Ilona Monosen jalka nousee kevyesti harjoituslenkillä Lahdessa.

Intohimona juokseminen

Ilona Mononen ei ole asettanut itselleen mitään rajoja. Nuorten 3 000 metrin Euroopan mestarin tavoitteena on pysyä terveenä ja juosta vielä pitkään.


18.6. 2:00 | Päivitetty 18.6. 16:14

Lahti

Kolme ratajuoksua, kolme ennätystä.

Ilona Monosen kesä on alkanut aurinkoisesti, eikä loppua näy. Eikä tarvitsekaan, sillä 18-vuotiasta lahtelaista pidetään Suomen lahjakkaimpana kestävyysjuoksijana sitten olympiavoittaja Lasse Virénin.

”Tiedän kyllä, että Virén on juoksijalegenda. En ole asettanut itselleni rajoja: Mikään ei ole mahdotonta. Ikinä ei tiedä, mihin ura vie”, Mononen sanoo Lahden urheilustadionilla.

Edessä on vain kevyt treeni, sillä lauantaina Mononen juoksee 3 000 metriä gp-kisoissa Kuortaneella.

Kesäkuun alussa hän juoksi ennätyksensä 5 000 metrillä Manchesterissa ajassa 15 minuuttia ja 43,20 sekuntia. Viisi päivää myöhemmin syntyi ennätys 1 500 metrillä Espoossa (4.16,17), ja ulkokausi alkoi toukokuun lopulla 3 000 metrin ennätyksellä Lahdessa (9.09,65).

”Osasin odottaa ennätyksiä, kun treenit ovat menneet hyvin.”

Kuortaneella hän haluaa painaa kolmen tonnin ennätyksensä jo yhdeksän minuutin pintaan. Se edellyttää, että hän juoksee jokaisen tonnin kolmeen minuuttiin.

Lahjakkuuden lähiajan tavoitteena on päästä 1 500 metrillä lähelle neljän minuutin ja 10 sekunnin pintaa. Viidellä tonnilla Monosella ei ole aikatavoitetta, koska se on vielä uusi matka hänelle.

”Kymppitonnia en juokse ainakaan tänä kesänä.”

Ilona Mononen viihtyy Lahdessa, jonne hän muutti urheilemisen takia. ”Täällä on kaikki.”

Manchesterissa juostu 5 000 metrin aika on ikäluokassaan Suomen kaikkien aikojen toiseksi paras.

Monosen edellä 19-vuotiaissa on ikinuori Annemari Kiekara (o.s. Sandell), joka alitti 15 minuuttia Tukholmassa kesäkuussa 1996. Kiekaran aika 14.56,22 on yhä myös lyömätön aikuisten Suomen ennätys.

Tuolla ajalla oltaisiin 14. sijalla tämän kauden maailmantilastossa. Tilastoykkönen, Etiopian Ejgayehu Taye, on painellut matkan aikaan 14.12,98.

Monosen päämatkaksi voi nousta juuri 5 000 metriä kahden vuoden kuluttua pidettävissä olympiakisoissa Pariisissa.

”Jos kaikki menee hyvin, 5 000 metriä tuntuu tällä hetkellä realistisemmalta olympiamatkalta. Sillä lähtisi sekunteja pois helpommin.”

Urheilemisen Mononen aloitti varhain. Hän pelasi aluksi jalkapalloa ja harrasti ”vähän kaikkia” yleisurheilulajeja Janakkalan Janassa, jota Mononen edusti vuoteen 2019 asti.

Ensimmäisen tuhannen metrin kisansa Mononen juoksi 11-vuotiaana piirinmestaruuskisoissa.

”Se kulki aika hyvin, ja aloin keskittyä hiljalleen juoksemiseen.”

”Treenikausi meni tosi hyvin, ja tavoite muuttui mitaliksi. Lopulta hain kultaa.”

Kun perhe asui isän työn takia kaksi vuotta Texasissa, Mononen kilpaili myös kolmiloikassa, kun sikäläinen koulu tarvitsi kaikki mahdolliset pisteet opinahjojen välisissä kilpailuissa.

Kotipaikkakunnaltaan Turengista hän muutti urheilun takia Lahteen, jossa hänellä on vuosi jäljellä lukiota. Samalla seuraksi vaihtui Lahden Ahkera. Lahdessa hän asuu omillaan, kun muu perhe on Turengissa.

”Helpottaa, kun oma treeniryhmäni ja valmentajani ovat täällä Lahdessa. Turengissa käyn vähinään kerran kuukaudessa.”

Mikko Rajaniemi on valmentanut Monosta vuodesta 2020 alkaen.

”Yhteistyö on sujunut hyvin. Miten minulla kävikään sellainen jackpot valmentajan kanssa! Hän osaa pitää minulle malttia, kun tavoitteena on juosta vielä 30-vuotiaana, eikä saavuttaa nuorena kaikkea. Tavoitteena onkin pysyä terveenä, ja että treeni kehittyy nousujohteisesti”, Mononen sanoo.

Ilona Mononen tähtää huipulle.

Viime kesänä Mononen voitti 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuden 3 000 metrillä ja oli samalla matkalla MM-kisoissa viides.

EM-kisoihin Tallinnaan Mononen lähti tilastokakkosena, vaikka alkukaudesta hän ajatteli pääsevänsä vain pistesijoille.

”Treenikausi meni tosi hyvin, ja tavoite muuttui mitaliksi. Lopulta hain kultaa.”

Tänä kesänä Mononen lähtee eurooppalaisten juoksijoiden kärjessä alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin, jotka ovat elokuun alussa Kolumbiassa.

”Vielä on auki, mitä matkoja siellä juoksen. Ainakin 3 000 metriä, ja sitten valitsen 1 500 metrin ja 5 000 metrin väliltä. Sen näkee kesän aikana, kumpaan on järkevämpää mennä.”

”Unelmoin, että voisin urheilla ammatikseni.”

Mahdotonta ei ole sekään, että Mononen nähtäisiin elokuun lopulla myös aikuisten Euroopan mestaruuskisoissa Münchenissä.

”Sinne voisi päästä rankingpisteiden kautta, mutta tiukkaa tekee. Se tulee sitten, jos on tullakseen.”

Lukion jälkeen Mononen on suunnitellut pitävänsä opiskeluista välivuoden, kun 2024 Pariisin olympiakisojen lisäksi kalenterissa on aikuisten EM-kisat Roomassa.

”Välivuosi tai opiskelujen aloittaminen kevyesti mahdollistaisivat urheiluun panostamisen arvokisavuotena”, sanoo Mononen, jota kiinnostaa yliopisto-opiskelu.

Yhdeksi vaihtoehdoksi hän nostaa liikuntatieteellisen tiedekunnan Jyväskylässä.

”Koetan välttää perfektionismia. Olen aina pärjännyt hyvin koulussa. Koulussa tähtään 8–9:n numeroihin, se on tarpeeksi hyvä minulle. En pysty panostamaan sataprosenttisesti kouluun, vaan pitää jakaa voimavaroja urheiluun”, Mononen sanoo.

Mielessä polttelee myös ajatus palata kahden kouluvuoden takaisille seuduille Texasiin.

”En ole ihan kokonaan luopunut ajatuksesta, ettenkö lähtisi sinne. Minulla on vahva englanti. Unelmoin, että voisin urheilla ammatikseni. Urheilu on minulle intohimo.”

Yleisurheilun gp-kisat Kuortaneella lauantaina kello 15.30 alkaen. TV2 näyttää kisat suorana.

Kuka?

Ilona Mononen

  • Syntynyt joulukuussa 2003 Hämeenlinnassa, 18-vuotias.

  • Asuu ja opiskelee Lahdessa.

  • Seura Lahden Ahkera.

  • Valmentaja Mikko Rajaniemi.

  • Nuorten Euroopan mestari 3 000 metrillä 2021. Viides nuorten MM-kisoissa 3 000 metrillä 2021.

  • Aikuisten Suomen mestari 1 500 metrillä 2021.

  • Ennätykset: 1 500 m: 4.16.17. 3 000 m: 9.09,65. 5 000 m: 15.43,20.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat