Juoksijalupaus Eemil Helander on tuntenut jaloissaan, että hiihtoura on takana: ”Keväällä oli ennen haastavaa”

Eemil Helander otti kovassa seurassa ensimmäistä kertaa tuntumaa korkean paikan harjoitteluun.

Eemil Helander tavoittelee sunnuntaina ensimmäistä maastojuoksun Suomen mestaruuttaan yleisessä sarjassa. Helander kuvattiin viime viikolla Jyväskylässä.

7.5. 11:38

Nykyisessä kestävyysurheilussa korkean paikan harjoittelulla voi olla ratkaiseva merkitys suorituskyvyn kannalta.

Suomen johtava kestävyysjuoksija Topi Raitanen on panostanut viime vuosina voimakkaasti vuoristoharjoitteluun, ja nyt sillä tiellä on ottanut ensimmäisiä askeleitaan maan lupaavimpiin nuoriin kestävyysjuoksijoihin kuuluva 20-vuotias Eemil Helander.

Kevään aikana Helander otti tuntumaa korkean paikan harjoitteluun monille suomalaisille juoksijoille tutussa paikassa Flagstaffissa, joka sijaitsee noin 2 100 metrin korkeudella Yhdysvaltojen Arizonassa.

”Se oli minulle ensimmäinen korkean paikan leiri ja. Mukana oli hyvä porukka, Topi Raitanen, Joonas Rinne ja paljon ulkomaisia juoksijoita. Oli treeniseuraa ja pääsi näkemään kansainvälisen tason menoa”, Helander sanoo Suomen urheiluliiton (SUL) tiedotteessa.

Helander kiittelee, että hänen valmentajansa Ari Nummelan suunnittelema ohjelma toimi hyvin. Joillakin urheilijoilla sopeutuminen korkealle tuottaa vaikeuksia, mutta Helanderilla niitä ei ilmennyt.

”Sopeutuminen korkealle meni hyvin, samoin palautuminen leirin jälkeen, ja leirillä pidin maltin harjoitusvauhdeissa”, Helander kertoo.

Helander kilpaili vielä edellisen talven nuorten kansainvälisellä tasolla myös hiihdossa mutta siirtyi kokonaan juoksuun keväällä 2021 saavutettuaan viestihopeaa nuorten MM-hiihdoissa Vuokatissa.

”Kevät on mennyt nyt paremmin kuin aikaisemmin. Keväällä oli ennen haastavaa hiihtokauden jälkeen, miten jalat tottuvat juoksuun. Nyt kun juoksin talvellakin, juoksumäärissä ei tapahtunut niin isoa hyppäystä ja olen pystynyt treenaamaan ehjänä.”

Viime kesänä Helander voitti Suomen mestaruudet 3 000 metrin estejuoksussa ja 5 000 metrillä.

Talvella hän juoksi hallissa 3 000 metriä 8.01,17. Se kertoi, että kevättalvella päättynyt varusmiespalvelus ei ainakaan liiaksi rajoittanut harjoittelua.

Intin aikana Helander juoksi Cooperin testissä Puolustusvoimien Urheilukoulun varusmiesten ennätyksen 4 255 metriä.

Sunnuntaina Helander testaa kuntoaan maastojuoksun SM-kisojen neljällä kilometrillä Nakkilassa.

”Kovasti on kevään mittaan treenattu ja ilman ongelmia. SM-maastoissa on mukava nähdä, missä mennään.”

Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava Helander on voittanut juniorisarjoissa viisi maastomestaruutta. Nakkilassa hän tavoittelee ensimmäistä titteliä yleisessä sarjassa.

”Halusin lähteä haastamaan itseäni miesten sarjaan, kun siellä ovat Topi Raitasta lukuun ottamatta melkein kaikki kovat mukana.”

Mestaruutta puolustava Raitanen juoksee ensi viikolla Timanttiliigan Dohan kilpailussa 3 000 metrin esteet ja jättää sen takia SM-maastot väliin.

Ratakauden Helander avaa Lahdessa Motonet GP:ssä 25. toukokuuta. Kesän päätavoite on kilpailla elokuussa Münchenin EM-kisoissa 3 000 metrin esteissä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat