71-vuotias hollantilais­mies juoksi ikä­luokan huiman maailman­ennätyksen maratonilla

Jo Schoonbroodt juoksi yli 70-vuotiaiden maailmanennätyksen ja alitti kolmen tunnin rajan 75. kerran.

12.5. 13:18

Maraton on monelle lenkkeilijälle itsensä testaamisen äärimmäinen mittari, ja hollantilainen Jo Schoonbroodt osoittaa esimerkillään, että kehitystä voi tapahtua yllättävän pitkään.

Schoonbroodt on nimittäin jo 71-vuotias, ja hän juoksi sunnuntaina maratonin häikäisevään aikaan 2:54.19. Aika on uusi yli 70-vuotiaiden maailmanennätys.

Yhdysvaltalaisen Gene Dykesin epävirallinen ennätysaika alittui neljällä sekunnilla. Virallista maailmanennätystä piti hallussaan yhdysvaltalainen Ed Whitlock ajalla 2:54.48.

”Aloitin juoksemisen vasta 36-vuotiaana, korkean kolesterolin vuoksi. Viime vuonna juoksin 7 242 kilometriä, mikä on yli kaksinkertaisesti sen, mitä ajoin autolla”, Schoonbroodt kertoi The Guardianille.

Sunnuntain maraton oli Schoonbroodtille jo uran 75. kolmen tunnin alitus. Hän kertoi oman näkemyksensä menestyksensä salaisuudesta.

”Monet juoksevat liian kovaa. Juoksen itse suuren osan ajasta ryhmien kanssa, jotka juoksevat hyvin hitaasti. Sitten juoksen lisäksi intervalliharjoituksia.”

Schoonbroodt muistuttaa, että on tärkeä osata kuunnella kehoaan eikä väkisin pakottautua juoksemaan. Suhtautuminen ravintoon on niin ikään leppoisa.

”Ei mitään dieettejä! Syön kaksinkertaisia annoksia ja kaikkea, mitä pöydässä on.”

”Pidän ranskalaisista viineistä ja belgialaisesta oluesta, mutten juo liikaa, enimmäkseen viikonloppuisin.

Schoonbroodt sai juoksuharrastuksensa alussa lempinimen ”hölkkäävä Jo”, koska hän juoksi niin hitaasti. Nykyään hänet tunnetaan erään kisan kuuluttajan keksimällä ”harmaa kenialainen” -lisänimellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat