Supertähti Farah kirittää SM-kultamitalistia Muusea uralla eteenpäin: ”Onhan tämä ainutlaatuinen mahdollisuus”

Muuse omisti maastojuoksun SM-kisojen 10 kilometribn voiton edesmenneelle Ilkka Kanervalle.

Olympiavoittaja Mo Farahin tuki auttaa Mustafe Muusea.

8.5. 14:47

Turun Urheiluliiton lupaus Mustafe Muuse ammentaa kestävyysjuoksu-uralleen oppia nelinkertaiselta olympiavoittajalta, britti Mo Farahilta.

Ensimmäiset kokemukset Farahin vetämässä harjoitusryhmässä vuodenvaihteessa 2020–2021 olivat Muuselle hurja kokemus, mutta viime talvi Etiopian harjoitusleirillä sujui jo huomattavasti jouhevammin.

”Ekana vuonna pysyin pitkällä lenkillä ehkä viisi kilometriä mukana, mutta tänä talvena jo 20 kilometriä. Kestävyyspohjani ei ehkä ole vielä niin kova, mutta minulla on sisua”, Muuse kertoi voitettuaan maastojuoksun SM-kultaa Nakkilassa.

Muusen yhteys Farahiin syntyi turkulaisnuorukaisen ensimmäisellä Etiopian-leirillä. Hän asui samassa hotellissa Farahin kanssa ja kääntyi brittitähden puoleen tarvittuaan apua.

”Meillä molemmilla on somalitaustaa, joten puhumme samaa kieltä”, Muuse valotti.

Hollantilaisen Addy Ruiterin valmentama Muuse pääsi Farahin perustamaan harjoitusryhmään. Tätä kesää ajatellen nuorukainen harjoitteli Etiopiassa 2 700 metrin korkeudessa joulukuusta huhtikuuhun.

”Onhan tämä ainutlaatuinen mahdollisuus. Kun tekee oikeita asioita, kehittyy päivä päivältä”, Muuse tuumi.

Muuse, 20, oli maastojuoksun SM-kisojen 10 kilometrillä selvä voittaja. Hän olisi voinut juosta SM-maastoissa myös alle 22-vuotiaissa, mutta valitsi miesten pääsarjan ja otti kärkipaikan jo alkumatkasta.

”Ajattelin, että nyt on aika miehistyä”, Muuse naurahti.

Lahden Ahkeran Ossi Kekki jäi voittajasta 12 sekuntia ja oli toinen. Alajärven Ankkurien Antti Ihamäki oli kolmas 36 sekuntia voittajasta jääneenä.

Muuse omisti ensimmäisen aikuisten sarjan Suomen mestaruutensa vajaa kuukausi sitten kuolleen Ilkka Kanervan muistoksi.

”Kun sain 2018 ensimmäisen mitalini SM-maastoissa, Ilkka tuli onnittelemaan pronssista ja kättelemään. Se oli nuorelle miehelle tosi iso juttu. On valitettavaa, että olemme menettäneet hienon miehen”, Muuse sanoi.

Muuse kertoi aloittaneensa systemaattisen harjoittelun vuonna 2017. Vuonna 2019 SM-maastoissa revähtänyt takareisi varjosti harjoittelua pitkään, mutta vuoden 2020 lopusta hän on tehnyt Ruiterin kanssa töitä viisivuotissuunnitelmalla.

”Vitonen on varmaan päämatka”, Muuse kertoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat