Naisaiturit juoksevat tänään pitkästä aikaa samassa kilpailussa – Reetta Hurske haluaa olla Suomen paras

Kukaan pika-aitureista ei ole vielä rikkonut tulevan kesän arvokisojen rajoja. Siksi tulosta pitää syntyä jo alkukaudesta. Myös kolmiloikkaaja Senni Salminen avaa kautensa Lahdessa.

Reetta Hurske odottaa innolla tulevan kesän aitajuoksukisoja.

25.5. 11:45

Suomen kaikkien aikojen kolme nopeinta naisaituria juoksevat pitkästä aikaa samassa kilpailussa keskiviikkoiltana Lahdessa.

Annimari Korte, Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri avaavat samalla kotimaan kisakautensa 100 metrin aitajuoksussa. Hurske juoksi jo viikko sitten Italiassa hyvän ajan 12,94.

Edellisen kerran kolmikko juoksi samassa kilpailuissa Kalevan kisoissa Turussa kesällä 2020. Silloin järjestys oli Korte, Neziri ja Hurske.

Kukaan pika-aitureista ei ole vielä rikkonut tulevan kesän arvokisojen rajoja. Heinäkuun MM-raja Eugeneen on 12,84 ja EM-raja elokuussa Müncheniin 12,93.

Suomalaisilla on hyvät mahdollisuudet päästä kisoihin myös kansainvälisissä kilpailuissa keräämiensä rankingpisteiden kautta.

Selkeintä tietysti on, että urheilija rikkoo kisarajan hyvissä ajoin alkukesällä.

”Rankingin perusteella ei ole suurta hätää, etteikö pääsisi kisoihin. Pitää vaan hakea tasokkaita kilpailuja”, Hurske sanoi yleisurheilijoiden kauden aloitustilaisuudessa Pajulahden urheiluopistolla.

Kauden päätavoitteekseen Hurske on asettanut EM-finaalin.

”EM-kisoissa olen jo ollut välierissä, joten finaaliin pitää päästää ja katsoa mihin siellä riittää.”

Aitajuoksukolmikko vaihtoi koronapandemian aikana valmentajaa. Kortetta valmentaa hollantilainen nopeusspesialisti Bart Benneman. Nezirin valmentajana on itävaltalainen Philipp Unfried.

Hurske ei ole etsimässä ulkomaalaista valmentajaa. Vuodenvaihteen 2020–2021 tienoilla häntä valmensi muutaman kuukauden ajan Antti Haapakoski, mutta Hurske vaihtoi takaisin Marjukka Suihkoon.

”Valmentajan vaihtoon on syitä, joita en halua välttämättä avata. Oli vaikea vaihtaa valmentajaa ja miettiä, kuka voisi olla sellainen, joka tietää harjoittelustani ja tuntee minut. En ole ihmisenkään maailman helpoin ja minulla on kovat tavoitteet. Niiden pitää olla yhtenäiset valmentajan kanssa”, Hurske sanoo.

”En sopeutunut harjoitussysteemiin ja minun oli pakko ottaa viime kesänä riskejä. Muuten en olisi pystynyt juoksemaan olympialaisissa. Tehollisten ja palauttavien harjoittelun suhde ei sopinut minulle.”

Tokion olympiavuosi oli Hurskeelle pettymys, kuten muillekin pika-aitureille. Hurske jäi olympiakisoissa alkueriin (13,10), samoin reisivaivainen Korte (13,06). Neziri jäi pois Tokiosta loukkaantumisen takia.

Korte meni Tokion jälkeen jalkaleikkaukseen, Neziri kuntoutui muuten.

Lue lisää: Huippujuoksija Nooralotta Neziri teki yllättävän valinnan: ”Haluan auttaa"

Talven hallikaudella Hurske löysi uudestaan aitomisen ilon.

Hurske juoksi peräti 16 hallikisaa, joissa hän alitti seitsemän kertaa 8 sekuntia 60 metrillä. Paras aika ja ennätys tuli maaliskuussa Pariisissa, 7,93.

”Tästä kesästä on rauhallinen olo. Itseluottamus on hallikauden jäljiltä hyvällä tolalla. Lähden nauttimaan kilpailuista ja hyvistä juoksuista. Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö tästä kesästä tulisi hyvä”, Hurske sanoo.

Tiistai-illan aitakisaa Hurske odottaa vähän jännittyneenä.

”Toivotaan parasta, että voin lyödä Annimarin ja Nooralotan mahdollisemman monta kertaa tänä kesänä. En voi vaikuttaa heidän tuloksiinsa, mutta tavoitteeni on olla Suomen ykkönen.”

Senni Salminen yleisurheilijoiden kauden aloitustilaisuudessa Pajulahden urheiluopistolla.

Myös kolmiloikkaaja Senni Salminen aloittaa Lahdessa ulkokautensa. Alkujaan hänen piti kilpailla vasta Paavo Nurmen kisoissa Turussa 14. kesäkuuta.

”Minulla on kaikki valmiudet kisata jo nyt”, sanoo Salminen, joka avasi viime kautensa SE-loikilla 14,51 Turussa.

Suomen ennätyksen seurauksena Salmisen valmentaja Matti Mononen lupasi juosta seipään kanssa 400 metriä alle minuutin, kuten tapahtui.

Mitä Mononen lupaa tehdä seuraavasta Suomen ennätyksestä, jos sellainen syntyy?

”Matti on luvannut jotain balettihommia. Olisi mukava päästä taas vähän nöyryyttämään valmentajaa”, Salminen sanoo.

Lue lisää: Valmentaja Matti Monosella oli Senni Salmiselle älytön lupaus, jos tämä rikkoo Suomen ennätyksen – Nyt oli aika tarttua haasteeseen

Lahden gp-ilta päättyy miesten 3 000 metrin juoksuun, jossa Topi Raitanen kohtaa nuoren haastajansa Eemil Helanderin.

Raitanen avasi kautensa 3 000 metrin estejuoksussa toukokuun puolivälissä Timanttiliigan kilpailussa Dohassa. Raitanen kärsi stadionilla olleesta pölystä ja hiekasta, eikä ollut tyytyväinen aikaansa 8.38,75.

”Dohassa kaikki ei toiminut. Siksi muutin vähän harjoitusohjelmaa Lahtea varten”, Raitanen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat