MM-turnauksen hurjasti aloittanut Kanada otti kolmannen voittonsa, vaikka pelasi kuin puoli­valoilla

Slovakia voitti yllätyspronssia olympiakisoissa Pekingissä, mutta MM-jäällä sen on vaikea yltää samaan.

Pierre-Luc Dubois (kesk.) oli kahdella maalillaan Kanadan voimahahmo.

16.5. 18:43

Vuosi sitten Kanada hävisi jääkiekon MM-kisojen alkusarjassa Riiassa neljä otteluaan mutta nousi silti maailmanmestariksi.

Tämän vuoden MM-turnaus on sen sijaan alkanut vakuuttavasti. Aina arvaamaton Kanada otti maanantain alkuillan ottelussa Helsingissä kolmannen voittonsa, kun Slovakia kaatui maalein 5–1 (1–1, 2–0, 2–0).

Aiemmin Kanada voitti Saksan (5–3) ja Italian (6–1). Slovakian sarakkeessa oli voitto Ranskasta (4–2) ja tappio Saksalle (1–2).

Slovakia voitti helmikuussa yllätyspronssia olympiakisoissa Pekingissä. Helsingissä joukkue yritti panna Kanadan NHL-pelaajat ahtaalle muttei onnistunut siinä.

Oli Kanadan maalivahdin Logan Thompsonin hyvyyttä ja tuuria, ettei Slovakia tehnyt ottelun avausmaalia.

Avausmaali merkittiin ajassa 10.48 Kanadan Adam Lowrylle, joka ohjasi Damon Seversonin syötön Slovakian maalivahdin Adam Huskan taakse.

Slovakia tuli tasoihin vajaat kaksi minuuttia myöhemmin ylivoimalla. Nicolas Roy ehti istua jäähyllä vain kuusi sekuntia, kun Samuel Takáč tasoitti.

Toisen erän alussa Kanada sai pitkän ylivoiman, kun Slovakian Mislav Rosandićille tuomittiin korkeasta mailasta 2+2 minuutin jäähy.

Jäähy kostautui ja katkaisi Slovakian selän: Pierre-Luc Dubois vei Kanadan 2–1-johtoon ajassa 26.11. Sama Winnipeg Jetsin hyökkääjä oli asialla myös Kanadan 3–1-maalissa erän lopulla.

Turnauksen avausottelussa Saksaa vastaan Dubois teki kaksi Kanadan viidestä maalista.

Rikkonainen kolmas erä oli voiton kannalta kosmetiikkaa. Cole Sillingerin löysä laukaus lähes nollakulmasta yllätti maalivahti Huskan ajassa 41.08.

Slovakian puolustukselta karannut Morgan Geekie viimeisteli 5–1:een ajassa 51.18.

Slovakia kohtaa seuraavaksi Sveitsin keskiviikkona. Kanadan neljäs MM-ottelu on Kazakstania vastaan torstaina. Niissä otteluissa haetaan jo asetelmia pudotuspeleihin.

Jos Suomi jatkaa neljän parhaan joukkoon, sen vastustaja tulee Helsingin-lohkosta.

Kanadalla on tapana parantaa ottelu ottelulta. Slovakiaa vastaan joukkue pelasi vielä hermoillen ja niin sanotusti puolivaloilla. Syötöt eivät menneet perille, ja kiekonmenetyksiä tuli vielä turhan paljon.

Turnauksen edetessä Kanadan ote paranee, kun joukkue hitsautuu yhteen. Se kuuluu mestarisuosikkeihin.

Slovakia pelaa yritteliäästi ja uhrautuvasti, mutta Pekingin pronssi-ihmeeseen sen voi olla vaikea yltää MM-tasolla, vaikka joukkue on lähes sama.

Slovakialla oli maanantaina jäällä vain yksi NHL-pelaaja, New Jersey Devilsissä kiekkoileva Tomáš Tatar.

Jatkossa ryhmään liittyy Martin Fehérváry, jonka pelit päättyivät Washingtonin Capitalsin pudottua jatkosta NHL:n pudotuspeleissä.

Slovakian kannattajat sen sijaan ansaitsivat mitalin jo nyt. Pieni mutta äänekäs fanijoukko toi ja loi Helsingin jäähalliin hienon kiekkotunnelman.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat