Venäjällä ihmetellään René Faselin viileää kohtelua Suomessa: ”Ilmeisesti Fasel päätteli, että on turha ilmestyä sinne”

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n entinen puheenjohtaja René Fasel ei ole järin toivottu vieras Suomessa pelattaviin jääkiekon MM-kisoihin.

René Faselia ei ole näkynyt Tampereella MM-kisojen aikana.

18.5. 10:46

Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kertoi maanantaina Ilta-Sanomille epäsuorasti, ettei Venäjän ja Vladimir Putinin ystäväksi tunnustautunut René Fasel ole tervetullut Tampereelle seuraamaan jääkiekon MM-kisoja.

"Olisi varmasti kaikin puolin selkeämpää, ja asiat menisivät sujuvammin, jos hän ei tänne tule”, Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Nummela tuumi.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n entinen pitkäaikainen puheenjohtaja on jatkanut Venäjän ja Putinin ylistämistä myös sen jälkeen, kun nämä aloittivat sodan Ukrainassa.

Sveitsiläinen Fasel, 72, on IIHF:n kunniapuheenjohtaja.

Virallisesti IIHF on kutsunut Faselin kisavieraaksi, mutta samalla häntä on kehotettu miettimään, kannattaako Suomeen tulla.

Venäläinen tiedotusväline Championat tarttui maanantain uutisointiin suomalaismediassa ja julkaisi artikkelin, jossa se vaikutti pöyristyneen Faselin tylystä kohtelusta.

"Näyttää jonkinlaiselta hullujenhuoneelta: he eivät halua nähdä Venäjän ystävää MM-kisoissa”, Championat julisti otsikossaan.

Artikkelissa lehti ylistää Faselia estoitta.

"Fasel vakiinnutti pitkän työrupeamansa aikana liitossa asemansa henkilönä, joka yritti välttää konflikteja, tasoittaa teräviä kulmia ja ylläpitää hyviä suhteita kaikkiin. Ja Venäjälle hänestä tuli hyvä ystävä. Hän ei koskaan piilotellut lämmintä suhtautumistaan maatamme kohtaan eikä vieläkään epäröi tunnustaa rakkauttaan Venäjän kansaa kohtaan”, Championat kirjoitti.

Lehti nosti Faselin hyvänä puolena myös sen, että sveitsiläinen oli ”ainoa ulkomaalainen, joka vastusti avoimesti Venäjän poistamista kansainvälisistä turnauksista.”

Kalervo Kummola ja René Fasel työskentelivät pitkään yhdessä IIHF:ssä. Viime aikoina Kummola on kunnostautunut Faselin näkemysten kriitikkona.

Championat kritisoi voimakkaasti pääosin suomalaisten jääkiekkovaikuttajien lausuntoja, joissa ilmaistaan, että Faselin on parasta jäädä tällä kertaa kotiin.

"Ilmeisesti Fasel päätteli, että on turha ilmestyä sinne, missä hän ei olisi tervetullut. Tämä kaikki näyttää jo jonkinlaiselta hullujenhuoneelta.”

PERÄTI 27 vuoden ajan IIHF:ää johtanut ja vasta viime vuonna väistynyt Fasel on kritisoinut IIHF:n päätöstä sulkea Venäjä ja Valko-Venäjä ulos kansainvälisestä jääkiekosta.

Fasel ei ole asemastaan huolimatta suostunut tuomitsemaan Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

"Sota ei voi vähentää rakkauttani Venäjää kohtaan. Rakastan venäläisiä. Sillä, mitä nyt tapahtuu, ei ole mitään tekemistä urheilun kanssa, hän sanoi La Liberte -lehdelle maaliskuussa.”

Tilaa MM-kisojen uutiskirje osoitteesta hs.fi/urheilukirje/

Lue kaikki MM-jääkiekon kisajutut osoitteessa hs.fi/aihe/jaakiekon-mm-kisat/

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat