Kuka on paras NHL:ssä pelannut Mikko Lehtonen? – Mikko Lehtosen vastaus on miehekäs ja kohtelias

Mikko Lehtonen ahdistuu, kun kysymykset kääntyvät Venäjällä pelaamiseen. Sen sijaan hän arvioi kohteliaasti, kuka on paras NHL:ssä pelannut Mikko Lehtonen, ja miksei hänen uransa kestänyt Atlantin takana pitempään.

Mikko Lehtonen pelaa kotikisoissa ensimmäistä kertaa urallaan. ”Kyllä sen aistii, että on vähän erilainen meininki”

13.5. 16:25

Tampere

Tähtipuolustaja Mikko Lehtonen menee heti takalukkoon, kun puhe kääntyy Venäjään ja Pietarin SKA:ssa pelaamiseen.

Lehtonen, 28, yritti luoda kiekkouraa NHL:ssä kaudella 2020–2021 pohjanaan useita vahvoja kausia Euroopassa. Meriittejäkin ehti kertyä nuorten maailmanmestaruudesta aikuisten MM-kultaan. Sittemmin tuli olympiakultaakin.

Vakituista NHL-pelaajaa Lehtosesta ei tullut, vaikka merkit viittasivat siihen. Paluu toi Lehtosen kotiin, ja pelipaikka löytyi Pietarin SKA:sta tälle kaudelle monivuotisella sopimuksella. Palkkakin vastasi NHL-tasoa.

Venäjän käynnistämä hyökkäyssota Ukrainaan tyhjensi itäliiga KHL:n lähes täysin suomalaisista pelaajista. Lehtonen ja Leo Komarov olivat harvoja, jotka pelasivat kauden loppuun.

Sittemmin Iltalehti kertoi, että Lehtonen olisi joutunut hyvittämään sopimusrikkomuksesta kaksi miljoonaa euroa, jos olisi lähtenyt Pietarista sodan alettua ja kesken kauden.

”En haluaisi hirveästi palata siihen, mutta niin kuin olen sanonut, eihän se helppoa ollut pelata. Ei palata siihen sen enempää”, Lehtonen sanoo Tampereen Nokia-areenassa.

On siinä mahtanut olla kovat paineet pelata Roman Rotenbergin valmentamassa joukkueessa, kun sotaotsikoiden koko kasvoi Suomessa päivästä toiseen.

”Voidaanko jättää tämä, kun olen jo puhunut tästä kaiken. Se on vähän niin kuin mennyttä, ja nyt keskitytään näihin kisoihin.”

Lehtosen ilmeestä näkee, ettei tästä puhuminen enää onnistu.

Kun puhe kääntyy pois Venäjästä, Lehtonen vapautuu. Urastaan hän puhuu.

Leijonien MM-joukkueeseen Lehtonen pääsi ensimmäisen kerran Pariisin ja Kölnin kisoissa 2017.

Se turnaus meni ilman suurta menestystä kuten seuraavan kauden olympialaiset. Kaudella 2018–2019 osui, kun Leijonat voitti MM-kultaa.

Nyt Lehtonen on 38. pelaaja maailmassa, joka on voittanut urallaan nuorten ja aikuisten MM-kultaa sekä olympialaisissa.

”Onhan se hieno juttu. Sen takia pelataan, että jotain voitettaisiin. Ihan sama, onko seurajoukkue vai maajoukkue.”

”Maajoukkueessa se on kunnia-asia kantaa Leijona-paitaa ja päästä näihin turnauksiin. Silloin on myös halu menestyä. Nostan ne [kolme kultaa] omalla uralla tosi korkealle.”

Leijonissa Lehtonen saa urakoida ylivoimalla ja pelata isoja minuutteja, mutta miksei NHL-ura auennut? Näillä näytöillä luulisi pelaajan mahtuvan niihin ympyröihin.

Sen Lehtonen sanoo, että Torontossa näyttöpaikat jäivät hyvin vähiin. Jarmo Kekäläisen johtamassa Columbuksessa pelejä kertyi sentään 17, mutta siinä se. Yhteensä NHL-pelejä kirjattiin 26.

Lehtoselle jäi tunne, että luistelussa ja taidollisesti hän olisi pärjännyt siellä. Isommin hän ei osaa selityksiä kaivaa. Ehkä pienessä kaukalossa pelaaminen vaati erilaisia ratkaisuja totuttuun verrattuna, mutta pieneenkin kaukaloon Lehtonen sanoo tottuneensa nopeasti.

”Varmasti, jos olisin pelannut tarpeeksi hyvin, pelaisin siellä tälläkin hetkellä. Erot ovat todella pieniä ja täytyy onnistua varsinkin vanhemmalla iällä.”

Ikä on yksi merkittävimmistä tekijöistä matkalla NHL:ään. Lehtonen oli 26-vuotias lähtiessään Pohjois-Amerikkaan. Siinä vaiheessa pelaaja ei kuulu enää lupauksiin eikä seuroilla ole odotusarvoja.

”Pitää onnistua oikeassa paikassa ja yhtäkkiä saattavat ovet aueta ja olet vakiokokoonpanossa.”

Lopuksi on pakko yrittää ratkaista yksi asia. Kuka on paras NHL:ssä pelannut Mikko Lehtonen.

Kysymys vähän huvittaa Leijonissa pelaavaa Mikko Lehtosta, muttei ole hänelle tyystin vieras. Lehtonen haluaa olla kohtelias.

Espoon Mikko ”Bambi” Lehtonen, 35, pelasi vaihtelevan uran Suomessa, Ruotsissa, KHL:ssä, Sveitsissä ja myös NHL:ssä. Bostonissa kertyi kuitenkin lopulta vain kaksi ottelua.

Kärppien Mikko ”Lelu” Lehtonen, 43, sai Nashvillessä 15 ottelua aikaa yrittää, mutta hienon uransa hän rakensi Suomessa neljällä Suomen mestaruudella.

”En tiedä, kuka on kovin, mutta kaikki ovat varmaan kovia äijiä, kun ovat päässeet NHL:ään pelaamaan. Sinne ei kuitenkaan ihan joka poika pääse”, Mikko ”Bobi” Lehtonen sanoo kohteliaasti eikä halua nostaa itseään ykköseksi, vaikka kenties voisi.

Valmentaja Lauri Marjamäki muistaa hyvin jokaisen Lehtosen, kun on valmentanut urallaan heistä jokaista.

”Pakki-Lehtoset olivat hyvin liikkuvia. Bobilla oli pikkaisen parempi laukaisutaito mutta Lelu oli fyysisempi. Bambi oli nuori lahjakkuus, josta odotettiin NHL-pelaajaa. Hän oli Bluesin lahjakkain -87 syntynyt pelaaja”, Marjamäki sanoo.

”Lelu” Lehtosella ei ole MM-titteleitä, mutta hänellä on sentään yksi NHL-maali tehtynä. Bobi ja Bambi eivät maalia onnistuneet tekemään NHL:ssä.

”Joku sanoi, että johtaisin pistepörssiä”, Bobi sanoo ja on oikeassa. Hänen tehonsa NHL:ssä ovat 0+6.

Tilaa MM-kisojen uutiskirje osoitteesta hs.fi/urheilukirje/

Lue kaikki MM-jääkiekon kisajutut osoitteessa https://www.hs.fi/aihe/jaakiekon-mm-kisat/

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat