The Guardian: Fifa tutkii väitteitä seksuaalisesta hyväksi­käytöstä Kolumbian tuomari­toiminnassa

Syytösten kohteina ovat Kolumbian jalkapalloliiton erotuomaripäällikkö ja erotuomariohjaajaa.

11 uhria ja 30 todistajaa syyttävät kolumbialaista erotuomariohjaajaa Óscar Julián Ruizia seksuaalisesta häirinnästä.

10.5. 8:58

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on vahvistanut, että sen eettinen toimikunta tutkii erotuomariohjaajaan ja Kolumbian jalkapalloliiton erotuomaripäällikköön kohdistuvia syytöksiä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja häirinnästä. Asiasta kertoo The Guardian.

11 uhria ja 30 todistajaa syyttävät Fifan ohjaajana vuodesta 2011 työskennellyttä kolumbialaista Óscar Julián Ruizia seksuaalisesta häirinnästä. Ruiz on muun muassa toiminut vuosina 2002, 2006 ja 2010 MM-kisoissa.

FCF:n erotuomarilautakunnan johtajaa Imer Machadoa syytetään seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja häirinnästä, hänen tapauksessaan väitettyjä uhreja on 14.

Kolumbian viranomaiset tutkivat Ruizia vuonna 2019 sen jälkeen, kun häntä syytettiin alaikäisen raiskaamisesta ja kolmen erotuomarin seksuaalisesta häirinnästä. Tuolloin oikeus katsoi, ettei häntä vastaan ollut tarpeeksi todisteita.

Asianajajat lähettivät kuitenkin yksityiskohtaisen uuden tarkasteluhakemuksen, jonka The Guardian on nähnyt.

Siinä väitetään, että Ruiz käytti seksuaalisesti hyväksi ja ahdisteli useita muita erotuomareita. Jotkut väittävät, että hän myös pakotti henkilöitä seksiin ylennystä vastaan.

Kolumbian oikeusministeri harkitsee tapauksen tarkistamista uusien todisteiden valossa.

Hakemuksessa käsitellään yksityiskohtaisesti Harold Perillan, Carlos Chavezin ja Julian Mejian väitteitä, joiden mukaan Ruiz häiritsi heitä toistuvasti seksuaalisesti heidän uransa aikana. Tarkasteluhakemuksessa on myös useita uusia syytöksiä, mukaan lukien se, että Ruiz olisi harrastanut seksiä tuolloin vasta 13-vuotiaan miespuolisen erotuomarin kanssa.

”Tosiasiat ja todisteet osoittavat, että Ruiz on käyttänyt seksuaalista häirintää kolumbialaisia ammattilaistuomareita kohtaan useiden vuosien ajan”, hakemuksessa väitetään.

Ruiz kiistää väitteet.

”Kiersin 16 vuotta kansainvälisenä erotuomarina, eikä minua ole koskaan tutkittu. Olen ollut toteuttamassa yli 200 kansainvälistä tapahtumaa, turnausta, kurssia, seminaaria erotuomariohjaajien kanssa ympäri maailmaa, eikä minua ole koskaan syytetty.”

Myös Machadoa, toista entistä kansainvälistä erotuomaria, on syytetty seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja häirinnästä.

”Meillä on myös Machado, erotuomaritoimikunnan johtaja ja entinen kansainvälinen erotuomari. Hän yritti myös minun kanssani, tein valituksen, enkä ole ainoa.”

”Ruiz kosketti penistäni ja ehdotti seksiä, näin olisin voinut saada ylennyksen. Machado kosketti minua jopa muiden ihmisten edessä. Valitettavasti Kolumbiassa useimpien täytyy harrastaa seksiä tullakseen kansainväliseksi erotuomariksi”, Perilla kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat