Saudi-Arabian rahoittama hulppea ammattilais­kiertue sai jo golf­maailman sekaisin: ”Vielä muutama viikko, niin minun ei tarvitse olla teidän kanssanne tekemisissä”

PGA-ammattilaiskiertue kieltää pelaajiaan osallistumasta uuden sarjan kilpailuihin. Rahakasta kilpailusarjaa rakentava lajilegenda Greg Norman ei lannistu, vaan korostaa tarjoavansa miespelaajille vaihtoehdon.

Golfin lajilegenda Greg Norman luotsaa Saudi-Arabian rahoittamaan uutta golfin ammattilaisturneeta.

11.5. 10:43 | Päivitetty 11.5. 14:12

Golfin ammattilaiskiertue PGA ja useat pelaavat ovat ajautuneet törmäyskurssille uuden saudirahoitteisen ammattilaiskiertueen takia.

PGA-kiertue kieltää pelaajiaan osallistumasta uuden kiertueen turnauksiin, kertovat useat yhdysvaltalaismediat, muun muassa Washington Post.

Jos PGA-kiertueen pelaajat osallistuvat uuden kiertueen turnauksiin, he rikkovat PGA:n sääntöjä. Rike voi johtaa kilpailukieltoon tai PGA-kiertueelta erottamiseen.

Saudirahoitteinen LIV Golf Invitational Series alkaa 9.–11. kesäkuuta Britanniassa, jossa miesten kolmepäiväinen turnaus pelataan Lontoon lähistöllä Centurion-kentällä.

Yksi osallistumislupaa anoneista on maailmanlistan entinen ykkönen, PGA-mestaruusturnauksen viime vuoden voittaja Phil Mickelson.

Myös englantilaiskonkari Lee Westwood on mediatietojen mukaan hakenut lupaa pelata uudella kiertueella.

”PGA-kiertueen jäsenet eivät voi sääntöjen mukaan pelata uudella kiertueella, kommentoi PGA-kiertueen johtajistoon kuuluva Tyler Dennis pelaajille lähettämässään muistiossa.

Uuden kiertueen toimitusjohtaja, australialainen lajilegenda Greg Norman tylyttää PGA:ta päätöksestä.

"On surullista, että PGA yrittää estää ammattilaispelaajia pelaamasta muualla kuin PGA:n omissa kilpailuissa. Mutta emme välitä esteistä, vaan haluamme antaa pelaajille vaihtoehtoja”, Norman kommentoi tiedotteessa.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilannetta talvella kommentoinut Mickelson ei ole pelannut helmikuun jälkeen ja kertoi silloin tarvitsevansa aikaa golfin ulkopuolella.

Viime viikolla paljastui, että amerikkalaistähti on hävinnyt rahapeleissä yli 40 miljoonaa dollaria.

Espanjalainen Sergio Garcian uskotaan siirtymään Saudi-Arabian rahoittamalle uudelle golfkiertueelle.

Paljastus liittyi tulossa olevaan, Alan Shipnuckin kirjoittamaan kirjaan Mickelsonista.

Viime viikolla espanjalainen Masters-voittaja Sergio Garcia vihjasi siirtyvänsä uudelle kiertueelle ja karistavansa PGA-kiertueen tomut jaloistaan.

"Vielä muutama viikko, niin minun ei tarvitse olla teidän kanssanne tekemisissä”, Garcia sanoi PGA-kiertueen kilpailussa Marylandissa.

Osa huippupelaajista, muun muassa Rory McIlroy, on toista mieltä, eikä halua olla saudikiertueen kanssa tekemisissä. Myös yhdysvaltalaiset Dustin Johnson ja Bryson DeChambeau aikovat jatkaa PGA-kiertueella.

Uuden kiertueen houkuttimena ovat hulppeat palkintorahat. Jokaisessa turnauksessa on jaossa 25 miljoonaa dollaria, noin 23,7 miljoonaa euroa.

Summa on isompi kuin yhdenkään PGA-kiertueen kilpailun palkintopotti. Jopa golfin arvoturnauksissa jaetaan vähemmän rahaa.

Normanin mukaan uusi kiertue vahvistaa rahoitustaan ensi vuodelle kahdella miljardilla dollarilla. Luvassa on kymmenen kilpailua ensi vuonna ja varsinainen kiertue vuoden 2024 alusta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat