Leijonien voitto ja Tšekin ”sopiva” tappio olivat ruotsalaisille isku vasten kasvoja

Kotijoukkue Suomi palkitsi faninsa, mutta Ruotsissa huomattiin Tšekin vaisuus, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Heikki Miettinen analyysissaan.

Joel Armian ilme kertoi kaiken Leijonien avausmaalin jälkeen.

24.5. 22:33 | Päivitetty 25.5. 8:48

Tampere

Jääkiekon alkusarjan päätösottelusta tuli hippaleikki. Leijonat kaatoi Tšekin 3–0 ja varmisti tuloksellaan B-lohkon voiton.

Joel Armia teki komean läpiajomaalin Derek Langhamerille. Sakari Manninen puttasi takatolpalta Leijonien toisen osuman, ja Toni Rajala niittasi takatolpalta kolmannen maalin.

Tulos tarkoittaa sitä, että Suomi kohtaa Slovakian puolivälierissä Tampereella torstaina.

Tappio sopi hyvin Tšekille. Se sijoittui lohkossa kolmanneksi ja kohtaa Saksan.

Suomen ja Tšekin välisen ottelun tulos tarkoittaa, että Ruotsi heitettiin Kanadaa vastaan. Helppo arvata, että länsinaapurissa otsikoiden pistekoko kasvaa hetki hetkeltä.

Ruotsissa huomattiin heti Tšekin vaisuus, kun Aftonbladet kirjoitti joukkueen kesystä ilmeestä. Nyt Suomi ei joutunut ruotsalaisten hampaisiin, kun joukkue hoiti sille varatun osuuden.

Neljännessä puolivälieräparissa pelaavat A-lohkon voittaja Sveitsi ja Tampereen lohkon nelonen Yhdysvallat.

Ennen ottelua oli jo tiedossa, että Sveitsi voittaa Helsingin A-lohkon, Saksa sijoittuu kakkoseksi, Kanada kolmanneksi ja Slovakia pääsee viimeisenä mukaan kahdeksan parhaan joukkoon.

Kanada on pelannut ailahtelevasti, osin jopa heikosti, mutta niin se teki myös Riiassa vuosi sitten. Silti keskinkertainen Kanadan joukkue pystyi valtaamaan MM-kullan.

Leijonia ei erityisemmin kiinnostanut kohdata Kanadaa puolivälierissä, mutta Jukka Jalosen ryhmä hoiti tehtävänsä. Kari Jalosen Tšekki yritti saada pelin näyttämään oikealta jääkiekko-ottelulta, ja osittain onnistuikin siinä.

Mitä pitemmälle kamppailu eteni sen vahvemmin siitä alkoi paistaa niin sanottu sopivan tuloksen henki, jossa tšekkien takaa-ajo jäi pinnalliseksi. Puhumattakaan voiton jahtaamisesta.

Jos Tšekki olisi metsästänyt maila täristen voittoa, olisi sille ollut tarjolla vain Kanadan kohtaaminen. Laskutaitoisia pelaajia se ei kiinnostanut.

Toni Söderholmin valmentama Saksa pelasi hyvän alkusarjan eikä ole mikään ylikävelyvastus Tšekille. Laskennallisesti Saksa on kuitenkin ehkä vähän helpompi vastus kuin Kanada.

Suomella oli mahdollisuus pudottaa Kanada MM-turnauksen puolivälieristä Riian kisoissa viime kesänä. Leijonat voitti Kanadan rankkarikisassa, ja se yksi piste pelasti kanadalaiset alkulohkossa neljänneksi.

Jos Leijonat olisi ottanut suoran kolmen pisteen voiton, olisi Kazakstan noussut viidenneltä sijalta neljänneksi. Kanadan turnaus olisi päättynyt siihen.

Jaloselta kysyttiin Riiassa, että miettikö hän tällaista kuviota, mutta vastaus keskittyi oman pelin hoitamiseen.

Lopusta tuli historiaa, kun Kanada kaatoi Leijonat MM-finaalissa, vaikkei heidän pitänyt edes pelata puolivälierävaiheessa.

Tunnetuin sopivan vastustajan valinta tapahtui Torinon olympialaissa 2006. Ruotsi hävisi alkulohkon viimeisen ottelun Slovakialle 0–3 ja putosi lohkossa kolmanneksi. Tällä reitillä Tre Kronor sai vastaansa pudotuspelivaiheessa Sveitsin eikä Kanadaa.

Tasoero oli liian suuri Ruotsin eduksi, eikä Sveitsistä ollut yllättäjäksi.

Lopusta tuli katkeraa muisteltavaa Leijonille, kun Suomi hävisi Ruotsille dramaattisessa loppuottelussa.

Kiekkoilun kahvipöytäkeskusteluissa on puhuttu vuosia, hävisikö Ruotsi tahallaan. On joku pelaaja sen joskus myöntänytkin, mutta täyttä varmuutta ei ole tullut.

Vancouverin olympialaissa 2010 Leijonat hävisi ”sopivasti” 0–3 Ruotsille alkulohkon viimeisessä ottelussa. Jos Suomi olisi noussut kovalla kirillä tasoihin, olisi vastaan tullut Kanada. Tappio toi silloin heikosti pelanneen Tšekin Leijonien kurssille – ja tšekit hävisivät.

HS otsikoi 23. helmikuuta 2010: ”Leijonat oppinut Ruotsin tavoille.”

Nyt oli Tšekin vuoro näyttää oppineensa niin sanotuille Ruotsin tavoille.

Tilaa MM-kisojen uutiskirje osoitteesta hs.fi/urheilukirje

Lue kaikki MM-kisajutut osoitteessa hs.fi/aihe/jaakiekon-mm-kisat

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat