanmestari vuosimallia 2019 ja olympiavoittaja tältä talvelta.

Leijonat oli ja on Olkinuoran edustusjoukkue. Metallurg Magnitogorsk oli Venäjällä hänen työpaikkansa ja palkanmaksajansa mutta ei ole enää, eikä ensi kauden sopimustakaan ole takataskussa.

Magnitogorskissa Olkinuora oli selkeä ykkösmaalivahti, ja hänen piti olla iso palanen Gagarin Cupin jahtaamisessa.

Gagarin Cup on KHL:n mestaruuspokaali ja vaikeimmin voitettava jääkiekon seurajoukkuepalkinto Pohjois-Amerikan Stanley Cupin jälkeen. Ja oli Gagarin Cup jossain vaiheessa arvostettukin rajatuissa jääkiekkopiireissä.

Olkinuoran torjunnoilla ”Magnika” nousi uskottavaksi mestaruuden tavoittelijaksi, mutta kausi jäi kesken – ei seuralta vaan Olkinuoralta.

Vladimir Putin aloitti heti olympialaisten jälkeen mielettömän sodan Ukrainassa. Se oli kuin lähtölaukaus suurelle joukolle ulkomaalaisia pelaajia – myös Olkinuoralle.

”Playoffit olivat olleet käynnissä kolme päivää, kun tajusin, etten pysty olemaan siellä.”

Olkinuora ehti pelata yhden pudotuspeliottelun ja istui vaihdossa toisen. Seurajoukkuekausi päättyi siihen.

”Kun lähdin, lähetin tsemppiviestit joukkueen ryhmächatiin ja kiitin, että on ollut hienoa pelata heidän kanssaan samassa joukkueessa.”

”Jossain vaiheessa mietin, että olisi ollut urheilulliselta kannalta siistiä pelata sen joukkueen kanssa. Olin siellä kuitenkin kaksi vuotta ja tunsin jätkät.”

Magnitogorski johti loppuottelusarjaa 3–1 Moskovan suurseuraa TsSKA:ta vastaan, mutta hävisi pokaalin otteluvoitoin 3–4.

Pakostakin Olkinuoran päässä pyörii ajatus, olisiko hän voinut torjua tutulle seuralleen mestaruuden.

Olkinuora sanoo, että pelaamisen nälkää riitti vaikka kuinka, kun olympialaisissa torjunnat jäivät vähiin. Lopulta ei tullut pudotuspelejäkään.

”Kun sekin vietiin pois, oli hölmö olo, totta kai. Kun sota alkoi, ei kukaan tiennyt, onko se päivän homma vai mikä se oikeastaan edes on. Sen vakavuusastetta tai muuta.”

Seura hyväksyi Olkinuoran lähdön, eikä paluumatkaankaan liittynyt dramatiikkaa. Silti heikäläisten ajatukset vaihtelivat.

”Venäläisillä on sieltä [sodasta] ihan eri informaatio, ja he ihmettelivät paljon, kun lähdin.”

Sota jatkuu, Venäjä on ulkona MM-turnauksesta, mutta Olkinuora sanoo, ettei mieti oikeastaan ollenkaan itänaapurin poissaoloa.

”Kova turnaus joka tapauksessa.”

Omaa kisarooliaan Olkinuora ei murehdi. Kuulemma selkeää ykkös- tai kakkosmaalivahtia ei ole, vaan kisojen jälkeen nähdään, kuka lopulta pelasi eniten.

”Me emme ole toisiamme vastaan vaan muita maita vastaan.”

Olkinuoralla ainakin riittää pelihaluja.

Tilaa MM-kisojen uutiskirje osoitteesta hs.fi/urheilukirje

Lue kaikki MM-jääkiekon kisajutut osoitteessa https://www.hs.fi/aihe/jaakiekon-mm-kisat/

Jussi Olkinuora JYP:n peliasussa kaudella 2017–2018. Liigassa hän on edustanut myös SaiPaa ja Pelicansia.

Lue lisää: Oletko menossa MM-kisoihin Tampereelle? Testaa, ymmärrätkö, mitä siellä puhutaan

Lue lisää: Jukka Jalonen luottaa kultaa tuoneen olympiajoukkueen pelaajarunkoon: ”Ei olisi mitään järkeä vaihtaa heitä pois”

Lue lisää: Eemeli Heikkilä, 17, on jääkiekon MM-kisojen nuorin työntekijä – Pian hänen kädenjälkensä näkyy kymmenille tuhansille MM-kisavieraille

Lue lisää: Leijonille huippu-uutinen: Mikael Granlund mukaan kotikisoihin

Lue lisää: Leijonien huippu­pakki on pitänyt kotiaan vaivihkaa Tampereella lähes kymmenen vuotta – jotkut pitävät häntä jopa nokialaisena

Lue lisää: Stig Wetzell sai lääkäriltä kuusi pilleriä ja kärysi dopingista – syy jäi kuitenkin mysteeriksi: ”Mun elämäni muuttui totaalisesti”

Lue lisää: Suomi ja Latvia suunnittelevat ensi vuoden MM-jääkiekon hakemisesta Tampereelle ja Riikaan

Lue lisää: Tässä on jääkiekon MM-kotikisojen otteluohjelma – Ruotsi, Yhdysvallat ja Tšekki haastavat Leijonat jo alkulohkossa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat