Kari Jalonen pääsee toista kertaa Suomen isännöimiin MM-kisoihin – Viime kerrasta jäi mieliin täysin epäkorrekti iskulause

Kari Jalonen valittiin maaliskuussa Tšekin maajoukkueen päävalmentajaksi. Tšekin viimeinen vuosikymmen on ollut MM-kisoissa vaisu, mutta kevään ottelut lupaavat hyvää.

Tšekin päävalmentaja Kari Jalonen yrittää kääntää marginaalit joukkueensa puolelle.

13.5. 2:00 | Päivitetty 13.5. 12:19

Jalonen vastaan Jalonen.

Asetelma nähtiin jo muutamassa kisoja edeltäneessä Euro Hockey Tourin turnauksessa ja seuraavan kerran Suomen lohkon päätöskierroksella.

Kari Jaloselle avautui olympialaisten jälkeen mahdollisuus siirtyä Tšekin pää­valmentajaksi. Eräs lohkon kovimmista vastustajista on Leijonat, jota luotsaa Jukka Jalonen.

Alkuviikosta Prahasta puhelimitse tavoitettu tšekkiluotsi kertoo, että Tšekin ryhmässä on kuusiviikkoisen kisaleirityksen aikana käynyt 52 pelaajaa.

”Ensimmäisessä ryhmässä oli mukana paljon nuoria, jotka halusimme ottaa. Playoffeista pudonneita, joilla ei ollut jäitä. Siitä ryhmästä on mukana vielä kuusi pelaajaa”, Jalonen kertoi maanantaina.

Jaloselle Suomessa pelattavat kisat ovat uran toiset. Ensimmäiset tulivat pelaajan roolissa.

Jalonen pelasi vuoden 1982 MM-kisoissa ja teki seitsemään peliin yhtä monta pistettä. Muistoihin niistä kisoista on jäänyt elämään katsomossa nähty lakana, jossa riimiteltiin: ”Leppänen, Jalonen, Kurri, siihen kuolee Hurri”. Ketjun muut pelaajat Jari Kurri ja Reijo Leppänen olivat Jalosen tapaan joukkueen tehokkaimpia.

”Olin kymmenisen vuotta Leijonien mukana ja yhdet kotikisat sain pelata. Se oli mahtava tapahtuma.”

”En ole aiemmin ehtinyt käydä Nokia-areenassa, mutta olen kuullut sen olevan hieno. En tiedä oliko tähtiin kirjoitettu, että Tšekki teki olympialaisten jälkeen ratkaisuja ja tekivät päätöksen, että haluavat minut ja kisat vielä ovat Suomessa. Se on itselle aika uskomaton tarina.”

Kisoja edeltäneet pelit lupaavat Tšekille hyvää. Tukholmassa MM-kisoja edeltäneenä viikonloppuna joukkue voitti kaikki ottelunsa. Viikkoa aiemmin ainoa tappio tuli Suomelle, joka voitti turnauksen avauspelin voittomaali­kilpailussa.

Saldo oli kaksi voittoa Ruotsista, yksi Suomesta, yksi Sveitsistä ja yksi Itävalta. Kaksi viime mainittua olivat turnauksesta ja MM-kisoista suljetun Venäjän tilalla.

Kari Jalonen valmensi Leijonat Moskovan MM-kisoissa vuonna 2016 hopealle.

”Puhuimme pelaajien kanssa, että se on turnaus, jossa kaikki joukkueet pelaavat vähän eri tavalla. Se oli meidän haasteemme, jonka otimme vastaan”, Jalonen sanoo.

”Saimme varmasti ostettua itseluottamusta peliin ja omaan tekemiseemme.”

Suomi on eräs Tšekin kovimmista haastajista alkulohkossa. Kotikisat ovat Jalosen mielestä pelaajalle hieno tapahtuma eikä hän usko paineiden näkyvän negatiivisesti Leijonissa.

”Paineiden kanssa saavat elää kaikki tässä lajissa ja urheilussa yleisestikin.”

Mitalit ovat livenneet Tšekiltä MM-tasolla jo hyvän tovin. Edellisen kerran maa oli kolmen parhaan joukossa vuonna 2012, kun kisat olivat viimeksi Suomessa. Sen jälkeen koossa on kolme pronssipelitappiota, mutta ei mitalin mitalia.

Jalonen sanoo, että ei halua erityisemmin vilkuilla historiaa vaan sanoo sen olevan laajempi kysymys maan kiekossa. Keskittyminen on MM-projektissa.

”Me yritämme tehdä kaikkemme, että tiukoissa paikoissa voisimme olla vähän parempia. Yritetään saada kaikki niin, että marginaalit olisivat meidän puolellamme.”

Tehoja joukkueessa odotetaan ainakin Tomáš Hertliltä. 28-vuotias San Jose Sharksin NHL-pelaaja paukutti taalaliigassa 30 täysosumaa. Joukkueessa on myös useita pelaajia, joilla on taustaa kotimaisesta Liigasta, esimerkiksi Pelicansia viime kaudella edustanut Jirí Smejkal sekä Jokereissa ja Kärpissä puolustanut David Sklenička.

Tamperelaisyleisölle tutuimmat nimet löytyvät maalivahdeista. Lukáš Dostál on aiemmin pelannut Ilveksessä kolmella kaudella ja mukana on myös tällä kaudella tupsukorvien maalia vartioi Marek Langhamer.

Tilaa MM-kisojen uutiskirje osoitteesta hs.fi/urheilukirje

Lue kaikki MM-jääkiekon kisajutut osoitteessa https://www.hs.fi/aihe/jaakiekon-mm-kisat/

Lue lisää: Suomalaista jääkiekkohistoriaa tekevä Kari Jalonen sai yllätyssoiton Prahasta ja tietää syynkin: ”Jäljet johtavat tänne”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat