Ville Koistinen isännöi nykyisin Ravintola Wanhaa Tappia Tampereella.

Haamu­maalin tekijä Ville Koistinen selvisi aivo­veren­vuodosta

Entinen jääkiekkoilija Ville Koistinen on uransa jälkeen aloittanut ravintolabisneksen. Kanansiipiä menee lounaalla nelinumeroinen määrä, ja ravintola ruokkii myös Suomen mestaruuden voittaneen Tapparan.


27.5. 2:00 | Päivitetty 28.5. 8:29

Tampere

Jos Leijonien 2000-luvun MM-historiaa peilataan ikimuistoisempien maalien kautta, saattaa kolmen kärki hyvinkin viihtyä tällä hetkellä Tampereella.

Vuoden 2011 ilmaveivaaja Mikael Granlund saapui Leijonille tällä kertaa NHL-avuksi, ja joukkueessa on myös 2019 sankari Marko Anttila, jonka Ruotsi-pelin tasoituksesta 2019 syntyi Antero Mertarannan selostusta mukaileva DJ ILG:n hitti Löikö Mörkö sisään.

Sitä kolmatta top 3-listan maalia voitaisiin hakea vähän Granlundin ilmaveiviä kauempaa, tamperelaisesta kiekkoilijasta. Vuonna 2008 Ville Koistinen laukoi kiekon Yhdysvaltojen maaliin sivuverkon läpi.

Tilanne katsottiin videolta, mutta maali hyväksyttiin silti.

Oli syntynyt haamumaali, joka Koistisen kanssa otetaan hänen mukaansa puheeksi yhä viikon tai korkeintaan kahden välein jossain tilanteessa. Maali oli kavennus lukemiin 1–2, ja lopulta Suomi nousi ottelun voittoon.

”Siitä maalista minut muistetaan. En tiedä muistetaanko mistään muusta”, Koistinen sanoo.

”Huhu kertoo, että tuomari soitti videotuomarille ja kysyi onko kiekko viivan yli. Sieltä tuli vastaus, että kyllä. Sitten videotuomari alkoi kelata taaksepäin, mutta samalla tuomari laittoi puhelimen kiinni. En tiedä pitääkö paikkansa, mutta tarinana ihan hauska.”

Jos asiat olisivat viime kesän lopulla menneet huonommin, Koistinen, 39, ei välttämättä olisi enää kiekkomuistojaan kertomassa.

Viime elokuussa Koistinen oli kuntosalilla. Hän työnsi kelkkaa, kun häntä alkoi huimata. Hetkeä myöhemmin Koistinen lähti kohti kuntosalin vastaanottoa, kun jalka alkoi laahata.

Henkilökunta oli tilanteen tasalla ja tilasi ambulanssin. Koistinen muistaa, kuinka häneltä mitattiin verenpaineita ja kuinka hän meni pyörätuoliin, jolla häntä alettiin siirtää kohti ambulanssia.

”Sen jälkeen filmi on poikki viikon verran ainakin”, Koistinen kertoo.

Ville Koistinen iloitsi voittolaukauskisan ratkaisumaalia Florida Panthersin paidassa Helsingissä lokakuussa 2009 pelatussa NHL-ottelussa.

Koistinen kiidätettiin sairaalaan. Selvisi, että hänen vasemman silmänsä takana oli neljän millin repeämä valtimossa.

Neljä tuntia ambulanssinsoiton jälkeen Koistinen oli leikkauspöydällä, jossa häntä leikattiin kolme tuntia.

Ennen leikkauksen aloittamista kirurgi soitti Koistisen vaimolle. Hänelle kerrottiin, että leikkaus on ainoa vaihtoehto ja mahdollisuudet selvitä ovat 50–50.

Koistisen käsitys on, että verta tuli paljon ja kriittisenä aikana päästä leikkaukseen pidetään neljää ja puolta tuntia. Se alittui Koistisella niukasti.

”Se oli pysäyttävä kokemus sekä itselleni että ystäville ja perheelle ympärillä. Yhtäkkiä saattaa tapahtua tuollaista”, Koistinen sanoo.

Koistinen sanoo suoraan, että hänellä kävi kovan luokan tuuri. Radikaaleja jälkiä ei jäänyt, ja Koistisen arki rullaa normaalisti.

Pieniä merkkejä jäi muistiin sekä keskittymiseen. Tapauksesta muistuttavat kasvoissa näkyvät leikkausarvet sekä kallossa hiusten alla piilossa oleva pieni reikä.

”Prosentuaalisesti näissä tapauksissa on isot riskit halvauksiin ja puhekyvyn tai kävelykyvyn menetykseen. Voi tulla pahoja vaurioita. Kun kävin jälkitarkastuksessa, ortopedi sanoi, että lottokuponkeja ei enää tarvitse käydä laittamassa, voitit sen nyt tässä.”

Aivoverenvuodolla ei Koistisen mukaan ole yhteyttä kiekossa päähän tulleisiin iskuihin. Koistinen kertoo, että kyseessä oli aneurysma eli valtimon pullistuma, joka saattaa usein piillä oireettomana pitkään.

”Niitä on ilmeisesti aika paljonkin ihmisillä, mutta niistä ei tiedetä, kun päätä ei tutkita niin paljon. Tietysti erikoista, että tulee noin nopeasti uran jälkeen”, Koistinen pohtii.

”Uralla nostelee isoja painoja ja mennään maksimisykkeellä kovassa rasituksessa. Sitten kun työntää 70 prosentin teholla kelkkaa salilla, onkin yhtäkkiä matkalla sairaalaan ja leikkaukseen.”

Koistinen kertaa tapahtumia Tampereen Nekalassa ravintola Wanhan Tapin terassille. Koistinen lähti mukaan ravintolan toimintaan vuonna 2019 ja on nykyisin ravintolayrityksen toimitusjohtaja.

Ravintolan nimi juontaa juuresta Tampereen aluesäästöpankista (TAP), jonka entisen konttoriin ravintola on perustettu. Sisällä voi nähdä edelleen esimerkiksi vanhan pankkiholvin oven.

Koistisen pitää vielä välttää liiallista stressaamista. Hän sanoo olevansa ravintolan toiminnassa taustalla korvat höröllä ja opiskelemassa.

Päivittäisessä arjessa työntekijät ovat isossa roolissa, mutta satunnaisesti Koistinenkin hyppää tarpeen vaatiessa tiskin taakse kiireavuksi tai paikkaamaan sairastapauksissa.

Kun Tampereella ollaan, yksi ravintolan myymistä tuotteista on kanansiivet. Yksi lounas viikoittain on omistettu siipibuffetille.

Koistisen mukaan parin tunnin lounaan aikana käy silloin 100–160 asiakasta. Tavanomaisella 15 siiven kerta-annoksella se tarkoittaa yli 1 500 siiven menekkiä.

”En osaa kyllä sanoa, mistä se siipihomma on niin voimakkaasti jäänyt Tampereella elämään. Käsittääkseni muualla se ei ole niin toimiva konsepti kuin se täällä on”, Koistinen sanoo.

Siipikulttuuri on sen verran vahva kiekkopiireissä, että siipien nauttimiseen vihkiytyneistä henkilöistä kuuluu erikoisia huhuja.

”Joskus oli kiekkovalmentaja, josta kulki huhu, että veti siivet luineen päivineen. Varmaksi en enää muista, kuka se olisi ollut.”

Ville Koistinen isännöi nykyisin Ravintola Wanhaa Tappia Tampereella.

Koistisen jääkiekkouran loppu on vielä varsin tuore asia.

Lopetuspäätös syntyi kesken kauden 2020–21. Kroppa oli ajettu loppuun, ja Hämeenlinnan Pallokerhossa tullut polvivamma oli viimeinen niitti.

Polvi petti alta pelissä ja meni useampi päivä, että kävely ei onnistunut. Koistinen katsoi parhaaksi vaihtoehdoksi liputtaa itse itsensä ulos.

”En tiedä, oliko tätä vartaloa tehty jääkiekkoon. Kolme polvileikkausta, kolme lonkkaleikkausta ja neljä olkapääleikkausta. Pari aivotärähdystä ja selän kanssa vähän ongelmia. Aivoverenvuoto lisäksi. Kroppaa on koeteltu. Pelasin 20 vuotta, ja kävin kymmenen kertaa leikkauksessa, eli keskimäärin oli leikkaus joka toinen vuosi.”

Koistisen ura vei NHL:ään asti. Syksyllä 2006 hän lähti ensin AHL:ään kaudeksi, minkä jälkeen kolmella seuraavalla kaudella hän pelasi NHL:ssä reilut sata peliä.

Siitä Koistinen kiittää NHL:n työsulkukauden 2004–05 aikaan tehtyjä sääntömuutoksia, jotka paransivat hyvin liikkuvien pienikokoisten puolustajien mahdollisuuksia.

”Siihen asti jääkiekko oli isojen pakkien peliä, jotka pystyivät ottamaan kahvaan hyökkääjän. Kun mailankäyttö lopetettiin, se antoi minun tyyliselle pienemmälle puolustajalle mahdollisuuden. Perustin pelin täysin luisteluun. Oli pieniä pakkeja aiemminkin, mutta oma ura olisi voinut olla toisenlainen ilman muutoksia.”

MM-kisakomennukset ajoittuivat Koistisella Pohjois-Amerikan vuosiin. Haamumaalin tuoneet kisat olivat kolmista keskimmäiset.

Vuoden 2007 kisat olivat myös Koistisen osalta ikimuistoiset. Koistinen pelasi välierän ja finaalin.

Ville Koistinen kuului Ilveksen kapteenistoon kaudella 2012–2013.

Koistinen hälytettiin Moskovaan, kun puolustaja Tuukka Mäntylä loukkaantui. Puolivälierän hän seurasi katsomosta, mutta sen jälkeen rivistä putosi vielä Petteri Nummelin. Koistinen hyppäsi kaukaloon vasta kisojen välierässä.

”Olin Kaislan terassilla, kun puhelin soi. Luistimet olin laittanut jalkaan edellisen kerran 12 päivää aiemmin. Kausi oli päättynyt Milwaukeessa, ja saunaillan tynkääkin oli ollut kauden jälkeen. Kysyttiin, pääsenkö lähtemään. En ollut yhtään maajoukkuepeliä pelannut, joten tietysti sanoin, että tulen. Vähän jännitti, mitä tulee, kun ei ollut pariin viikkoon tehnyt mitään, mutta lähdin ennakkoluulottomasti pelaamaan ja meni ihan hyvin.”

Välierässä Mikko Koivu teki Suomen jatkoaikamaalin Venäjää vastaan. Hyökkäys käynnistyi Koistisen kautta, ja hän pelasi kiekon päätyyn. Sieltä Koivu ja Tuomo Ruutu hoitivat tilanteen loppuun.

Vuoden 2009 kisat jäivät loukkaantumisen takia kesken. Koistinen ei saanut luistinta kunnolla jalkaan, kun hän loukkasi lonkankoukistajansa. Pelaaminen oli mahdotonta.

Ville Koistisen ravintolassa vieraili MM-kisojen aikana sveitsiläisiä kiekkoturisteja.

Tulevaisuudesta jääkiekon parissa Koistinen ei vielä osaa sanoa, mutta mieli on vähitellen kääntymässä siihen, että annettavaa voisi olla valmennuksen puolella.

Liigakiekossa Koistinen on mukana ravintolansa kautta. Wanhasta Tapista toimitettiin Suomen mestaruuden voittaneelle Tapparalle viime kaudella sekä harjoitusten että kotipelien jälkeiset ruuat. Ajoittain samaa mahdollisuutta hyödynsi myös Ilves.

Jääkiekosta on jäänyt Koistiselle mukaan myös ystäväpiiri. Alkukisoista Koistisen vieraina Tampereella oli vieraana kolmihenkinen seurue, johon kuului vanha seurakaveri Jeremié Blain.

”Pelasimme samaan aikaan kaksi kuukautta Sparta Prahassa. Vaikka pelasin 20 vuoden uran, hänestä tuli ulkomaalaisista läheisin ystävä.”

Pohdintaan siitä, muistetaanko Koistinen muusta kuin ”haamumaalista” vastauksen saa Nekalassa. Haastattelua tehdessä terassilla istui sveitsiläisryhmä.

Davosin kannattajat olivat kiekkoturisteina Helsingissä Sveitsiä seuraamassa ja matkasivat välipäivänä katsomaan entisen Davos-pelaajan ravintolan.

Matkavinkin ryhmälle oli antanut sveitsiläinen kiekkolegenda Reto von Arx, joka pelasi Koistisen kanssa Davosissa samaan aikaan.

”Jonkinlaisen muistikuvan heille on näköjään jättänyt.”

Ville Koistinen palasi kotiin pronssimitalistina vuoden 2008 MM-kisoista.

Oikaisu 28.5. kello 8.27. Korjattu kuvatekstistä kävijöiden kansalaisuus. He olivat sveitsiläisiä, eivät tšekkejä.

Tilaa MM-kisojen uutiskirje osoitteesta hs.fi/urheilukirje

Lue kaikki MM-kisajutut osoitteessa hs.fi/jääkiekon-mm

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat