Norjan jalka­pallo­liitto haluaa, että Qatarin homo­seksuaalisuuden kieltävä laki kumotaan MM-kisojen ajaksi

Norjan jalkapalloliitto pyrkii varmistamaan, ettei seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä aseteta syytteeseen MM-kisojen aikana.

MM-kisojen logo näkyi Dohan katukuvassa vuonna 2019.

13.5. 13:04

Jalkapallon MM-kisat pelataan marraskuussa Dohassa Qatarissa, jossa homoseksuaalisuus on rikos ja siitä voi saada vankeustuomion.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on kerta toisensa jälkeen vakuuttanut, että kaikki ovat tervetulleita MM-kisoihin laista huolimatta.

Norjan yleisradioyhtiö kertoi kuitenkin torstaina, että useat MM-kisahotellit Qatarissa kieltäytyivät varaamasta huonetta homoseksuaaleille. Tieto perustuu 69 hotellille tehtyyn kyselyyn.

Kolme hotelleista kielsi suoraan homoparin majoittamisen, yli neljäsosa hotelleista suositteli olemaan näyttämättä suuntautumistaan. Osa ei vastannut kyselyyn lainkaan.

Norjan jalkapalloliiton (NFF) johtaja Lise Klaveness kertoo NRK:lle, että hotellien vastaus ”ei valitettavasti ole yllätys”.

Fifan lupaukset siitä, että kaikki olisivat tervetulleita ei vakuuta Klavenessia niin kauan, kun Qatarin laki on voimassa. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan homoseksuaalisuudesta voidaan Qatarissa tuomita seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen.

Siksi NFF haluaa painostaa Qataria keskeyttämään lainsäädännön soveltamisen MM-kisojen ajaksi.

”Niin kauan kuin lakia ei ole keskeytetty määräajaksi, ei ole mitään takeita. Näinhän se lainsäädännössä menee. Varmuus pitää olla, ja oikeusturvan saamisesta pitää tietää etukäteen”, Klaveness sanoi NRK:lle.

Norja on ollut hyvin kriittinen Qatarin kisoja kohtaan. Lajiliiton puheenjohtaja vastusti Qatarin MM-kisoja Fifan kokouksessa maaliskuussa siirtotyöläisten epäinhimillisen kohtelun takia.

”MM-kisojen valmistelussa loukkaantuneista siirtotyöläisistä ja kuolleiden ihmisten perheistä on pidettävä huolta. Työnantajille, jotka eivät varmista MM-kisojen työntekijöiden vapautta ja turvallisuutta, ei ole tilaa”, Klaveness sanoi kokouksessa, jossa maiden lajiliitot saivat käyttää puheenvuoron.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat