Granit Rushitista piti tulla jalka­palloilija, mutta hän päätyi yllättäen näyttelemään Zlatan Ibrahimovićia: ”Ajattelin, että mitä hittoa tämä oikein on”

Granit Rushitista piti tulla jalkapalloilija, mutta hän päätyi näyttelemään Zlatan Ibrahimovićia vahingossa uudessa elokuvassa.

Granit Rushiti pääsi näyttelemään esikuvaansa Zlatan Ibrahimovićia ja vetämään päällensä Ajaxin pelipaidan.

20.5. 2:00 | Päivitetty 20.5. 10:12

Oman idolin jalanjäljistä tämän kenkiin. Sellaiseksi muodostui ruotsalaisen Granit Rushitin tie, vaikka hän ei ollut koskaan sellaista osannut ajatellakaan.

Rushiti esittää toista pääosaa jalkapallotähti Zlatan Ibrahimovićista kertovassa elokuvassa Minä, Zlatan.

17-vuotiasta Zlatania näyttelevä Granit Rushiti on kuin ilmetty esikuvansa, eikä jalkapallotaidoissakaan ole valittamista, mutta 22-vuotiaan tie tuoreen elokuvan tähdeksi on varsin epätodennäköinen.

Paljon epätavallisesta tilanteesta kertoo se, että Rushiti ei edes erityisemmin ilahtunut saatuaan tiedon valinnastaan rooliin.

Viime vuonna valmistuneen elokuvan ensi-ilta lykkääntyi koronaviruksen vuoksi, ja Ruotsissa Zlatania päästiin ihastelemaan valkokankaalta lopulta tämän vuoden maaliskuussa. Suomessa ensi-ilta on 20. toukokuuta.

Elokuva perustuu Minä Zlatan Ibrahimović -nimiseen kirjaan, joka julkaistiin vuonna 2011. Kirjasta on otettu elokuvaan kuitenkin vain aika lapsuudesta Ajax-uran viimeiseen otteluun. Ja siitäkin ajasta aikuisuuden ensiaskeleita käsitellään vain vähän.

Cedomir Glisovic esittää Zlatanin isää Sefikiä ja Dominic Andersson Bajraktati 11-vuotiasta Zlatania.

Paljon keskitytään elämään Malmön Rosengårdissa. Dominic Andersson Bajraktatin esittämän 11-vuotiaan Zlatanin keskittymisvaikeuksia koulussa, jalkapallouran alkua ja eroperheen ongelmia käydään läpi kirjalle varsin uskollisella tavalla.

Välillä hypätään runsaan kymmenen vuoden päähän Amsterdamiin, jossa parikymppinen Zlatan pelaa videopelejä ja ihmettelee maailman epäreiluutta, kun Ajaxin valmentaja tylyttää häntä harjoituksissa. Syyllinen erikokoisiin vastoinkäymisiin tuntuu löytyvän yleensä muualta kuin peilistä.

Peilistä sen sijaan voisi katsoa teini-ikäinen Zlatan, kun siihen katsoo Granit Rushiti.

Rushiti esittää Zlatania teini-ikäisenä Malmö FF:n pelaajana ja parikymppisenä Ajax-hyökkääjänä. Hän on ensimmäistä kertaa kameran edessä, mutta pallo on hänelle tuttuakin tutumpi.

Rushiti on seurannut esikuvansa otteita koko elämänsä – ja myös jalanjälkiä mahdollisimman pitkään. Myös hänestä piti tulla jalkapalloilija, mutta toisin kävi.

Rushiti on kotoisin pienestä Eslövin kunnasta noin 40 kilometriä Malmöstä koilliseen. Hän pääsi Ibrahimovićin tavoin Malmön junioriakatemiaan, ja alle 17-vuotiaiden sarjassa maaleja syntyi tasaiseen tahtiin.

Akatemian viimeisinä vuosina vastuuta ei tullutkaan tuttuun tapaan, ja samaa tahtia heikkeni Rushitin kiinnostus harjoittelua kohtaan.

Pelastukseksi koitui tekstiviesti, joka sisälsi kutsun elokuvan koekuvauksiin. Tuotantoyhtiön edustajat olivat etsineet Skånen alueelta jalkapalloilevaa nuorta, joka voisi sopia Zlatanin isojen nappulakenkien täyttäjäksi.

Rushitin nimi tuli esiin toistuvasti.

Granit Rushiti muistuttaa nuorta Zlatania.

”Ensimmäisen kerran, kun tuotantoryhmä otti minuun yhteyttä ajattelin, että mitä hittoa tämä oikein on”, Rushiti kertoi Dialogiskt-keskusteluohjelmassa.

Hän kävi koekuvauksissa mutta loukkaantui pian sen jälkeen vakavasti jalkapalloharjoituksissa.

”Tuotantoyhtiöstä ei kuulunut mitään pariin kuukauteen, ja olin saanut ristisidevamman. Elämäni näytti synkemmältä kuin koskaan aiemmin”, Rushiti muisteli Expressenin haastattelussa.

Lopulta hän sai roolin, mutta reaktio ei ollut erityisen riehakas.

”En ollut erityisen iloinen ja sanoin ystävilleni, etten ota roolia, koska ihmiset vain nauravat minulle.”

”Jalkapallo oli ainoa tärkeä asia minulle. Kun minun sitten yhtäkkiä piti vaihtaa uraa ja alkaa näyttelijäksi, se ei tuntunut maailman hienoimmalta asialta.”

Mieli kuitenkin muuttui läheisten kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen, ja hyvä niin.

Rushiti selviää mallikkaasti elokuvadebyytistään, vaikka itse elokuva ei erityisiä muistijälkiä katsojaan jätäkään.

Jalkapallokohtaukset ovat Rushitin lajitaitojen ansiosta uskottavia, ja niitä on sopivasti. Varsinaista taituruutta nähdään kuitenkin varsin vähän, ja ainoat aidot videoklipit parhaista maaleista on pantu koosteeksi elokuvan loppuun.

Ibrahimovićin esille tuomaa elämän kivikkoista puolta ei elokuvassa kovin syvällisesti käsitellä.

Vaikeista lähtökohdista Ruotsin kaikkien aikojen jalkapalloilijaksi nouseminen on kertomisen arvoinen tarina. Kertomista olisi paljon, joten rajausta on pitänyt tehdä. Nyt tarina jää kuitenkin vajaaksi.

Sosiaaliset suhteet käydään läpi pinnallisesti, vaikka isäsuhteen tärkeys käykin ilmi.

Malmö FF:n edustusjoukkueaikaa tai siirtoa Ajaxiin ei käsitellä lainkaan, ja kolmevuotinen Ajax-ura on tiivistetty haluun päästä pois seurasta ja huikeaan soolomaaliin, joka jäi viimeiseksi ennen siirtoa Italian suurseuraan Juventukseen elokuussa 2004.

Siirron – kuten kaikkien myöhempienkin – takana oli pelaaja-agentti Mino Raiola, joka menehtyi vastikään. Ibrahimović puhui Raiolasta lämpimästi, mutta elokuvassa suhdetta ei ehditä käsitellä.

Emmanuele Aita näyttelee Ibrahimovićin pelaaja-agenttia Mino Raiolaa.

Kirjassa läpikäydyt menestyksen vuodet Juventuksessa ja Milanon Interissä sekä aika Barcelonassa on niin ikään jätetty pois. Myös perheen perustaminen on karsittu elokuvasta, vaikka Zlatan tapasi vaimonsa Helena Segerin jo vuonna 2002.

Rushiti pääsee elokuvassa kikkailemaan osuman, joka valittiin Hollannissa vuoden maaliksi. Hän pääsi myös tapaamaan idolinsa, joka antoi hyväksynnän elokuvalle.

”Tunnistan todella paljon itseäni Zlatanissa. Ystäväni ovat kutsuneet minua lapsesta asti pikku-Zlataniksi. Pääsin tapaamaan hänet Milanossa, ja hän sanoi pitäneensä roolisuorituksestani ja elokuvasta. Se oli minulle tärkeintä.”

”Haluan ehdottomasti jatkaa näyttelemistä”, hän totesi TV4:n Efter Fem -ohjelmassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat