Ravitsemus­terapeutti tyrmistyi lasten fitness-kisoista: ”En näe perusteita, miksi 12-vuotiaan edes pitäisi harrastaa fitnessiä”

Ensimmäiset kilpailut aiotaan järjestää mahdollisesti ensi vuonna, joskin ilman kehovertailuja. ”Haiskahtaa vastuullisuus­pesulle”, sanoo ravitsemus­terapeutti.

Ville Isola on Suomen Fitnessurheilun toiminnanjohtaja. Hän korostaa, että fysiikkavertailu ei ole tulossa lasten fitnesiin.

11.5. 15:52 | Päivitetty 11.5. 23:02

Suomen Fitnessurheilu ry suunnittelee fitness-kisojen alaikärajan pudottamista 12 vuoteen. Nykyisin kisaaminen on sallittu 16 vuotta täyttäneille, mutta vielä muutama vuosi sitten alaikäraja oli 18 vuotta.

Ensimmäiset kilpailut 12–15-vuotiaille on tarkoitus järjestää vuonna 2023.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Fitnessurheilu ry:n suunnitelmat kilpailujen luonteesta ovat vielä auki, mutta ensimmäiset harjoituskisat on tarkoitus järjestää Pajulahdessa kesällä 2023.

Suomen Fitnessurheilun toiminnanjohtaja Ville Isola toteaa keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa, että fysiikkavertailuja eli poseerausta lavalla ei ole tulossa alle 16-vuotiaiden kisoihin. Vielä tiistaina Ylen jutussa Isola mainitsi poseerauksen.

”Haluan korostaa, että nuorten kilpailussa ei oteta mukaan fysiikan arvostelua eikä kilpailu muistuta aikuisten kilpailua. Lajiliittomme on vastuullinen reilun pelin edustaja kaikessa toiminnassa”, Isola toteaa tiedotteessa.

Mitä lasten fitness-kisat sitten sisältävät?

”Luulen että kilpailumuoto sisältää urheilullisia elementtejä, joissa ilmennetään nopeutta, kestävyyttä, voimaa ja taitoja. Näen toiminnallisia ratoja ja oman painon kuntopiirityyppistä toimintaa, jossa kohteena on yläasteen koululaiset eli 12–15-vuotiaat”, Isola sanoo tiedotteessa.

”Mutta työ on siis vielä kesken. Käymme keskustelua myös muiden lajien kanssa. Meillä on vetovoimaa, josta voisi olla hyötyä muille lajeille.”

Leena Putkonen

Kun Fitnessurheilu ry:n suunnitelmat tulivat julki, etenkin poseeraus nostatti runsaasti arvostelua alan asiantuntijoissa ja sosiaalisessa mediassa.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen piti erityisen arveluttavana, jos kehittymässä oleva keho joutuu arvioinnin kohteeksi.

”Jos kyse on esimerkiksi taidoista, sekin haiskahtaa vastuullisuuspesulle.”

Putkosen mielestä kilpailun ei pitäisi kuulua junioritoimintaan fitnessissä.

"Voisiko junioritoimintana olla esimerkiksi harrastekerhot?” Putkonen ehdottaa.

”En kyllä näe perusteita, miksi 12-vuotiaan edes pitäisi harrastaa fitnessiä. Ymmärrän kyllä sen pointin, että tuodaan harrastus kontrolloidumpaan ympäristöön. Silti se on kyseenalaista.”

Putkonen korostaa, että esimerkiksi syömishäiriöt, jotka myös fitnessissä ovat ongelmana, eivät näy päällepäin. Fitnessurheilu on todennut, että alipainoiset lapset eivät pääse kilpailemaan mutta ylipainoiset kylläkin.

"Ylipainoisella voi yhtä lailla olla ongelmaa syömisen ja treenaamisen kanssa”, Putkonen huomauttaa.

Putkonen on keskustellut aiheesta liikunta-alan ammattilaisen kanssa ja esille nousi se, että niin sanottujen vanhojenkin urheilulajien kanssa muun muassa ravitsemusasiat ovat vielä kesken.

”Miten tuetaan kasvavaa ja kehittyvää nuorta? Milloin harjoittelu on järkevää ja onko syöminen fiksua? Onko valmennuksessa riittävästi osaamista?” Putkonen listaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat