Historia kertoo, miksi Mikael Granlund on juuri se pelaaja, joka sopii erinomaisesti Leijonien kultajahtiin

Granlund liittyy Leijonien mukaan perjantaina.

Mikael Granlund pelasi MM-turnauksessa viimeksi Tanskan kisoissa 2018.

12.5. 17:34

Tampere

Päävalmentaja Jukka Jalonen tuskin toivoi Nashvillen karsiutumista jääkiekkoliiga NHL:n pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, mutta se sopi erinomaisen hyvin Jalosen ja Leijonien suunnitelmiin.

Jalonen tiesi, että Mikael Granlund olisi kiinnostunut Suomen MM-turnauksessa pelaamisesta, jos kausi Pohjois-Amerikassa päättyisi. Kun pohjatyöt oli tehty, Granlund vastasi Leijonien urheilujohtaja Jere Lehtisen kutsuun nopeasti.

Granlund saapuu Tampereelle perjantaina, mutta vielä on epävarmaa, pelaako hän Norjaa vastaan vai lauantaina Latvia-ottelussa.

Jalosen ja Granlundin yhteinen historia on erittäin pitkä. Jalonen otti nuoren Granlundin Bratislavan MM-turnaukseen 2011. Huippulupaus oli silloin 19-vuotias ja nousi joukkueen ylivoimaisesti puhutuimmaksi pelaajaksi ohi Mikko Koivun ja monen kokeneemman pelaajan.

Yhteistä sidettä vahvisti turnauksen päättyminen maailmanmestaruuteen. Sitä joukkue lähtee taas hakemaan.

Vuosi 2011 ei jäänyt ainoaksi. Granlund pelasi kotiturnauksessa 2012 Jalosen joukkueessa ja tuli vielä kesken kisojen mukaan vuotta myöhemmin.

Slovakiassa tehty ilmaveivimaali nosti Granlundin sellaiseen suosioon, että sen roiskeet läikkyivät päälle vielä vuoden 2012 turnauksessa. Niissä kisoissa kirjoitettiin Granlundin väsymyksestä, jos sellaista nyt sattui olemaan.

Pisteitä nuorukainen latoi hänelle vaatimattomasti 1+4 kymmenessä ottelussa. Odotukset lehtereillä olivat paljon suuremmat.

”Kyllä siitä aina etua on”, Jalonen sanoi Tampereella Granlundin tuntemisesta. ”Tiedetään ja tunnetaan toisemme. Ei tarvitse sillä lailla miettiä ja opetella toisen tapoja. Hän tietää pitkälti meidän pelin perusperiaatteet ja miten me toimimme täällä.”

”Aina siinä pieni etu on.”

Tukholman ja Helsingin kisoissa 2013 Granlund ehti pelata vain neljä ottelua, kun NHL-kiireet pitivät häntä Minnesotassa.

Kun Granlund saapui Helsinkiin, ensi hetkistä lähtien näki, että hän oli ottanut pelaajana ison loikan eteenpäin.

Nyt hän on 30-vuotias ”veteraani” tullessaan mukaan maajoukkueeseen. Takana on pitkä yli 700 NHL-ottelun ura, joka koostuu 671 runkosarjaottelusta ja 59 pudotuspelistä.

”Hän on erittäin monipuolinen pelaaja, ylivoima ja alivoima, sentteri, laituri. Huippujätkä ja kaikki eväät olla meille huippuvahvistus.”

Vuoden 2013 jälkeen Jalonen lopetti maajoukkueen valmentamisen mutta hänen toisella kaudellaan Granlund on nyt ensimmäistä kertaa mukana. Vuosien 2019 ja 2021 MM-turnauksiin taitava Granlund ei päässyt mukaan.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, Granlund solahtaa helposti joukkueeseen ja ottaa ison roolin.

Granlund on vain yksi NHL-kiekkoilija Suomen kisojen monista, mutta näiden NHL-pelaajien ansiosta turnaus voi olla tasokkaampi kuin Pekingin olympialaisissa.

”Jos ajatellaan yksilötason pelaajia. Onhan täällä niin paljon NHL-pelaajia mukana”, Jalonen sanoi.

”Voisi ajatella, että kun on parempia pelaajia, olisi parempilaatuista pelaamista ja vaatimustaso on korkeampi.”

”Joukkuepelillä täällä pärjätään eikä yksilöillä. Siinä eivät NHL-pelaajat paljon auta, jos homma ei toimi. Pitää olla hyviä pelaajia ja hyvin noudatettu pelitapa riippumatta, mikä se on ja mihin pelaajat sitoutuu.”

”Sen takia täällä aika monta ehdokasta kamppailee kultamitalista.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat