Naisten aita­juoksukesän avauksessa heti draamaa: Hurske alitti EM-rajan, Nezirillä ja Kortteella jalka­vaivoja

Senni Salminen ei ollut tyytyväinen kauden aloitukseensa kolmiloikassa. Lahden gp-kisat olivat monelle Suomen yleisurheilijalle kesäkauden avaus.

Reetta Hurske (vas.) alitti 100 metrin aidoissa Lahdessa EM-kisarajan ajallaan 12,92. Annimari Korte oli kisan kolmas.

25.5. 20:41

Lahti

Suomalainen aitajuoksukesä alkoi dramaattisesti keskiviikkoiltana Lahdessa järjestetyissä gp-kisoissa.

Reetta Hurske teki sen, mitä lupasi ja alitti sekunnin sadasosalla EM-kisarajan 100 metrin aidoissa. Hurskeen voittoaika oli 12,92.

Nooralotta Neziri sen sijaan juoksi kotimaan gp-kauden avauksessa vain alkuerissä. Neziri tunsi eränsä jälkeen kipua kantapäässään, jossa hänellä on ennestään vanha vamma.

”Voi olla, etten pysty juoksemaan finaalia”, Neziri sanoi huolestunut ilme kasvoillaan. Hän menee viikolla jatkotutkimuksiin Jyväskylässä.

Neziri palasi harjoitusleiriltä Itävallasta Suomeen vasta tiistaina. Itävallassa hän juoksi aitoja ja treenimielessä 150 metrin kilpailun, jonka jälkeen kantapää kipeytyi. Alkuerässä hän juoksi ajan 13,23.

Annimari Korte aitoi finaalissa kauden parhaansa 13,10, mutta myös hänellä on ollut vammoja. Hän löi oikean jalan nilkassa teräsporttiin kevään harjoitusleirillä Italiassa.

”Tämä kisa tuli minulle liian aikaisin. Vielä maanantaina tein kaksi kovaa treeniä. Valmentajani halusi, että saan kisoja heti kauden alkuun, mutten ollut vielä valmis. Perusjuoksu kulkee, aitajuoksu ei. En ole pystynyt viiteen viikkoon aitomaan”, Korte kertoi ja näytti nilkassaan olevaa pattia.

”Kesän juoksuihin se ei vaikuta, ei huolta”, Korte sanoi. ”Kisaohjelman kanssa tekee silti tiukkaa, kun pitää kerätä tarpeeksi rankingpisteitä viidessä kilpailussa.”

Hurskeella on takanaan onnistunut hallikausi, ja hän tiesi olevansa hyvässä kunnossa jo tässä vaiheessa kautta. Viikko sitten hän aitoi Italiassa ajan 12,94.

”Ajallisesti juoksi meni hyvin, mutta alku oli surkea. Jessus sentään. Vähän piti jännittää. EM-rajan alitus kertoi, että jossain olen kuitenkin kehittynyt”, Hurske sanoi.

Aitajuoksijoiden tavoitteena on päästä kesän kaksiin arvokisoihin; heinäkuussa MM-kisoihin ja elokuussa EM-mittelöihin. Kisoihin pääsee joko tulosrajalla tai rankingpisteillä. MM-kisojen aikaraja pika-aidoissa on 12,84.

Senni Salminen ei ollut tyytyväinen kauden aloitukseensa.

Kolmiloikkaaja Senni Salminen tavoitteli Lahden lämpimässä, mutta tuulisessa illassa lajin EM-rajaa 14 metriä ja 25 senttiä. Tulos 13,96 ei täyttänyt toiveita.

”Kun on päässyt 14,50:n paremmalle puolelle, ei voi tyytyä näihin tuloksiin. Vähintään se EM-raja olisi pitänyt mennä jo nyt”, Salminen sanoo.

Arvokisojen tuloksentekohaarukka on sen verran kummallinen, että Salmisen viime kesäkuussa loikkima Suomen ennätys 14,63 kelpaa MM-kisoihin, mutta EM-kisojen kannalta se on tehty liian aikaisin.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Salmisen piti aloittaa ulkokausi 14. kesäkuuta Paavo Nurmen kisoissa Turussa, jossa hän kilpaileekin seuraavan kerran.

”Nyt on aika tehdä sinne korjausliikkeitä. Ekassa hypyssä täällä [13,96] oli aineksia, mutta toinen loikka petti.”

Pikajuoksija Samuel Purola on ennätyskunnossa.

Juoksija Samuel Purola saavutti 200 metrillä ennätyksensä 20,74. Purola on odotuslistalla ensi viikon torstaina Itävallassa juostavaa kovaan kisaan.

”Lahteen ei haettu vielä tuloskuntoa. En lähtenyt juoksemaan liian lujaa. Sain rennon vedon, vaikka otin kaarteen ekstralöysästi”, Purola sanoi.

Ilona Mononen juoksi niin ikään 3 000 metrillä ennätyksensä 9.09,65. Mononen voitti viime kesänä matkalla 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuden.

”En päässyt äärirajoille, olisin toivonut kovempaa vauhtia. Juoksu lähti herkästi, tuntui hyvältä”, vasta 18-vuotias lahtelainen sanoi.

Myös naisten korkeushypyn ykkönen Heta Tuuri aloitti kauden ennätyksellään 190 senttiä.

Emilia Määttänen on vaihtanut 400 metrin aidat 800 metrin juoksuun hyvillä tuloksilla.

26-vuotiaasta Eveliina Määttäsestä on kasvamassa Suomen seuraava kansainvälisen tason 800 metrin juoksija. Hän paransi Lahdessa kahdeksan sekuntia ennätystään aikaan 2.04,01.

Vaikka tulosparannus on hurja, sille löytyy selitys. Määttänen oli aiemmin 400 metrin aitajuoksija, joka vaihtoi 800 metrille vasta viime vuonna.

”Pystyn kehittymään tässä lajissa. Tavoitteena on päästä elokuussa EM-kisoihin ja parantaa aikaa 2.02:een. Se on mahdollista”, Espoon Tapioiden juoksija sanoi.

Sara Kuivisto on hallinnut vuosikausia naisten 800 metrin juoksua. Kuivisto ei kilpaillut Lahdessa. Hän on kärsinyt vielä talven hallikaudesta saamastaan suolistoloisesta, vaikka harjoittelee jo hyvin.

”Motivointimielessä yritän haastaa Saraa jonain päivänä. Aitajuoksuun verrattuna eniten olen joutunut muuttamaan harjoitteluani. Kasin treenaaminen on raastotyyppiä”, Määttänen sanoi.

Miesten 800 metrin B-erässä nähtiin odotettu paluu, kun HKV:n Benjamin Lee palasi hiljaiselon jälkeen radalle.

Viime vuonna Lee kilpaili vähän, eikä 19-vuotias ollut puolustamassa kahden vuoden takaista SM-pronssiaan.

”On ollut kaikkea: selkävaivaa, penikkatautia ja koronaa. Tämä oli paras kauden avaus koskaan”, Lee kertoi erän voittoajastaan 1.52,47.

Joonas Rinne juoksi kansainvälisessä A-erässä kolmanneksi ajalla 1.48,20.

Lahden gp-illaan päätteeksi estejuoksija Topi Raitanen voitti 3 000 metrin sileän ajalla 7.53,61.

Petäjäveden 20-vuotias Eemil Helander alitti ensi kertaa kahdeksan minuuttia, 7.55,31. Helander tähtää EM-kisoihin nimenomaan 3 000 metrin esteissä, jossa kisaraja on 8.30,00. Helanderin este-ennätys on 8.39,75.

Helander tavoittelee esteissä hyvää aikaa lauantaina Belgiassa.

”Sanoisin, että olen esteissäkin ennätyskunnossa. Viime vuonna en pysynyt täällä kärjen vauhdissa, nyt pysyin”, Helander sanoi.

Eemil Helander onnitteli Topi Raitasta 3000 metrin juoksun voitosta. Helander oli kisassa kolmas.

Lue lisää: Juoksijalupaus Benjamin Lee muutti yksivuotiaana Kanadasta Suomeen. Nyt hän on voittaa 17-vuotiaana SM-mitaleita ja edustaa Suomea maaottelussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat