Šakkimaailma järkyttyi tasan 25 vuotta sitten – ”kuningas” Garri Kasparov ryntäsi ulos huoneesta, koska hänet oli lyöty historiallisella tavalla

Tietokone Deep Blue voitti maailman parhaan pelaajan šakin ottelusarjassa.

Garri Kasparov koki tappion Deep Blue -tietokoneelle 11. toukokuuta 1997.

11.5. 8:44

Kädet lujasti kasvoilla ja katse pöytään kiinnitettynä Garri Kasparov heitti viimeisen tuiman mulkaisun šakkilaudalle ennen kuin ryntäsi ulos huoneesta: šakin kuningas oli juuri lyöty tietokoneella.

Päivämäärä oli 11. toukokuuta 1997. Se muodostui vedenjakajaksi ihmisen ja tietokoneen välillä. Tekoälyyn perustava IBM:n supertietokone Deep Blue oli vihdoin saavuttanut sen, mitä laitteen kehittäjät olivat lupailleet vuosikymmeniä.

Deep Blue oli reilua vuotta aiemmin voittanut yksittäisiä otteluja Kasparovia vastaan, mutta nyt se pystyi voittamaan ottelusarjan pistein 3,5–2,5.

AI-asiantuntija Philippe Rolet kertoo uutistoimisto AFP:lle, että kyse oli uskomattomasta hetkestä.

”Deep Bluen voitto sai ihmiset ymmärtämään, että koneet voivat olla yhtä vahvoja kuin ihmiset.”

Vaikka IBM:ssäkin riemuittiin voitosta, katse oli tulevaisuudessa.

”Tässä ei ole kyse ihminen vastaan kone. Tässä on kyse siitä, miten me käytämme teknologiaa ongelmien ratkaisuun”, sanoi Deep Bluen kehittämistä johtanut Chung-Jen Tan historiallisen ottelun jälkeen.

Joka tapauksessa kaikkien aikojen šakinpelaaja Kasparov oli raivoissaan ottelun jälkeen. Hän muun muassa väitti, että ennen otteluita oli epäreiluja harjoituksia, kiisti tappionsa ja ettei tietokoneiden voimasta todistettu mitään.

Kasparov selitti, että maailman paras pelaaja vain murtui paineen alla. Hänen mielestään kone oli edelleen voitettavissa, koska siinä oli liikaa heikkouksia.

Nykyisin tällaisia väitteitä ei esitä enää kukaan: parhaat tietokoneet voittavat aina maailman parhaimmatkin šakinpelaajat.

Miten Kasparov nykyisin suhtautuu tietokoneisiin ja tekoälyyn sekä niiden kasvavaan hallitsevaan asemaan? Pääosin välinpitämättömästi.

”Mitään todisteita ei ole siitä, että koneet uhkaisivat meitä”, Kasparov kertoi AFP:lle vuosi sitten.

”Todellinen vaara tulee tappajaroboteista ihmisten takia, koska ihmisillä on yhä yksinoikeus pahuuteen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat