Marja Kallioniemi ja Hannele Ahlqvist tekivät koreografian 1 160 voimistelijalle, suunnittelu kesti peräti kolme vuotta: ”Haastavaa”

Marja Kallioniemi ja Hannele Ahlqvist laativat koreografian yli tuhannelle voimistelijalle Gymnaestrada-tapahtumaan Tampereelle. Koronapandemian takia ohjelmaa on harjoiteltu vain kerran isolla porukalla.

Olarin Voimistelijoiden aikuisryhmän voimistelijoita harjoittelemassa Gymnaestradaa varten. Samassa ohjelmassa on kaikkiaan yli tuhat voimistelijaa.

9.6. 2:00 | Päivitetty 9.6. 8:46

Tampere mainostaa itseään jääkiekkokaupunkina, mutta torstaista sunnuntaihin se on myös voimistelukaupunki.

Gymnaestradaan, neljän vuoden välein järjestettävään voimistelun suurtapahtumaan, tulee yli 11 000 voimistelijaa eri puolilta Suomea.

Tampereen Gymnaestrada sisältää kilpailuja sekä kenttä- ja hallinäytöksiä. 4 600 voimistelijaa osallistuu sunnuntaina kenttäosuuteen Ratinan stadionilla.

Marja Kallioniemi ja Hannele Ahlqvist ovat tehneet yhdessä Gymnaestradaan kenttäkoreografian 1 160 voimistelijalle. He aloittivat ohjelman suunnittelun jo kolme vuotta sitten.

Koreografian tekeminen yli tuhannelle voimistelijalle vie tavallisissakin oloissa aikaa. Jokainen yksityiskohta tulee miettiä huolellisesti etukäteen, jotta liikkeet osuvat h-hetkellä kohdalleen. Voimistelijoiden täytyy liikkua yhtäaikaisesti, siirtyä oikeille paikoille sekä tehdä suoria rivejä ja tarkkoja kuvioita.

Kenttäkoreografioissa eniten aikaa vie liikkeiden ja liikesarjojen suunnittelu teeman mukaisesti, koreografian tekstin kirjoittaminen sekä askelmerkkien suunnittelu kuviokartoille.

”Kenttäohjelman suunnittelu on haastavaa pelkällä paperilla”, Kallioniemi toteaa.

Koronapandemia asetti merkittäviä rajoitteita ja lisähaasteita koreografian laatimiselle, sillä tekijät eivät voineet kokeilla ohjelmaa ryhmillä.

Hannele Ahlqvist (vas.) ja Marja Kallioniemi esittelevät voimistelun kenttäohjelman monisivuista käsikirjoitusta, johon on tarkkaan piirretty esiintyjien paikat stadionilla.

Tampereella esitettävään Kirkkaat vedet -kenttäohjelmaan saapuu voimistelijoita sadasta voimisteluseurasta eri puolilta maata.

Koreografiasta on tehty video ja kuviokartat, joissa on stadionin pohja. Jokaiselle voimisteluseuralle on määrätty omat paikkansa, jotka seurojen ohjaajat kertovat voimistelijoilleen.

Ratinan stadionilla paikat on maalattu nurmen pintaan, jolloin pysyviä jälkiä ei jää. Merkkien perusteella voimistelija löytää stadionilla oman paikkansa. Paikkamerkkejä on kahden metrin välein, ja ne muodostuvat kirjaimesta ja numerosta – esimerkiksi C25 voisi olla yksi paikka.

Viime syksynä kaikista Gymnaestradan kenttäohjelmista pidettiin kaksi opetuskurssia seurojen ohjaajille ja valmentajille, jotka puolestaan ovat opettaneet ohjelmia koko kauden ajan omissa seuroissaan.

Kirkkaat vedet -kenttäohjelman voimistelijat kokoontuivat huhtikuussa yhteisharjoituksiin Myyrmäen jalkapallohalliin. Suurin osa yli tuhannesta voimistelijasta oli paikalla.

”Treenit menivät yllättävän hyvin. Olemme tehneet ohjelmia isommallekin väelle, yli 2 000 voimistelijalle”, Kallioniemi kertoo.

Molemmat koreografit ovat koulutukseltaan liikunnanopettajia. Suurten ryhmien liikuttelu käy heiltä luonnostaan.

Aikuisten kenttävoimistelussa ikähaitari on iso. Kirkkaat vedet -ohjelmassa nuorimmat ovat parikymppisiä, vanhimmat reilusti yli 70-vuotiaita.

Iällä ei ole väliä, kunhan kentällä pystyy liikkumaan hyvin.

Marja Kallioniemi ohjaa voimistelijoita.

Kenttäohjelma kestää viisi minuuttia ja kahdeksan sekuntia. Ohjelman teko alkaa ideasta, minkä jälkeen etsitään musiikki.

Kirkkaat vedet kertoo merten saastumisesta muovijätteellä. Unelmana ovat puhtaat vedet.

Ohjelman alussa kentällä on voimistelijoita ja merivoimistelijoita, joilla on 2,5 metriä pitkät muovinauhat. Lopussa kaikki voimistelijat ovat samaa merta, jonka keskellä on yhdeksän meduusaa.

Esitys päättyy meren eli nauhojen liplatukseen, minkä aikana voimistelijat poistuvat kentältä. Tämän jälkeen tulee pienten tyttöjen esitys.

”Olemme teemoittaneet liikekielen, ja voimistelijoiden kuviot vaihtuvat tiuhaan”, Kallioniemi kertoo.

Musiikilla on voimisteluesityksissä suuri merkitys. Kirkkaat vedet -ohjelman musiikki koostuu norjalaisen Thomas Bergersenin sävellyksistä Blackheart ja Empire of angels.

Suomi on maailmalla tunnettu näyttävistä kenttäohjelmistaan. Euroopassa on vain kymmenkunta maata, joissa ylipäätään tehdään voimistelun kenttäohjelmia.

Suomalaisissa koreografioissa korostuvat taiteellisuus ja monimuotoisuus. Voimistelun kenttäohjelmat ovat osa suomalaista kulttuuriperintöä, ja ne on mainittu muun muassa aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa.

”Suomessa halutaan tehdä haasteellista ohjelmaa, jossa on paljon liikettä ja vaihtuvia kuvioita. Maailmallakin on toki hienoja kenttäohjelmia”, Ahlqvist sanoo.

”Oma lukunsa ovat muutamat Aasian maat”, Kallioniemi jatkaa. ”Muun muassa Kiinassa ja Etelä-Koreassa tehdään mahtavia ja massiivisia esityksiä, jotka palvelevat omia tarkoituksiaan. Esitykset ovat täsmällisiä ja jonot viivasuoria.”

Kaikki 1  160 voimistelijaa osallistuvat Kirkkaat vedet -ohjelman harjoituksiin perjantaina ja lauantaina.

Sunnuntaiaamuna on Unelmia-päätösjuhlan kenraaliharjoitus. Kahdelta iltapäivällä koittaa varsinainen päätösjuhla, joka huipentuu 4  600 voimistelijan finaaliin. Tapahtuman päätös on käsikirjoitettu.

Ohjelman loppuhuipennusta ei ole vielä lupa paljastaa.

”On ollut työlästä ajatella, laskea ja piirtää, missä ryhmät odottavat Ratinan niemellä, kun finaalissa on yli 4 000 voimistelijaa kentällä. Liikunnan riemun näkee”, Kallioniemi sanoo.

Kenttävoimistelun koreografia koostuu pienistä palasista, joista muodostuu laaja kokonaisuus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat