Raimo Summaselta kova arvio Leijonista: ”Väitän, ettei mikään maa ole tehnyt aiemmin samaa Euroopassa MM-kisoissa”

Suomen jääkiekkomaajoukkue on kiinni lohkovoitossa, eikä kotikisojen paineet ole näkyneet millään tavoin joukkueen otteissa.

Leijonat johtaa MM-kisojen B-lohkoa 16 pisteellään.

23.5. 12:00

Kuusi ottelua, viisi voittoa ja lohkon kärkipaikka maalierolla 22–5. Leijonien kultajuna on vakaasti raiteillaan MM-kotikisoissa.

Viikonloppuna pelillinen haaste ei ollut kummoinen, kun vastassa oli Britannia ja Itävalta, mutta Ilta-Sanomien asiantuntijana MM-kisoissa toimiva Raimo Summanen ylisti tapaa, jolla Leijonat paketoi ”pakkopullapelit”.

Lauantai-iltana Leijonat ei antanut palaakaan Itävallalle 3–0-voitossa.

”Täydellistä dominointia hyökkäysalueella”, Summanen linjaa.

"Suomi teki kollektiivilätkän maailmanennätyksen hyökkäyspäädyssä. Se kuinka paljon Suomi piti kiekkoa ja hallitsi, oli poikkeuksellista. Kukaan ei sooloillut. Se kuulostaa helpolta tehtävältä, mutta väitän, ettei mikään maa ole tehnyt aiemmin samaa Euroopassa MM-kisoissa.”

Leijonien entinen päävalmentaja Summanen on vaikuttunut Jukka Jalosen luotsaaman joukkueen kokonaisvaltaisesta peli-identiteetistä.

"Kurinalaisuus liitetään yleensä puolustuspeliin, mutta Suomen kohdalla kurinalaisuus näkyy myös hyökkäyspelissä. Itävaltaa vastaan Suomi piti kiekkoa minuuttikaupalla. Enpä ole tuollaista nähnyt aiemmin.”

Hyvin organisoitu Leijonat on pystynyt saamaan pelin painopisteen vastustajan päätyyn kerta toisensa jälkeen harkituilla ja jouhevilla syöttöketjuilla, jotka takaavat maalipaikkoja liukuhihnalta.

"Suomi pyörittää peliä pitämällä kiekkoa. Kiekkoa pidetään hallussa ulkopuolella ja haetaan laukauksia tai mennään kohti keskustaa ja jostain kohtaa aletaan puhkoa. Se näyttää helpolta ja Leijonat tekee sen helpoksi, mutta sen toteuttaminen on todellisuudessa aika vaikeaa”, ruotii Summanen.

”Jos Tapparasta puhutaan, että joukkue jauhaa ja menee linjoja pitkin, Suomen pelissä on vielä enemmän taiteellista ja esteettistä pyörivää liikettä. Hyökkäyspeliin jätetään monissa joukkueissa enemmän tilaa improvisoimiseen, mutta Suomi on erittäin sitoutunut joukkue myös hyökkäyssuuntaan.”

Jukka Jalosen Leijonat pelaa kurinalaisesti.

Kotikisojen paineet eivät ole toistaiseksi näkyneet millään tavalla Leijonien otteissa. Leijonat on pelannut määrätietoisesti ja sitoutuneesti.

”Kotikisoissa on vaikea voittaa, mutta näyttäisi siltä, että kotikisoissa voittaminen ei riitä tälle joukkueelle. Suomi haluaa tuoda samalla jotain uutta globaaliin jääkiekkoon näissä kotikisoissa. Se on kolmannen alueen eli hyökkäysalueen kokonaisvaltaista kiekonpitämistä”, Summanen kuvailee.

Summanen epäilee, että tapa ei toimi A-luokan joukkueita vastaan.

”Se ei onnistu hyvää joukkuetta vastaan. Tai jos se onnistuu, sitten on maailmankirjat sekaisin. Noin kauan ei voi ajallisesti olla hyökkäysalueella.”

Leijonat päättää alkulohkovaiheen tiistaina, kun vastassa on Kari Jalosen luotsaama Tšekki. Voitolla Leijonat varmistaisi lohkovoittonsa.

Summanen odottaa erityisellä mielenkiinnolla Jalonen vastaan Jalonen -shakkimatsia.

"Tyylit tekevät ottelun. Kysymys kuuluu, ovatko tyylit samat. Pelitavoiltaan kyllä, mutta joukkueiden välillä on kulttuurisia eroja. Yksi asia on äärimmäisen ratkaiseva: kuinka ”taloa” eli maalinedustaa puolustetaan. Siihen kannattaa kiinnittää huomiota Tšekki-pelissä.

Summanen ennakoi, ettei Leijonien ja Tšekin välisessä ottelussa mässäillä maaleilla.

"Kari Jalosen joukkueita vastaan ei tule paljon maalipaikkoja, oli jengi mikä tahansa. Kovissa sarjoissa kovat valmentajat antavat kymmenen maalipaikkaa maksimissaan. Vastaavia lukemia voi odottaa Suomen ja Tšekin ottelussa. Jukka Jalosen joukkue saa heikoissakin peleissä luotua 6–7 maalipaikkaa”, Summanen sanoo.

”Toivottavasti näemme ensimmäisen tosipelin, missä otetaan sielu kunnolla peliin.”

Suomi kohtaa alkulohkon päätöskamppailussa Tšekin tiistaina Nokia-areenassa kello 20.20 alkaen.

Lue kaikki MM-kisajutut osoitteessa hs.fi/jääkiekon-mm

Tilaa MM-kisojen uutiskirje osoitteesta hs.fi/urheilukirje/

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat