Valko-Venäjän pitkäaikainen thai- ja potkunyrkkeilyn maajoukkuevalmentaja Juri Bulat vieraili Turussa jakamassa oppejaan.

”Toivon, että valo voittaa pimeyden”

Puolassa maanpaossa asuva valkovenäläinen valmentaja Juri Bulat toivoo kansalleen vapautta. Sitä hän edistää ulkomailta.


26.6. 2:00 | Päivitetty 26.6. 7:04

Valko-Venäjän entinen maajoukkuevalmentaja Juri Bulat hörppii vihreää teetä kamppailusalin nurkkaan rajatussa keittiötilassa. Takana on seminaaripäivän kahdet harjoitukset Turku Thaiboxing Clubilla.

Bulat on voittanut Valko-Venäjän väreissä lukuisia thai- ja potkunyrkkeilyn arvokisoja, maailmanmestaruuksia ja EM-titteleitä. Sen lisäksi hän on valmentanut monia mestareita.

Mutta nyt, jos hän ylittää maan rajan, häntä odottaa vankila.

”Vastustin presidenttiä, väkivaltaa, kidutusta ja murhia, niin kuin on normaalia vastustaa. Paitsi ei meidän maassamme.”

Vuonna 2020 Valko-Venäjällä puhkesi laajat mielenosoitukset vilpillisten presidentinvaalien jälkeen. Itsevaltiaaseen kyllästynyt kansa halusi kaataa Aljaksandr Lukašenkan, joka on toiminut maan presidenttinä viran perustamisvuodesta 1994 lähtien.

”Lähes 30 vuotta. Jos on niin valtavat määrät rahaa ja valtaa, se muuttaa mielen, ihmisestä tulee hullu”, Bulat toteaa.

Ottelussa tarvitaan voimaa ja älyä, Juri Bulat ohjeisti kamppailijoita.

Myös Bulat osallistui presidentin vastaiseen mielenosoitukseen. Illalla poliisin erikoisjoukot hakivat hänet kotoa.

Bulat oli päätynyt valokuvaan, josta Valko-Venäjän potku- ja thainyrkkeilyliiton puheenjohtaja tunnisti hänet.

Lajiliiton johtaja kenraali Juri Karajev on myös Valko-Venäjän sisäministeri.

Ihmisoikeusjärjestöjen, Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin mukaan sisäministeriöllä ja sen ylimmällä johdolla on keskeinen rooli ihmisoikeusloukkauksissa ja poliittisissa sorroissa Valko-Venäjällä.

Hänen kätensä ovat veressä”, Bulat toteaa ilmiantajastaan.

Pidätyksen aikana häntä kuulusteltiin. Tai ehkä psykologinen painostaminen olisi parempi ilmaisu.

”Olet paha tyyppi, miksi menit kadulle? Presidenttimme on maailman paras presidentti. Blaa, blaa blaa, aamusta iltaan.”

Bulat oli valmistautunut siihen, että häntä voidaan kiduttaa.

”Olen kamppailija ja päätin, että jos he tekevät jotain, vastaan siihen. Olen sitten ehkä vuosia vankilassa, mutta minulla on vapaus sielussa ja sydämessä.”

Juri Bulat ohjaa suomalaisottelijoita.

Vangitsijat eivät koskeneet häneen. Bulat oli pidätettynä 15 päivää, sitten hän yllättäen pääsi vapaalle. Hänen valmennettaviaan toimi myös armeijassa, Valko-Venäjän valtion turvallisuuskomiteassa KGB:ssä ja poliisissa. He viestittivät, ettei Bulatin ole turvallista jäädä maahan.

Kaksi päivää vapautumisen jälkeen Bulat lensi Kiovaan odottamaan kotiinpaluuta. Hän uskoi koko sydämestään, että kansannousu kaataa Lukašenkan.

Mutta Valko-Venäjän johto murskasi Kremlin tuella vuosina 2020–2021 nousseet historiallisen suuret mielenosoitukset ja ajoi opposition johtohahmot maanpakoon tai vankilaan.

”Odotin, että voittaisimme taistelun ja kansakuntamme syntyisi uudelleen. Pääsisin kotiin perheen luo ja jatkaisin valmennusta omalla salillani.”

”Olin Ukrainassa seitsemän kuukautta ilman perhettäni, vaimoani ja tyttäriäni. Se oli kamalaa aikaa.”

Vuosia maajoukkueen mukana kiertäneen Bulatin ei ole ollut vaikeuksia löytää töitä ulkomailta. Ukrainassa kaikki kamppailulajien parissa tunsivat hänet, ja Bulat sai lämpimän vastaanoton.

”Sain uusia ystäviä, joista olen nyt hyvin huolissani, kun he taistelevat maansa puolesta. Olen joka päivä yhteydessä Ukrainaan ja kysyn, onko kaikki kunnossa.”

Pitkän eron jälkeen perhe teki lomamatkan yhdessä. Vaimo lensi Minskistä ja Bulat Kiovasta Egyptiin. Kymmenen yhteistä lomapäivää tuntui ihanalta. Sitten heidät tavoitti ikävä tieto.

”Lähtöni jälkeen vaimoni toimi paperilla kamppailusalini johtajana. Poliisi ja KGB olivat tulleet salille, takavarikoineet kaiken ja sulkeneet sen. Myös vaimoni sai rikossyytteen. Se oli heidän tervehdyksensä minulle.”

Enää vaimonkaan ei ollut turvallista palata Valko-Venäjälle, joten koko perhe tuli Kiovaan. Siellä he olivat yhdessä pari kuukautta ennen kuin lähtivät Bulatille tarjotun työpaikan perässä Varsovaan.

Nyt Bulat valmentaa Puolassa ystävänsä salilla ja käy vetämässä seminaareja eri puolilla maailmaa.

Harri Nieminen potkaisee, Juri Bulat väistää.

Takapotku yllättää vastustajan.

Valko-Venäjällä asuviin sukulaisiin, ystäviin ja entisiin valmennettaviin Bulat pitää tiivisti yhteyttä.

Hän lähettää rahaa vankilassa istuvien ystäviensä perheille ja on ollut mukana organisoimassa keräyksiä, joilla autetaan mielipiteidensä takia vaikeuksiin joutuneita valkovenäläisiä.

Vankilassa istuville ystävilleen hän kirjoittaa kirjeitä.

”Jokainen kirje on kuin tuulahdus raikasta ilmaa. Tiedän sen.”

Maahan kohdistuvat talouspakotteet vaikeuttavat elämää Valko-Venäjällä, ja Bulatia huolettaa, miten läheiset tulevat toimeen.

”Valko-Venäjällä keskimääräinen kuukausipalkka on 300–500 euroa kuussa. Sillä on vaikea hankkia koko ajan kallistuvaa ruokaa ja polttoainetta.”

Mitä mieltä hän sitten on talouspakotteiden toimivuudesta?

Bulat pohtii hetken ennen kuin vastaa.

”Uskon, että se auttaa. Ainakin pakotteet tekevät diktaattorit hermostuneeksi. Kun ihmisille tulee ongelmia, se on syy lähteä kaduille, ja kuka tietää, ehkä seuraava protesti on tämän diktaattorin viimeinen.”

Valkovenäläisvalmentaja esitteli vastatekniikoita lyönteihin ja potkuihin.

Taloushuolia isompi asia Bulatin mielestä on se, että Valko-Venäjällä ihmisillä ei ole vapautta. Presidenttiä, hallitusta tai poliisia ei voi arvostella, mielipiteitä ei saa ilmaista julkisesti.

”Kaikki Valko-Venäjällä vastustavat Ukrainan sotaa, mutta jos menet plakaatin kanssa kadulle, poliisi ottaa sinut kiinni ja panee vankilaan. Venäjän hyökkäystä seuranneena viikonloppuna ihmiset menivät kaduille ja huusivat olevansa sotaa vastaan, mutta poliisi pidätti heidät.”

Väkilukuun suhteutettuna Valko-Venäjällä on suuri määrä poliittisia vankeja. Euroopan parlamentin päätöslauselma lokakuulta 2021 kertoo, että ihmisoikeustilanne heikkenee edelleen ja poliittisten vankien määrä on yli 670.

Esimerkiksi väkiluvultaan noin 15-kertaisen naapurimaa Venäjän vastaava luku oli ihmisoikeusjärjestö Memorialin elokuussa 2021 julkaistun listauksen mukaan 410 poliittista vankia.

Venäjällä vallassa on toinen itsevaltias, mutta tilanne Valko-Venäjällä on Bulatin mukaan hyvin erilainen.

”Venäläiset ovat pitkään olleet yksipuolisen ideologisen painostuksen alla, ja iso osa venäläisistä tukee presidentti Vladimir Putinia ja sotaa. He eivät näe kuun toiselle puolelle.”

Koko Valko-Venäjän kansa on Bulatin mukaan Ukrainan puolella, vaikka Venäjä on hyökännyt Ukrainaan myös Valko-Venäjän kautta. Tai melkein koko kansa.

”Ukrainalaiset tietävät, että hyökkäysten takana ovat ainoastaan Lukašenka, armeija ja poliisi. Loput 97 prosenttia Valko-Venäjän kansasta on heidän puolellaan.”

Bulat kertoo Valko-Venäjän ja Ukrainan olevan veljeskansaa, heillä on pitkä yhteinen historia. Kielikin on lähestulkoon sama, joten yhteiset keskustelut onnistuvat vaivatta.

Eikä veljeskansaa jätetä pulaan.

”Venäjä pyrkii käyttämään rautateitämme kaluston siirtämiseen, mutta partisaanimme ovat estäneet sen. Lisäksi meillä on kyberosaajia.”

Juri Bulat on pukenut päälleen oman salinsa eli Bulat Gymin t-paidan. Bulat tarkoittaa myös eräänlaista terästä, siksi logossa on kaksi miekkaa.

Vaikka Bulat elää maanpaossa, hän pystyy toimimaan kotimaansa puolesta esimerkiksi Belarusian Sport Solidarity -säätiön kautta. Säätiön tavoitteena on tukea poliittisten mielipiteiden takia pidätettyjä tai muuten sorron kohteeksi joutuneita valkovenäläisiä urheilijoita.

Lukuisia urheilijoita on pidätetty rauhanomaisiin mielenilmauksiin osallistumisesta tai siitä, että he ovat allekirjoittaneet hallitukselle lähetetyn vetoomuksen, jossa vaaditaan väkivallan lopettamista.

Urheilijat ovat myös menettäneet työ- tai maajoukkuepaikkoja ja saaneet sakkoja ja kilpailukieltoa.

Nyt säätiön toimintaa yritetään ajaa alas Valko-Venäjällä.

”Diktaattori Lukašenka, KGB ja poliisi tekivät lain, jonka mukaan tällaiset säätiöt luokitellaan terroristijärjestöiksi. Olemme siis terroristeja. Voimme kuitenkin taistella ulkopuolelta käsin.”

Merkittävänä voittona Bulat pitää sitä, että jääkiekon MM-kisoja ei järjestetty Valko-Venäjällä vuonna 2021. Säätiö teki paljon vaikuttamistyötä sen eteen.

Aktiivit lähettivät lukuisia kirjeitä, lähestyivät kansainvälisiä urheiluorganisaatioita ja pyysivät, ettei kisoja järjestetä Minskissä.

”Diktaattorit voivat urheilun kautta näyttää valtansa maailmalle. Se oli meidän voittomme Lukašenkasta.”

Vaikka Juri Bulat elää maanpaossa Puolassa, hän voi ulkomailta toimia valkovenäläisten ystäviensä hyväksi.

Aina kun keskustellaan siitä, onko oikein kisata ihmisoikeuksia polkevassa maassa, joku tuo keskusteluun kuluneen mutta onneksi nykyään jo harvemmin kuultavan fraasin, että ”urheilua ja politiikkaa ei pidä sekoittaa”.

Mitä mieltä tästä on maanpaossa elävä valmentaja, jonka oma sali on ryöstetty ja suljettu valtion johdon toimesta ja perhettä uhkailtu?

Ensimmäisen kerran haastattelun aikana Bulat nauraa.

”Nauran, koska urheilu on politiikkaa, ja varsinkin viime vuosina se on todellakin ollut sitä.”

Elämä sujuu Puolassa, mutta Bulat kaipaa Valko-Venäjällä asuvia vanhempiaan, ystäviään, lempipaikkoja, vanhoja oppilaita ja omaa salia.

Treenejä varten kirjoitetut muistiinpanot on tehty valkovenäjäksi, oman kulttuurin vaalimisesta on tullut erityisen tärkeää. Kotimaan tilanne aiheuttaa surua ja tuskaa.

”Se on syvällä mielessä koko ajan, mutta yritän olla ajattelematta sitä päivittäin, se on niin stressaavaa. Koetan elää tässä ja nyt.”

Tässä ja nyt, turkulaisen entisen saippuatehtaan tiloihin tehdyn kamppailusalin keittiönurkkauksessa, hän on joutunut kohtaamaan sivuun työnnetyt ajatukset.

”Olen hyvin, hyvin isänmaallinen. Lukašenka on tuhonnut kaiken, mikä kuuluu kansallemme: kulttuurin, kielen, uskonnon… En ymmärrä, ihan kuin hän ei edes olisi valkovenäläinen.”

Sitten on hetken hiljaista.

”Toivon, että valo voittaa pimeyden.”

Juri Bulat uskoo, että vielä joskus hän pääsee takaisin kotimaahansa: ”Kun Lukašenkan hallinto kaatuu, olen maailman onnellisin mies.”

Kuka?

Juri Bulat

  • 46-vuotias valkovenäläinen potku- ja thainyrkkeilyvalmentaja

  • Voittanut ottelu-urallaan useita maailmanmestaruuksia, sittemmin valmentanut monia mestareita

  • Asuu maanpaossa Puolassa

  • Perhe: vaimo ja 9- ja 15 -vuotiaat tyttäret

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat