Kansainvälinen jääkiekko­liitto avasi oven tappeluille – sääntö on täysin epäonnistunut

Kansainvälinen kiekkoliitto halusi yhtenäistää säännöt NHL:n kanssa, kun NHL-pelaajat olivat tulossa olympialaisiin.

Saku Mäenalanen ajautui tappeluun Norjaa vastaan MM-turnauksen avauspelissä perjantaina.

14.5. 20:28 | Päivitetty 15.5. 9:22

Kansain­välinen jääkiekko­liitto otti tietoisen riskin sallimalla spontaanit tappelut MM-kisoissa.

Lievästi kärjistäen voi sanoa, että IIHF halusi tappeluita ja Leijonat yhdessä Norjan kanssa antoivat sitä, mitä tilattiin.

Kaksi tappelua yhdessä ottelussa on valtava määrä, kun pelataan MM-kisoissa. Veikkaan, ettei ole helppo löytää suomalaiskatsojaa, joka olisi nähnyt kaksi tappelua samassa ottelussa juuri MM-turnauksessa, kun yksikin on ollut suuri harvinaisuus.

Uusi sääntötulkinta tarkoittaa sitä, että spontaanista tappelusta tulee viiden minuutin jäähy, mutta ei perinteistä eurooppalaisissa kaukaloissa usein nähtyä ulosajoa.

Näin siis ensimmäisessä tappelussa. Eli sama pelaaja ei voi aloittaa useampia kahinoita.

IIHF meni polvilleen NHL:n edessä viime kesänä. Kansainvälinen kiekkoliitto halusi yhtenäistää säännöt NHL:n kanssa, kun NHL-pelaajat olivat tulossa olympialaisiin.

Korona ja muut syyt jättivät NHL:n ulos olympialaisista, mutta viime kesänä hyväksytty sääntö jäi. Se putosi IIHF:n syliin kuin mätä omena.

Sääntö on kaikkiaan täysin epäonnistunut MM-turnauksessa. Jos uusi tulkinta lisää tappeluita, kun ei ole ulosajon pelkoa, menee sääntö väärään suuntaan kuin lajin kehitys.

Esimerkiksi juuri Suomessa on saatu tappeluita painettua vahvasti alaspäin ja nyt piilee riski niiden kasvamisesta ei pelkästään MM-kisoissa, vaan myös niissä kansallisissa sarjoissa, joissa tulkinta otetaan käyttöön. Suomi ei Liigassa ottanut.

Yhtä pahasti sääntö toimii itseään vastaan, jos erotuomarit heittävät pelaajat viiden minuutin jäähylle perinteisistä ”lauantaitansseista”.

Silloin niin sanotun tavallisen tönimisen ja tuuppimisen raja hämärtyy ja rangaistus kasvaa.

Uusi sääntö epäonnistuu myös silloin, jos ylipäätään tappeluiden määrät lisääntyvät.

Pohjois-Amerikan NHL:ssä tappelukulttuuri juontaa juurensa lajin alkuhistoriaan. Siellä lentää edelleen nakkikori kädestä ja taputukset alkavat, kun ottelussa puhkeaa tappelu.

Onko sitten ulosajon pelote ollut syy MM-turnauksen vähiin tappeluihin menneinä vuosikymmeninä. Tuskin. Enemmän kaikki juontaa juurensa täkäläiseen jääkiekkoperinteeseen.

Nyt kuitenkin IIHF avasi oven raolleen tappeluille. Voi olla, että turnauksen ensimmäisen päivän nokkapokat jäävät myös viimeisiksi, mutta eivät MM-kisat olekaan kaivanneet tappeluita.

Tilaa MM-kisojen uutiskirje osoitteesta hs.fi/urheilukirje/

Lue kaikki MM-jääkiekon kisajutut osoitteessa https://www.hs.fi/aihe/jaakiekon-mm-kisat/

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat