MM-turnauksen voi hyvin pelata ilman Venäjää

Maan laajasta dopingistakin Venäjän jääkiekko selviytyi muttei enää häikäilemättömästä hyökkäyssodasta Ukrainaan, Helsingin Sanomien toimittaja Heikki Miettinen kirjoittaa.

Venäjän olympiakomitean joukkueen Arseni Gritsjuk pettyneenä Suomelle hävityn olympiafinaalin jälkeen.

13.5. 2:00 | Päivitetty 13.5. 17:03

Jevgeni Malkin ja Aleksandr Ovetškin touhusivat Venäjän suurimpina tähtinä, kun jääkiekon maailman­mestaruus jaettiin viimeksi Suomessa.

Vuosi oli 2012, ja Venäjä kaatoi loppuottelussa Slovakian. Silloin kirjoitettiin molempien maiden voittaneen.

Epäilemättä niin olikin, kun Slovakia palasi hetkellisesti MM-mitaleille yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Venäläisten mielestä heidän oman paikkansa kuuluikin olla ykkösenä.

Venäjän edeltäjä Neuvostoliitto tuli mukaan jääkiekon MM-turnauksiin Ruotsin kisoissa vuonna 1954 ja voitti heti kultaa.

Nyt Helsingissä ja Tampereella pelataan ensimmäinen kiekon MM-turnaus 69 vuoteen ilman venäläistä jääkiekkoa.

Hyökkäyssota Ukrainaan päätti venäläisen kiekkoilun pelit kansainvälisellä tasolla, eikä päätös ollut heidän. Muiden maiden mitta tuli täyteen.

Paljon sai tapahtua ennen Ukrainan sotaa, kunnes Venäjä suljettiin kansainvälisestä jääkiekosta.

Neuvostoliitto ajoi panssarit Prahan keskustaan elokuussa 1968. Tapahtuma johti muun muassa laajoihin mielenosoituksiin Suomessa. Aikalaiskuvauksen mukaan Turun Taidemuseon mäelle kerääntyi arviolta 20 000 ihmistä osoittamaan mieltä Neuvostoliiton valloitustoimia vastaan.

Mikä oli urheilullinen lopputulos? Prahassa piti järjestää maaliskuussa 1969 jääkiekon MM-kisat, mutta Tšekkoslovakia kieltäytyi järjestämästä kisoja. Neuvostoliitto sai jatkaa pelaamista.

Siihen aikaan MM-turnauksilla oli varakaupunki, ja Tukholma oli merkitty Prahan mahdolliseksi tuuraajaksi. Turnaus siirtyi Ruotsiin.

Vuoden 1969 kisoissa edellisen syksyn tapahtumat ohittivat odotetusti jääkiekon. Tšekkoslovakia voitti kahdesti Neuvostoliiton, ja se näkyi ja kuului Johanneshovin jäähallissa.

Neuvostoliitto ja Tšekkoslovakia MM-jäällä Tukholmassa keväällä 1969. Maalineduskamppailussa Vigtor Singer (vas.) ja Jiri Holik.

”Ne pelit olivat sotaa, ne eivät olleet jääkiekkoa”, vuoden -69 kisoissa pelannut puolustaja Juha Rantasila muistelee. Hän seurasi paikalla molemmat ottelut.

Tšekkoslovakian kapteeni Jozef Golonka – yksi joukkueen kolmesta slovakista – sanoi haastattelussa monta vuotta myöhemmin, että he olisivat mieluummin kuolleet jäälle kuin hävinneet Neuvostoliitolle.

Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991. Vuoden 1992 olympiaturnauksen he pelasivat keinotekoisen Itsenäisten valtioiden yhteisön (IVY) nimellä.

Krimin valtaus vuonna 2014 ei muuttanut millään lailla Venäjän asemaa MM-turnauksissa, mutta maan laaja dopingkulttuuri esti Venäjän nimen käyttämisen kaksissa olympialaisissa vuosina 2018 ja 2022.

Myös muun muassa Riian MM-turnauksessa vuonna 2021 Venäjän lippu ja nimi oli otettu pois käytöstä ja venäläinen joukkue tunsi nimen ROC, Russian Olympic Athletes.

Venäläispelaajat juhlivat maalia Britannia-ottelussa Riiassa toukokuussa 2021.

Rangaistus jäi kosmeettiseksi.

Maan laajasta dopingistakin Venäjän jääkiekko selviytyi muttei enää häikäilemättömästä hyökkäyssodasta Ukrainaan. Samassa rytinässä lensi Valko-Venäjä ulos Suomen MM-kisoista.

Venäläinen jääkiekko voi pysyä pitkään poissa näiltä näyttämöiltä, ja se on valtava isku heidän kiekkokoneistolleen, mistä kertovat teennäiset omat turnaukset Valko-Venäjän ja Venäjän nuorten maajoukkueen kesken.

MM-turnauksen voi hyvin pelata myös ilman Venäjää.

Tilaa MM-kisojen uutiskirje osoitteesta hs.fi/urheilukirje

Lue kaikki MM-jääkiekon kisajutut osoitteessa https://www.hs.fi/aihe/jaakiekon-mm-kisat/

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat