Entiset mestarit juhlistavat 50 vuotta täyttävää rallin MM-sarjaa Portugalissa

Takavuosien mestareista ainakin Walter Röhrl ajaa legendaarisella reitillä. ”Kai hän vain vilkuttelee autostaan yleisölle”, mukaan kutsuttu kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm sanoo.

Ari Vatanen voitti rallin maailmanmestaruuden vuonna 1981.

10.5. 15:21

Ralliautoilun MM-sarja täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Virallisia juhlallisuuksia vietetään Portugalin MM-rallissa toukokuussa.

Juhlaan on kutsuttu iso joukko takavuosien mestareita, jotka kokoontuvat yhteiseen illanviettoon 18. toukokuuta. Varsinainen Portugalin MM-ralli ajetaan 19.–22. toukokuuta.

Mestareista mukana ovat Sébastien Loeb, Sébastien Ogier, Walter Röhrl, Ari Vatanen, Miki Biasion, Carlos Sainz, Marcus Grönholm, Petter Solberg ja Ott Tänak.

Yhteensä he ovat voittaneet 28 rallin maailmanmestaruutta. Loeb on voittanut peräti yhdeksän MM-titteliä ja Ogier kahdeksan kertaa.

Osa mestareista, kuten Röhrl ajaa historiallisella autolla Portugalin MM-rallin legendaarisilla erikoiskokeilla.

”Jokaisella heistä on omat muistinsa MM-rallin jännityshetkistä, mutkista ja tunnelmasta”, rallin MM-sarjan promoottori Jona Siebel sanoo wrc.comin verkkosivuilla.

Saksalainen Walter Röhrl voitti maailmanmestaruuden kaksi kertaa vuosina 1980 ja 1982. Röhrlin urassa oli erikoista se, ettei hän osallistunut kertaakaan Jyväskylän Suurajoihin.

Röhrlin kanssa samassa tallissakin ajanut Hannu Mikkola voitti maailmamestaruuden vuonna 1983. Mikkola kuoli helmikuussa 2021.

Ari Vatanen nousi maailmanmestariksi vuonna 1981. Tuupovaaralainen ajoi mestariksi Ford Escortilla. Italialainen Biasion oli mestarina vuosina 1988 ja 1989. Espanjalainen Sainz vei mestaruuden 1990 ja 1992.

Loeb voitti Fordilla tämän vuoden ensimmäisen MM-osakilpailun Monte Carlossa, muttei aja enää maailmanmestaruudesta. Myös Ogier ajaa tällä kaudella muutaman MM-rallin Toyotalla.

Grönholmin ensimmäinen mestaruus tuli Peugeotilla vuonna 2000, samoin kuin toinen 2002, jonka jälkeen maailmanmestarina ei ole nähty suomalaisajajaa.

Tällä kaudella siihen on hyvät mahdollisuudet, kun Kalle Rovanperä johtaa kolmen osakilpailun jälkeen MM-sarjaan. Portugalin ralli on kauden neljäs MM-osakilpailu.

Grönholm kertoi tiistaina HS:lle, ettei hänellä ollut tarkoitustakaan itse ajaa Portugalissa.

”En aja yhtään mitään. Minua on vain pyydetty mukaan mestarien illalliselle, jonne lupasin mennä, kun olen muutenkin paikalla. Röhrl kuulemma ajaa, mutta kai hän vain vilkuttelee autostaan yleisölle”, Grönholm sanoo.

Isoista nimistä juhlarallista puuttuvat nelinkertaiset maailmanmestarit Tommi Mäkinen (1996–1999) ja Juha Kankkunen (1986, 1987, 1991 ja 1993). Mäkinen voitti kaikki mestaruutensa Mitsubishillä. Kankkusella oli kolme eri ajoneuvoa: Peugeot, Lancia ja Toyota.

Toyota lähti kauden 1999 jälkeen rallin MM-sarjasta, jonne se palasi vasta vuonna 2017 Mäkisen johdolla.

Mäkinen vetäytyi Toyotan tallipäällikön tehtävästä kauden 2020 lopussa. Sen jälkeen hän toimi Toyotan autotehtaan moottoriurheilun neuvonantajana. Pesti päättyi vuoden 2021 lopulla.

Virolainen Tänäk ajoi mestariksi vuonna 2019 ja jatkaa tällä kaudella kilpailemista Hyundailla.

Rallin MM-sarja alkoi vuonna 1973, jolloin ajettiin myös Portugalissa. Kaikkiaan MM-sarjan osakilpailuja on ajettu 50 vuoden aikana 35 maassa.

Portugalissa ajetaan kaikkien aikojen 619. MM-ralli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat