Ville Pokka juhli Stanley Cupia pitkän kaavan mukaan ja sai mestaruus­sormuksen, muttei ole koskaan pelannut yhtään NHL-ottelua

Olympiakultamitalisti Ville Pokka viihtyy parhaiten, kun hän pysyy kentällä näkymättömissä.

Puolustaja Ville Pokka on voittanut mestaruuksia lähes joka tasolla.

18.5. 8:41 | Päivitetty 18.5. 15:01

Tampere

Puolustaja Ville Pokalle sopii hyvin, että hän näkyy kaukalossa vähän. Jos näin käy, tarkoittaa se myös vähiä virheitä.

Pokka loistaa harvoin otsikoissa. Isoihin kirjaimiin ei riittänyt sekään, että hän teki Pekingin olympiafinaalissa maalin. Pokka tasoitti ottelun Venäjän olympiakomitean joukkuetta vastaan. Huipputärkeä osuma, jolla Leijonat kipusi tulostaululle.

Voittomaalin ohjannut Hannes Björninen varasti suuren huomion. Niin on tapana ratkaisumaalin jälkeen.

Puolustajaksi Pokka, 27, on nuori, mutta voittanut paljon. Tornion lahja suomalaiselle kiekkoilulle nousi Liigaan teini-ikäisenä ja pokkasi tuplakultaa kaudella 2013–2014.

Ensin tuli nuorten maailmanmestaruus Malmössä ja keväällä Kärpissä Suomen mestaruus.

Varsinkin nuorten MM-kulta oli makea. Nuoret Leijonat voitti Ruotsin Ruotsissa jatkoerässä.

”Oli se ihan uskomatonta”, Pokka sanoo. ”Uskalsimme pelata emmekä pelänneet tappiota.”

Rasmus Ristolaisen piti olla turnauksessa Nuorten Leijonien ykköspakki, mutta Esa Lindell ja Pokka ottivatkin tuon roolin. Loukkaantumisesta turnauksen alla kärsinyt Ristolainen korjasi tilanteen tekemällä voittomaalin ja hiljentämällä Malmön areenan.

”Alkulämmittelyä pitemmälle en koskaan päässyt. Olisihan se ollut mukava pelata se yksi ottelu.”

Tuoreen olympiavoiton lisäksi Pokalla on kaksi MM-hopeaa, KHL-mestaruudesta kertova Gagarin Cupin voitto ja Stanley Cup -sormus.

Sormus vaatii ehkä vähän selittämistä. Miten pelaajalla voi olla Stanley Cupin mestaruudesta kertova sormus ilman yhtään NHL-ottelua?

”Alkulämmittelyä pitemmälle en koskaan päässyt. Olisihan se ollut mukava pelata se yksi ottelu, mutta sitä ei koskaan tullut”, Pokka sanoo.

Nuorten MM-kullan ja Kärppien mestaruuden jälkeen Pokka lähti Yhdysvaltoihin New Yorkiin. Hän oli NY Islandersin kakkoskierroksella varaama pelaaja.

Harjoitusleiri alkusyksyllä 2014 ehti lopuilleen, kun Islanders hankki taitavan ja hyvin luistelevan Nick Leddyn lokakuun alussa Chicagosta. Pokka joutui kauppatavaraksi pilkottavan NHL-uransa ensi metreillä.

Leddy oli ja on edelleen sen tason puolustaja, että Islanders joutui latomaan Pokan lisäksi samaan kyytiin TJ Brennanin ja maalivahti Anders Nilssonin. Heidän osoitteekseen tuli Chicago Blackhawks.

Ville Pokka (vas.) ja Mikko Lehtonen riensivät onnittelemaan Jussi Olkinuoraa Norja-voiton jälkeen MM-turnauksen alussa.

Pokka oli yhdessä humauksessa Chicagon pelaaja, mutta suuntasi samalla ovenavauksella farmiseura Rockford IceHogsiin AHL:n puolelle.

Koko kausi meni farmissa, kunnes keväällä alkoi tapahtua. Pokka kutsuttiin Chicagon pudotuspelijoukkueen vahvuuteen.

Elettiin niitä aikoja, kun Blackhawks hallitsi NHL-keväitä, ja niin kävi myös vuonna 2015. Chicago meni Stanley Cupin finaaliin ja voitti Valtteri Filppulan edustaman Tampa Bayn.

Pokka kuului mestarijoukkueen varapelaajaryhmään. Hän harjoitteli, piti itsensä valmiudessa ja kenties vähän toivoikin, että pääsisi pelaamaan. Maalivahti Antti Raanta piti seuraa ja päinvastoin. Kaksi oman vuoronsa odottajaa.

”Antoivat sitten vielä Stanley Cup -sormuksenkin.”

”Olin silloin kymmenes tai yhdestoista puolustaja joukkueessa”, Pokka laskeskelee.

Raannalle odottaminen oli vielä turhauttavampaa: hän sentään oli pelannut kahdella kaudella NHL:ssä, mutta joutui varamieheksi tärkeimmällä hetkellä.

Kyseessä oli sama kevät, jolloin Kimmo Timonen siirtyi kesken kauden Philadelphiasta Chicagoon ainoana ajatuksenaan päästä voittamaan Stanley Cup. Timonen onnistui, Pokkakin tavallaan.

”Oli se hienoa olla joukkueen mukana. Pääsimme mestaruuden jälkeen jäälle muun joukkueen mukana, olimme pukuhuoneessa, ja sitten oli vielä bussiajelu pitkin kaupunkia. Lähdimme United Centeristä ja ajoimme jenkkifutisstadionille.”

Ihmisiä oli joka paikassa sadoittain, perillä tuhansia.

Pokka oli vain 21-vuotias pohjoisen poika, joka oli päässyt suuren urheilukaupungin suureen juhlaan. Kiekkomestaruus upposi syvälle kaupunkilaisiin, kun rakastetun koripallojoukkueen loistonpäivät olivat kaukana takana.

”Antoivat sitten vielä Stanley Cup -sormuksenkin”, Pokka muistelee uransa kenties hienoimpia viikkoja ja päiviä.

Ville Pokka kamppaili kiekosta Sveitsin Nino Niederreiterin kanssa vuoden 2018 MM-kisoissa.

Oli sekin hienoa, kun Avangard Omsk voitti KHL:n mestaruuden, mutta hieman eri tavalla.

Omskin kaupungilla ja Pokalla on pitkä yhteinen historia, mutta tavallaan ei silti juuri minkäänlaista historiaa.

Kesällä 2018 Pokka matkusti Omskiin, kauas Uralin itäpuolelle. Kuuden viikon harjoitusleiri ehti lopuilleen, kun kaupungissa huomattiin, että seuran jäähalli oli kelvottomassa kunnossa. Halli joutui sen takia käyttökieltoon.

Omsk pysyi paikoillaan, mutta Avangard vaihtoi osoitteekseen Moskovan.

Pelaajille tarjottiin jotain toista Venäjän itäpuolen kaupunkia, mutta he valitsivat Moskovan.

Pokka pelasi neljä kautta Moskovassa, vaikka seurana oli Avangard.

”Kaksi kertaa Gagarin Cupin jälkeen menimme Omskiin tervehtimään faneja. Toinen kerta oli vähän riehakkaampi kuin ensimmäinen.”

”Kyllä jostain löytyy pelipaikka.”

Avangard hävisi vuoden 2019 finaaleissa Moskovan TsSKA:lle 0–4. Vuonna 2021 se kuitenkin voitti mestaruuden – ja juhlat olivat valmiit 2 700 kilometrin päässä Omskissa.

Kanadalainen Bob Hartley valmensi Pokkaa ja Avangardia kaikki nämä vuodet. Pokka sanoo, että on muutamankin kerran jutellut Hartleyn kanssa Ville Niemisestä. Hartley oli valmentaja, joka nosti Niemisen NHL:ään ja vei Coloradon Stanley Cupin mestariksi.

Omskin uusi jäähalli avataan ensi syksynä, mutta siellä Pokka ei enää pelaa. Hänen uransa Venäjällä päättyi Vladimir Putinin käynnistämään sotaan Ukrainassa.

Neljä kautta samassa seurassa on niin pitkä aika, että Pokalle jäi paljon hyviä ystäviä ja tuttuja rajan taakse. Valinta oli silti helppo.

”Ei ollut enää turvallista pelata.”

Pokkakin joutui maksamaan hintaa siitä, että sopimus purettiin. Rahasummista hän ei halua puhua, mutta sanoo sen verran, ettei kaikkea voi laskea rahassa.

Nyt hän on seuraton, mutta ei huolissaan.

”Kyllä jostain löytyy pelipaikka.”

MM-kisojen alkusarjan ottelu Suomi–Ruotsi kello 20.20. MTV3 näyttää ottelun.

Tilaa MM-kisojen uutiskirje osoitteesta hs.fi/urheilukirje.

Lue kaikki MM-kisajutut osoitteessa hs.fi/aihe/jaakiekon-mm-kisat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat