Eemil Helander juoksi ensimmäistä kertaa maastojuoksun mestaruuden

Nathalie Blomqvist karkasi Kristiina Mäeltä SM-maastoissa naisten 4 kilometrin kisan puolivälissä.

Eemil Helander karkasi puolimatkassa muilta juoksijoilta SM-maastokisassa.

8.5. 18:59 | Päivitetty 8.5. 19:48

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander voitti uransa ensimmäisen aikuisten maastojuoksun Suomen mestaruuden, kun hän ratkaisi miesten neljän kilometrin SM-maastojuoksun puolimatkassa.

Maastomestaruutta puolustanut Topi Raitanen ei ollut Nakkilassa mukana, sillä hän juoksee perjantaina Timanttiliigan avauskilpailussa Dohassa 3 000 metrin esteet.

”Olen kiertänyt nuorten sarjoja pitkään”, mestaruudesta tyytyväinen Helander sanoi, mutta muistutti, että ennen kaikkea maastokisa oli hyvä ja kova harjoitus ennen ratakautta.

Helander leireili kevätpuolella Raitasen ja muutamien muiden suomalaisjuoksijoiden kanssa Yhdysvaltain Flagstaffissa, mutta ihan Raitasen tahtiin Helander ei vielä pääse.

”Topi juoksee kovempaa”, Helander naurahti vastauksena kysymykseen, mikä on kaksikon ero leirivauhdeissa.

Estejuoksussa ovat myös Helanderin tavoitteet, sillä nuorukainen tähyää elokuisiin EM-kisoihin Müncheniin. Viime kauteen verrattuna erona on se, että aiemmin Helander harjoitteli talven aina toisen lajinsa hiihdon ehdoilla, mutta nyt hän pääsee juoksijan talvesta juoksijan kesään.

”Juoksu on nyt taloudellisemman tuntuista jo keväällä”, Helander vertasi.

Helander ylsi hiihdossa nuorten MM-viestimitalille helmikuussa 2021 Vuokatissa, mutta valitsi päälajikseen yleisurheilun.

Nakkilan SM-maastoissa Helander taivutti Joensuun Katajan Mika Kotirannan kymmenellä sekunnilla. Lahden Ahkeran Ossi Kekki oli kolmas hävittyään hopeamitalisti Kotirannalle kaksi sekuntia. Kekki juoksi Nakkilassa myös kympin SM-hopealle.

IK Falkenin Nathalie Blomqvist uusi naisten neljän kilometrin Suomen mestaruutensa, kun hän voitti viimevuotisten Joensuun kisojen tavoin matkan myös Satakunnassa. Kovaa vauhtia pitänyt Blomqvist karkasi hyvissä ajoin Lahden Ahkeran Kristiina Mäeltä ja voitti tämän 24 sekunnilla.

Blomqvist leireili Helanderin tavoin Flagstaffissa, ja 11 viikon rupeama sujui erinomaisesti.

”Olen ollut jopa vähän shokissa, millaisiin aikoihin olen pystynyt treeneissä”, kesällä 1 500 metrille tähyävä Blomqvist sanoi.

Hän avaa ratakautensa 21. toukokuuta Saksan Karlsruhessa. Universiadien peruuntuminen vei Blomqvistilta yhden ison päämäärän, mutta EM-kisajoukkueeseen yltäminen on mahdollista, jos kausi jatkuu nousujohteisena.

”Viime vuosina on sujunut tähän asti kevättä hyvin, mutta sitten on mennyt huonommin. Täytyy pitää pää kylmänä”, Blomqvist sanoi.

Tšekkiä arvokisoissa edustava Mäki odottaa kaksien arvokisojen kesää, sillä hän saavutti jo Tokion olympiakisoissa tulosrajat MM- ja EM-kisoihin.

Suolahden Urhon Saija Seppä oli SM-maastoissa kolmas. Hän jäi voittajasta minuutin ja neljä sekuntia.

Oikaisu 8.5.2022 kello 19.46: Jutussa ja otsikossa mainittiin aiemmin virheellisesti, että Eemil Helander voitti ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruuden. Helander voitti ensimmäisen aikuisten maastojuoksun mestaruuden. Hän voitti viime kesänä Kalevan kisoissa kaksi SM-kultaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat