Leijonien tehokas ylivoimapeli toi selkeän voiton kurittomasta Yhdysvalloista, valmentaja Jalonen: ”Annettiin niiden koheltaa” – HS seurasi MM-kiekon tapahtumia hetki hetkeltä

Suomi on avannut MM-kotikisat kolmella voitolla.

Leijonien pelaajat juhlivat Valtteri Filppulan 2–0-maalia

16.5. 18:57 | Päivitetty 16.5. 23:22

Leijonat otti melkeinpä rökälemäisen 4–1-voiton erittäin sekavasta Yhdysvaltain joukkueesta Tampereen Nokia-areenassa.

Mikael Granlund käynnisti maalinteon ajassa 17.20. Siinä vaiheessa USA näytti vielä osittain jääkiekkojoukkueelta.

Toisessa erässä totuus valkeni. USA:n joukkue oli kurittomin, ryhdittömin ja sekavin nuorisojoukko, jota on nähty viime vuosien MM-turnauksissa. Tuli polvitaklauksia, taklauksia päähän, epäurheilijamaista käytöstä ja kaikkea muuta.

Leijonat teki niin kuin piti. Hakkasi maaleja ylivoimalla oikein urakalla. Austin Watsonin viiden minuutin aikana sihahti kiekko kahdesti kehikkoon. Valtteri Filppula osui ensin ja Sakari Manninen vähän ennen jäähyn loppua.

Mikko Lehtosen ylänurkkalaukaus napsahti neljällä neljää vastaan. Erikoistilannemaali sekin.

Kiekkosekamelskan keskellä ei saa unohtaa, että Jussi Olkinuoran nollapeli jäi vain minuutin ja 38 sekunnin päähän, kun Alex Galchenyuk pilasi riemun näppärällä maalillaan, jossa hän laittoi mailan jalkojensa väliin.

Granlund näytti pelillään ja maalillaan, millainen on ero NHL-huipun ja erittäin hyvän Euroopan sarjoissa pelaavan kiekkoilijan välillä.

Leijonien vaarallisuus hyökkäyspäässä näyttää nousseen Granlundin tulon jälkeen uudelle tasolle.

Pelkästään Granlundin tekemä 1–0-maali kertoi paljon. Taiturilla oli aikaa katsoa silmäkulmallaan sivulle, hämätä syöttävänsä vierelleen, mutta syöttöä ei lähtenyt vaan laukaus.

Kiekko painui maalivahti Strauss Mannin jalkojen välistä verkkoon – ei suinkaan tuurilla vaan äärimmäisen tarkoitettuna ja tähdättynä. On taito osata viivyttää laukausta juuri sopivan paljon, mutta silti hyvin vähän.

On suorastaan nautittavaa, miten Granlund jakaa niin sanottuja no look -syöttöjä tai vastaavia laukauksia. Hämäävä liike on usein juuri ja juuri havaittavissa, mutta ehtii harhauttaa maalivahdin tai puolustajan. Euroopan huippua takuuvarmasti.

Kun Granlund tuli mukaan Jukka Jalosen tuttuun ja vähän kaavamaiseksi menneeseen pelisysteemiin, oli hän kuin piristävä poikkeus. Granlund pystyi pelaamaan Jalosen vaatimaa kiekkoa, mutta osasi Latviaa vastaan ja maanantaina USA:ta vastaan poiketa kaavoista pirteällä tavalla.

Tuntuu kuin Mikael maksaisi korkojen kanssa takaisin ne maalit, jotka Markus Granlundilta jäivät tekemättä Pekingin olympialaisissa.

Leijonat ratkaisi ottelun ylivoimalla, ja jäähyjä tosiaan riitti.

Erotuomarikaksikko katsoi yhtenään videoita ihan kuin olisi ollut elokuvateatterissa, jossa kaitafilmi pyöri isolla kelalla. Jokaista raapaisua mentiin katsomaan kuvanauhalta.

Puolustaja Ville Pokan korkeaksi mailaksi tuomittu jäähy jopa peruttiin elokuvahetken jälkeen, vaikka sääntöjen mukaan vihellettyjä jäähyjä ei saisi perua.

USA on vuodesta toiseen MM-turnauksen kyltymätön huhulähde ja eriasteinen alisuorittaja. Tampereen maanantai-ilta ei tehnyt poikkeusta.

Suuresta ja usein nimekkäästäkin NHL-pelaajien määrästä huolimatta USA saa harvoin parastaan irti eikä saanut tälläkään kertaa.

Harvoin edes reilun kahden viikon mittainen MM-turnaus ehtii paaluttaa ”jenkkien” pelin uomiinsa. Nyt tuntuisi, ettei kahden kuukaudenkaan turnaus auttaisi. Luokattoman heikko esitys.

Vuosituhannen vaihteessa silloinen Yhdysvaltain päävalmentaja Lou Vairo, nyt jo 77-vuotias kiekkoeläkeläinen, kertoi hauskasti kuinka hän soitti kymmenille ja taas kymmenille pelaajille ja kuunteli toinen toistaan parempia selityksiä kieltäytymisille.

Vairon kertomuksen mukaan parin ensimmäisen harjoittelupäivän tärkein ohjelma oli opettaa pelaajat muistamaan toistensa nimet.

Kyllä Vairo sai ryhmänsä kokoon mutta näyttää siltä, että nykyinen päävalmentaja David Quinn on joutunut vähän huuhtelemaan laarin pohjia löytääkseen parikymmentä halukasta Euroopan-seikkailijaa.

Eikä USA:n joukkueessa ollutkaan kuin 18 kenttäpelaajaa, joten tilaa olisi pelitaitoisille vahvistuksille.

Leijonat kohtaa Ruotsin keskiviikkona MM-turnauksen neljännessä pelissään kello 20.20.

HS seuraa MM-tapahtumia hetki hetkeltä. Seurannan löydät tämän jutun alaosasta.

Tilaa MM-kisojen uutiskirje osoitteesta hs.fi/urheilukirje/

Lue kaikki MM-jääkiekon kisajutut osoitteessa hs.fi/aihe/jaakiekon-mm-kisat/

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat