Typerä sääntö voi iskeä tylysti Leijonien kasvoille – halveeraa samalla koko MM-turnauksen arvoa

Vajaalla kokoonpanolla pelaaminen ei ole järin arvokasta turnaukselle, joka muutenkin kamppailee urheilullisen uskottavuutensa kanssa, kirjoittaa toimittaja Teemu Suvinen Tampereelta.

Mikael Granlund saapui perjantaina Tampereelle.

13.5. 23:29 | Päivitetty 14.5. 9:12

Tampere

”Joukkueet saavat rekisteröidä turnaukseen maksimissaan 22 kenttäpelaajaa ja kolme (3) maalivahtia.”

Tämä Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) sääntö himmentää valitettavalla tavalla Suomen MM-kisojen tähtiloistoa.

IIHF:n pomot nukkuivat eivätkä tajunneet reagoida maailmantilanteeseen.

Kausi 2021–2022 oli jääkiekkomaailmassa poikkeuskausi koronan ja olympialaisten takia.

NHL:n pudotuspelit alkoivat tänä keväänä vasta toukokuun alussa. Sen vuoksi suuri osa ensimmäisen kierroksen ottelupareista päättyy MM-kisojen ollessa jo vauhdissa.

Se taas tarkoittaa, että NHL:n pudotuspeleistä useampia vahvistuksia odottelevat maajoukkueet joutuvat pelaamaan ensimmäisiä turnausotteluitaan vajaalla kokoonpanolla. Toinen vaihtoehto on sulkea ovet mahdollisilta NHL-vahvistuksilta.

Vajaalla kokoonpanolla pelaaminen ei ole järin arvokasta turnaukselle, joka muutenkin kamppailee urheilullisen uskottavuutensa kanssa.

Suoremmin sanottuna se on häpeäksi MM-turnaukselle. Ruotsi esimerkiksi rekisteröi turnauksen aluksi vain 17 pelaajaa eli pelaa vajaalla odotellessaan vahvistuksia.

Jokainen kiekkofani haluaa nähdä NHL:n kirkkaimpia tähtiä arvoturnauksessa, joten tiukka kokoonpanosääntö on typerä ja asettaa joukkueet kiusalliseen tilanteeseen kahden huonon vaihtoehdon väliin.

Miksi tämän vuoden MM-turnaukseen ei tehty poikkeusta ja sallittu joukkueiden nimetä turnaukseen esimerkiksi 25 kenttäpelaajaa ja kolme maalivahtia?

Jo se antaisi maajoukkueille hieman liikkumatilaa odottaa mahdollisia ensimmäiseltä kierrokselta vapautuvia NHL-vahvistuksia.

Tiukka nykysääntö saattaa iskeä tylysti Leijonien kasvoille.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen NHL:stä voisi periaatteessa (ilman loukkaantumisia tai muita esteitä) vapautua maajoukkueen käyttöön useita tähtiä, kuten Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen, Miro Heiskanen, Roope Hintz ja Esa Lindell. Kaikkien heidän NHL-joukkueensa ovat yhden tappion päässä putoamisesta.

Leijonien MM-joukkueesta löytyy kuitenkin tilaa vain kahdelle pelaajalle, sillä Jukka Jalonen tiimeineen leimasi 19/22 kenttäpelaajien kisapasseista, ja yksi paikka on varattu Tampereelle jo saapuneelle Mikael Granlundille.

Saattaa vaikuttaa oudolta, ettei Jalonen jäänyt odottamaan mahdollista NHL-jättipottia, mutta hänen toimintatapoihinsa ei kuuluisi lähteä kotiturnauksen avausotteluihin leikkimään vajaalla kokoonpanolla. Itse asiassa Jalonen jo jousti päättäessään lähteä avausviikonloppuun seitsemällä puolustajalla.

Jos IIHF:n väki olisi ollut hereillä ja asettanut löyhemmän linjan kokoonpanosääntöihin, Tampereella ja Helsingissä voitaisiin nähdä suurempaa NHL-tähtiloistoa, josta hyötyisi taatusti koko kansainvälinen jääkiekko.

Nyt jäljellä on vain huonoja vaihtoehtoja: naurettava vajaalla kokoonpanolla pelaaminen tai NHL-apujen sivuuttaminen.

Tilaa MM-kisojen uutiskirje osoitteesta hs.fi/urheilukirje/

Lue kaikki MM-jääkiekon kisajutut osoitteessa https://www.hs.fi/aihe/jaakiekon-mm-kisat/

Lue lisää: Leijonat aloitti MM-urakkansa vakuuttavalla voitolla – HS seurasi hetki hetkeltä MM-turnauksen avauspäivää

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat