Nyrkkeilyn olympia­kriisi jatkuu: venäläisen laji­päällikön ainoa haastaja hyllytettiin päivää ennen puheen­johtaja­vaalia

Taustalla epäillään olevan avoin arvostelu Vladimir Putinia tukevaa puheenjohtajaa kohtaan sekä kysymykset Gazpromin rahoituksesta.

Kansainvälisen nyrkkeilyliiton puheenjohtaja Umar Kremljov puhui kesäkuussa 2021 Pietarissa kansainvälisessä talousfoorumissa.

13.5. 9:10

Olympiatyylin nyrkkeily on viime vuosina kohdannut monia korruptiosyytteitä ja nyt kansainvälinen lajiliitto on jälleen uuden kriisin edessä.

Kansainvälistä lajiliittoa (IBA) johtaa venäläinen Umar Kremljov. Uudesta puheenjohtajasta piti päättää perjantaina, mutta ainoaa haastajaa estettiin hakemasta paikkaa vaalipäivän aattona.

IBA:a Ilähellä olevat lähteet ovat kertoneet The Guardianille, että hollantilaista Boris van der Vorstia, jonka oli määrä haastaa Kremljov IBA:n puheenjohtajakisassa, estettiin koska hän oli avoimesti arvostellut Vladimir Putinin tukijana tunnettua Kremljovia reaktioistaan Ukrainan sotaan sekä IBA:n riippuvuutta venäläisen energiayhtiö Gazpromin rahoituksesta.

Van der Vorst valittaa nyt urheilun välimiesoikeuteen.

Myös viiden muun IBA:n johtokuntaan pyrkivän ehdokkaan hakeminen on estetty perjantaina Istanbulissa pidettävistä vaaleista. Viisi ehdokasta kuuluivat Kremljovia vastustavaan Common Cause Alliance -ryhmään.

IBA kertoi lausunnossaan, että päätöksen teki väliaikainen nimitysyksikkö. Se on helmikuussa perustettu riippumaton elin, joka selvitti ehdokkaiden kelpoisuuden ja analysoi heidän osaamistaan.

Lausunnossa todettiin, että ”väliaikaiselle nimitysyksikölle valitettiin 11. ja 13. huhtikuuta 2022, että näiden ehdokkaiden toiminta oli IBA:n sääntöjen vastaista”.

”Kyseiset toimet perustuivat Common Cause Alliance -nimisen ryhmän perustamiseen, johon listatut ehdokkaat osallistuivat, sekä avoimien kirjeiden vaihtoon IBA:n kanssa.”

Van der Vorstin johtama Hollannin nyrkkeilyliitto oli 18 kansallisen lajiliiton muodostamassa ryhmässä, joka pyysi aiemmin tänä vuonna IBA:a paljastamaan Gazpromin kanssa tehtyyn sopimukseen liittyvät taloudelliset tiedot.

Mukana Common Cause Alliance -ryhmässä ovat muun muassa Yhdysvallat, Englanti, Ranska, Australia, Kanada ja pohjoismaat.

Nyrkkeily ei tällä hetkellä ole vuoden 2028 olympialaisten lajilistalla, ja nyt tulevaisuus Pariisin olympialaisten jälkeen näyttää entistä heikommalta.

Nyrkkeilyn asema olympialajina on ollut vaakalaudalla jo useamman vuoden. Kansainvälinen olympiakomitea on uhannut jättää lajin ulos olympialaisista, koska lajia ovat viime vuosina ravistelleet niin tuomari- kuin talousskandaalit.

Tokion olympialaisissa nyrkkeily oli mukana, mutta itse lajiliitto oli pannassa.

Kansainvälinen olympiakomitea lähetti Kremljoville tällä viikolla kirjeen, jossa se ilmoitti olevansa ”merkittävästi huolissaan” IBA:n hallinnosta ja rahoituksesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat