Novak Djokovic menettää maailmanrankingin ykköspaikkansa kohupäätöksen myötä – ”Häpeällinen päivä tennikselle”

Tenniksen ammattilaisjärjestöt vievät Wimbledonin turnaukselta rankingpisteet.

Novak Djokovic menettää 2 000 rankingpistettä.

20.5. 23:35 | Päivitetty 21.5. 10:09

Tenniksen kuuluisin kilpailu eli Wimbledonin turnaus ilmoitti hiljattain kieltävänsä venäläisiltä ja valkovenäläisiltä pelaajilta oikeuden osallistua tämän kesän turnaukseen, johtuen Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Perjantaina ammattilaistenniksen järjestöt, miesten ATP ja naisten WTA, vastasivat viemällä Wimbledonin turnaukselta rankingpisteet.

Järjestöjen ilmoitus uhkaa jättää Wimbledonin "näytösturnauksen" tasolle. Esimerkiksi ATP:n rankingkärki Novak Djokovic menettää 2 000 rankingpistettä ratkaisun myötä.

Viime vuonna Wimbledonin voittanut Djokovic menettää myös kärkisijansa maailmanrankingissa.

Wimbledonin julistama venäläisten ja valkovenäläisten panna on karsinut turnauksessa useita huippupelaajia, muun muassa miesten maailmanrankingin kakkosen Daniil Medvedevin ja naishuiput Aryna Sabalenkan ja Victoria Azarenkan.

Lue lisää: Vahvistus: Venäläis­pelaajien osallistuminen Wimbledonin tennis­turnaukseen kielletään

”Yksittäisiä urheilijoita, jotka kilpailevat yksilölajissa, ei pitäisi rangaista. Ei pitäisi estää heidän osanottoaan vain heidän kansallisuutensa takia, tai heidän edustamiensa maiden hallitusten päätösten takia”, WTA:n johtaja Steve Simon muotoili.

Wimbledonin ratkaisua on kritisoitu. Muun muassa espanjalaistähti Rafael Nadal kuvaili sitä ”epäreiluksi venäläisiä kollegoita kohtaan”.

”Se, mitä sodassa tapahtuu tällä hetkellä, ei ole heidän vikansa”, Nadal sanoi.

Lue lisää: Venäjän tennistähti teki ehdotuksen: kaikki Wimbledonin palkinto­rahat humanitaariseen apuun ja venäläiset mukaan turnaukseen

Entinen ukrainalaishuippu Sergij Stahovski puolestaan tyrmäsi ATP:n toiminnan.

”En olisi voinut koskaan odottaa, että kukaan voisi pysyä murhaajien puolella. On pelaajia, jotka eivät ole (sodan) 85 päivän aikana pystyneet saamaan aikaan mitään selvää tuomitsemista Ukrainaan tehdystä invaasiosta. Tämä on häpeällinen päivä tennikselle”, Ukrainaa puolustamaan lähtenyt Stahovski kirjoitti Twitterissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat