Ukrainan entisen tennistähden mielipide muuttui Butšan ruumiiden jälkeen: ”Sitä ei voi kuvailla, millaista vihaa alkoi kokea Venäjän armeijaa kohtaan”

Serhi Stahovski myös tukee Wimbledonin päätöstä venäläispelaajien hyllyttämisestä.

Serhi Stahovski reagoi voimakkaasti Davis cupin ottelussa vuonna 2020.

12.5. 19:04 | Päivitetty 12.5. 19:37

Ukrainalainen Serhi Stahovski päätti pitkän, 19 vuotta kestäneen ammattilaisuransa tenniksessä viime tammikuussa Australian avoimessa turnauksessa.

Stahovski jää historiaan pelaajana, joka katkaisi Roger Federerin 36 peräkkäisen putken vähintään puolivälieriin pääsystä grand slam -turnauksissa. Vuoden 2013 Wimbledonissa Stahovski pudotti Federerin neljännesvälierissä.

Brittiläinen BBC kertoo, että Stahovski oli lomailemassa Dubaissa, kun hän kuuli Venäjän aloittaneen suurhyökkäyksensä Ukrainaan. Stahovski vei perheensä, vaimonsa ja kolme lastaan, Budapestiin, jossa he asuvat. Itse hän lähti Ukrainaan puolustamaan maataan.

Stahovski kertoo BBC:lle, että hän liittyi sotilasyksikköön Kiovassa. Hän ei ole koskaan saanut sotilaallista koulutusta.

”Me käytännössä nukumme kalašnikovit vierellämme. Kun tulee hyökkäys, meidän pitää olla valmiina.”

Aluksi Stahovski ei ollut varma, miten hän toimisi aseellisen selkkauksen aikana. Ukrainan Butšassa tapahtuneet siviilien murhaamiset, kidutukset ja raiskaukset muuttivat asian.

”Asiat, joita he tekivät ja tavalla, jolla he tekivät, olivat julmia. Sitä ei voi kuvailla, millaista vihaa alkoi kokea Venäjän armeijaa kohtaan”, Stahovski sanoo BBC:lle.

”En epäröisi hetkeäkään. Jos näen venäläisen sotilaan, tiedän, mitä teen.”

Lue lisää: Butšalainen pappi kertoo, että venäläiset kielsivät ruumiiden hautaamisen

Stahovski ottaa kantaa myös venäläisten urheilijoiden hyllytykseen ja erityisesti oman lajinsa puheenaiheeseen: Wimbledonin turnaukseen ei päästetä venäläisiä ja valkovenäläisiä pelaajia.

Stahovksi tukee hyllytyksiä ja perustelee sitä muun muassa venäläisten suhtautumisesta Venäjän hyökkäykseen.

”Ensimmäisten viikkojen aikana uskoin, että venäläiset lähtevät kaduille protestoimaan, kun he näkevät Kiovan ja Harkovan pommituksia”, Stahovski sanoo BBC:lle.

”Mutta niin ei tapahtunut. Kukaan ei tullut ulos. Harvat protestoivat, mutta mitään massoja ei ollut. Joten seison sen takana [Wimbledonin päätös].”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat