Ruotsalainen KHL-tähti pakeni Venäjältä Suomen halki kotiin – En enää koskaan astu Venäjälle jalallani, Lucas Wallmark sanoo

Lucas Wallmark pääsi kotiinsa Moskovasta Pietarin ja Helsingin kautta. Matkaseuranaan hänellä oli toinen kiekkoilija Joakim Nordström.

Lucas Wallmark edusti Ruotsia Pekingin olympialaisissa.

6.5. 19:41 | Päivitetty 6.5. 21:57

Jääkiekkoliiga KHL:ssä pelaavan Moskovan TsSKA:n kanssa sopimuksensa pian Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen purkanut ruotsalainen Lucas Wallmark on puhunut ensimmäistä kertaa pakomatkastaan Venäjältä.

26-vuotias hyökkääjä kertoi ruotsalaislehti Expressenissä perjantaina julkaistussa haastattelussa, miten pääsi kotiin Moskovasta. Suomella on tarinassa keskeinen rooli.

Wallmark ja hänen joukkuekaverinsa Joakim Nordström matkasivat kotiinsa Pietarin ja Helsingin kautta. Pako alkoi maaliskuun 4. päivänä eli vain reilu viikko sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

”Siitä [kotimatkasta] tuli paljon monimutkaisempi kuin se on tavallisesti. Menimme junalla ja autolla, ja matkasimme itse asiassa Suomen läpi. Pitää kehua ’Jockea’ (Joakimia) siitä, että hän varasi junan ja auton todella nopeasti”, Wallmark kertoi.

”Menimme junalla Moskovasta Pietariin, josta jatkoimme autolla Suomen rajalle ja Helsinkiin. Se vei aikaa, mutta oli mukavaa matkustaa Jocken kanssa. Meillä oli toisemme, ja tuntui turvalliselta päästä kotiin sillä tavalla.”

Moskovan TsSKA on Venäjän armeijan keskusurheiluseuran joukkue, jonka omistaa valtiollinen öljyjätti Rosneft. Seuran siteet Venäjän hallintoon ovat tiiviit.

TsSKA pelasi ennen ruotsalaiskaksikon sopimusten purkamista harjoitusottelun paikallisvastustajaansa Spartakia vastaan sekä kaksi ensimmäistä pudotuspeliä.

Spartak-ottelussa TsSKA:n vaihtopenkin takana roikkui banderolli, jossa luki teksti ”Putin – meidän presidenttimme”.

”Se banneri oli šokki”, Wallmark sanoi.

Expressen kysyi Wallmarkilta, sanoivatko hänen venäläiset joukkuekaverinsa mitään, tuomitsivatko sodan vai ylistivätkö Vladimir Putinin ja Venäjän toimia.

”Ei sitä kukaan ylistänyt, ja he olivat hyvin varovaisia puhuessaan siitä. Kun olimme hallilla, emme puhuneet sodasta käytännössä mitään. Enimmäkseen puhuin siitä Jocken kanssa, koska olimme lähdössä kotiin”, Wallmark vastasi.

Wallmark ja Nordström soittivat agenteilleen, kun kävi ilmi, että Venäjän hyökkäyksen aikana ei vältytty verenvuodatukselta. Seura ei vastustanut sopimusten purkua.

Ruotsalaishyökkääjä kertoi olleensa noina päivinä peloissaan. Kiekkoilijan päässä pyöri iltaisin monenlaisia ajatuksia, kun hän istui yksin asunnossaan.

”Pitäisikö minun olla siellä, pelata jääkiekkoa ja ajatella sen olevan hauskinta mitä on? Ne palaset eivät menneet yhteen, palapeli ei sopinut minulle. Halusin vain päästä pois.”

Wallmarkin ja Nordströmin sopimukset TsSKA:n kanssa olivat voimassa kevääseen 2023. Wallmark vahvistaa Expressenille, että häneltä jää saamatta sopimuksen purkamisen vuoksi rahaa noin kymmenen miljoonaa kruunua eli lähes miljoona euroa.

”Se on meille taloudellinen isku, mutta toisaalta luovumme rahasta näyttääksemme kantamme. Tämä ei ole mitään verrattuna siihen, että ukrainalaiset lapset ja perheet kärsivät tällä hetkellä.”

Wallmark painotti Expressenille, ettei halua taloudellisia uhrauksiaan korostettavan liikaa. Hän kertoi saaneensa pitää kauden 2021–2022 aikana tienaamansa rahat.

NHL:ssä ennen keskenjäänyttä TsSKA-kauttaan kiekkoillut Wallmark puhui kokemuksistaan Venäjällä jo muutama päivä sitten.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT julkaisi Wallmarkin haastattelun tämän viikon maanantaina. Hyökkääjä kertoi tuossa haastattelussa pitkälti samoja asioita kuin Expressenillekin.

Omasta tulevaisuudestaan kiekkoilijana Wallmark paljasti vain yhden asian.

”En enää koskaan astu sinne [Venäjälle] jalallani. Sen verran voin sanoa. Nyt on aika vastustaa sotaa”, hän sanoi SVT:lle.

Wallmark kertoi Expressenille olevansa liikuttunut niistä kehuista, joilla ihmiset muistivat häntä ja Nordströmiä SVT:n haastattelun jälkeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat