Pukki-Party palasi Olympiastadionille – Bosnia ja Hertsegovina pilasi täydellisen illan lisäajalla

Huuhkajat oli Kansojen liigan avausottelussa lisäajalle asti kiinni voitossa Teemu Pukin maalilla.

Teemu Pukki teki Suomen avausmaalin ensimmäisen puoliajan lisäajalla.

4.6. 20:57

Suomi–Bosnia ja Hertsegovina 1–1

Huuhkajien Kansojen liigan avausottelusta tuli taas Teemu Pukin juhlaa. Pukin täytyy olla bosniahertsegovinalaisten mielestä painajaismainen vastustaja – aina sama mies iskee heitä vastaan.

Ensimmäisen puoliajan lisäajalla Pukki vei pallon pilkulle, ja yleisö valmistautui Pukki-Partyyn. MM-karsintojen vierasottelussa Zenicassa Pukki epäonnistui rangaistuspotkussa, kun Ibrahim Šehić aavisti Pukin pilkun oikein silloin, mutta tällä kertaa Pukki sijoitti pallon varmasti vasempaan nurkkaan maalivahdin heittäytyessä oikealle.

Miralem Pjanić taisi siinä supatella, että vedä sinne samaan nurkkaan [kuin edellisellä kerralla]. Päätin vaihtaa, ja hyvin upposi. Se maalivahti on hyvä tyyppi. Pelin jälkeen juttelimme, että nyt tilanne on 1–1.”

Se oli Pukin 35. maaottelumaali 103 ottelussa, ja oli vain parista minuutista kiinni, ettei se olisi jäänyt voittomaaliksi. Bosnia ja Hertsegovina tuli vaihtomies Smail Prevljakin maalilla tasoihin lisäajan toisella minuutilla.

Kahdessa edellisessä kotiottelussa Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan Pukki teki kummassakin kaksi maalia sekä MM-karsinnoissa viime vuonna että EM-karsinnoissa kolme vuotta sitten. Ja nyt Pukin saldo on viisi maalia Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan kolmessa kotiottelussa.

”Loppuhetkien maali harmittaa, kun johdettiin pitkään. Jos peliä miettii kokonaisuutena, tuon verran ehkä ansaitsimme pelistä”, Pukki sanoi.

”Emme toisella jaksolla pystyneet pitämään palloa tai luomaan mitään. Bosnia painoi kovaa. Ei ollut helppo peli.”

Seuraava ottelu on Montenegroa vastaan tiistaina.

”Minä olen valmis aloittamaan sen pelin. Tänään huomasi vähän, että energia loppui, kun on pitkä kausi alla. Varsinkin kotiyleisön edessä on kiva pelata.”

Suomen pelaajat juhlivat Pukin tekemää avausmaalia.

Suomi sai rangaistuspotkun 43. minuutilla tulleesta tilanteesta, kun Glen Kamara petasi vetopaikan Rasmus Schüllerille, joka laukoi vastapalloon kohti maalia. Pallo osui vastustajan käteen, ja Suomen hyökkäyksen jatkuessa videoerotuomarit ottivat tilanteen tarkasteluun. Sillä välin Suomi oli tehdä maalin ilman rangaistuspotkuakin.

Daniel O’Shaughnessy laukoi painavasti kohti maalia, Nikolai Alho oli päästä paluupalloon ja Robin Lod laukoi päin maalivahtia. Ja minuutti myöhemmin erotuomari osoitti palloa pilkulle.

Teemu Pukki etenemässä kohti Bosnia ja Hertsegovinan maalia vartin pelin jälkeen.

Suomen puolesta tusinasta vaarallisesta tilanteesta viisi aiempaa olivat tulleet kaikki Pukin kautta tavalla tai toisella. Vartin kohdalla Pukki syötti Lodin maalintekoon, mutta Pukki oli ollut paitsiossa hyökkäyksessä.

Paras maalipaikka ennen maalia tuli 40. minuutilla, kun Pukki pääsi laukomaan kohti maalia. Šehić torjui yllättävän laukauksen kulmaksi.

”Ensimmäisellä jaksolla oli enemmän positiivista kuin toisella”, Pukki sanoi.

Bosnia ja Hertsegovinalla ei ollut yhtään laukausta maalia kohti avausjaksolla, vaikka vierailla olikin vaarallisia hyökkäyksiä. Suomen avauspelissä nähtiin tukalia tilanteita, kun vieraat prässäsivät todella ylhäältä.

Sekin saattoi nostaa hikeä pintaan päävalmentaja Markku Kanervalla, että Suomen keskimmäinen toppari Robert Ivanov sai varoituksen jo neljännellä minuutilla.

Huuhkajien Glen Kamara harhautteli Amir Hadžiahmetovićia avausjaksolla.

Bosnialla oli tähtikolmikkonsa luonnollisesti avauksessa. Kärjessä Interin Edin Džeko, keskikentän keskellä Beşiktaşissa viime kaudella pelannut Pjanićja Serie A:n mestaruuden AC Milanissa voittanut vasen laitahyökkääjä Rade Krunić. Yllättäen Pjanić ja Krunić vaihdettiin kentältä 57. minuutilla.

Heti toisen jakson alussa Pukki sai kuin varkain Urosen puskusyötön linjan taakse ja pääsi laukomaan, mutta laukaus viuhui ohi.

59. minuutilla Huuhkajien maali oli uhattuna, mutta Leo Väisänen blokkasi vedon kulmaksi. Vaihdoilla vieraat saivat peliä selvästi kontrolliin ja parempia hyökkäyksiä.

78. minuutilla Benjamin Källman vaihdettiin Pukin tilalle, ja Robin Lodin tilalle tuli Marcus Forss.

Varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla Huuhkajat viihdytti kotiyleisöä pitämällä kymmenillä syötöillä palloa itsellään. Parinkymmenen tuhannen hengen kotiyleisön alkava juhla meni pilalle viime hetkillä.

Tällaista tunnelmaa jalkapalloyleisö on odottanut pitkään. Aurinkoinen kesäsää, Huuhkajien kotiavaus uudessa kilpailussa Olympiastadionilla ja ilma täynnä toivoa ja kannattajien lauluja.

Ja lisäripauksena ilmapiirissä oli myös tunteikkuutta, kun Huuhkajien edellinen kapteeni, peliuransa lopettanut Tim Sparv jätti jäähyväiset kotiyleisölle. Se oli jalkapallokulttuurin kannalta merkityksellinen hetki, ja samalla Sparvin lyhyt puhe oli pieni merkki jalkapallokulttuurin kehittymisestä. Kannattajapääty palkitsi Sparvin runsailla kiitos-huudoilla.

Huuhkajien edellinen kapteeni Tim Sparv jätti jäähyväiset kotiyleisölle.

Kansojen liiga

  • Kansojen liigaa pelataan kolmannen kerran kaudella 2022-2023. Kilpailussa on neljä liigaa (A, B, C ja D), joihin joukkueet on jaettu tason mukaan. Neljä A-liigan lohkovoittajaa pelaavat finaaliturnauksen kesäkuussa 2023.

  • Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa B-liigan neloslohkossa Bosnia ja Hertsegovinan, Romanian ja Montenegron kanssa. Kukin maa pelaa kotona ja vieraissa muita vastaan. Lohkon voittaja nousee A-liigaan ja pääsee EM-jatkokarsintoihin.

  • Suomen seuraavat ottelut Kansojen liigassa: 7.6. Suomi-Montenegro, 11.6. Romania-Suomi, 14.6. Bosnia ja Hertsegovina, 23.9. Suomi-Romania ja 26.9. Montenegro-Suomi.

  • Vuoden 2024 EM-turnaukseen voi päästä EM-karsintojen lisäksi myös Kansojen liigan kautta, sillä kolme paikkaa EM-kisoissa on jyvitetty Kansojen liigan kunkin liigan pudotuspelien voittajille. Esimerkiksi B-liigan lohkovoittajat pelaavat toisiaan vastaan pudotuspelit. Mikäli Suomi voittaisi oman Kansojen liigan lohkonsa, olisi se kahden pudotuspeliottelun päässä EM-kisoista.

  • Suomen lohkon joukkueiden sijoitukset maailmanlistalla: Romania 48:s, Suomi 57:s, Bosnia ja Hertsegovina 59:s, ja Montenegro 70:s.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat