Leijonien maalivahtipeli on ollut taas loistavaa, vaikka ykkösvahti vaihtui lennosta

Jussi Olkinuora löi maalillaan luukut kiinni. Kolme peräkkäistä nollapeliä sementoi maalivahtipelin turnauksen loppuun asti, Heikki Miettinen kirjoittaa.

Jussi Olkinuora on pelannut tähän asti vakuuttavasti Leijonien maalilla MM-turnauksessa, ja jatkaa ykkösvahtina.

26.5. 2:00 | Päivitetty 26.5. 9:05

Tampere

Noin puolella MM-turnauksen puolivälieräjoukkueista pelaa maalillaan NHL-torjuja.

Leijonilla ei sellaista ole, kun Jussi Olkinuora valtasi takaisin ykkösmaalivahdin paikan.

Heikki Miettinen

Harri Säteri sai ohuen siteen NHL:ään, kun hän pääsi KHL:n romahduksen jälkeen Arizonaan. Kevätkausi tuotti kuusi NHL-ottelua olympiavoittajalle ja vanhat tilastot kertovat yhdeksästä muusta NHL-pelistä.

Siinä kaikki. Leijonien viimeisenä lukkona pelaa maalivahti, joka on rakentanut kantavimman uransa Euroopassa.

NHL-statuksen painoarvo MM-turnauksessa jää kevyeksi. Tärkeintä on pelitapa, ja hallita se pari metriä NHL-kaukaloa leveämmässä Nokia-areenan askissa.

Säteri pelasi erinomaisesti Pekingissä, kun Olkinuora joutui hakemaan vapauttavaa korttia kiinalaisesta koronahotellista. Vapaaksi päästyään Olkinuora huomasi menettäneensä ykköstorjujan paikan.

Missään puheissa ei paistanut katkeruus, vaikka korvien välissä saattoi käydä kuhina.

Tampereella kävi toisinpäin. Säteri joutui toipilaaksi Ruotsi-ottelun jälkeen, ja Olkinuora löi maalillaan luukut kiinni. Kolme peräkkäistä nollapeliä sementoi maalivahtipelin turnauksen loppuun asti.

MM-turnauksessa tahti muuttui niin, että Olkinuora pelaa ja Säteri kannustaa.

Maalivahdille on aina ongelma, kun hän ei pelaa. Joukkueen sisäinen kemia, yhtenäisyys ja maalivahtien keskinäiset välit ratkaisevat, kuinka isoksi ongelma kasvaa.

Leijonien veskareista kolmostorjuja Frans Tuohimaa tietää, ettei pelaa. Säteri on saanut huomata, ettei pelaa. Torjuttavaa riittää vain Olkinuoralle, ja se on muiden hyväksyttävä.

Tuohimaa kantaa roolinsa hyvin – ja se on kaikkein vaikein. Säterin ja Olkinuoran toisiaan tukevat puheet kuulostavat niin aidoilta, että niiden täytyy olla totta.

Tästä yhtenäisyydestä rakentuu voittavan joukkueen maalivahtipeli, jossa maalivahtivalmentaja Kari Lehtosella on iso osansa. Sillä osastolla vallitsee rauha.

Leijonat puolustaa Jukka Jalosen pelisysteemissä aikamerkin tarkkuudella, jossa maalivahti tietää mitä odottaa. Laukaukset eivät tule pahimmista kulmista eikä viisikkopuolustus salli vastustajalle ylivoimahyökkäyksiä.

Olkinuora sanoi Tšekki-voiton jälkeen itseluottamuksen kasvavan, mutta yhtä lailla hän sanoi uskovansa, että päästää taakseen vielä useita kiekkoja.

MM-turnauksessa Olkinuoran tehtävä onkin säännöstellä, ettei Slovakiaa vastaan puolivälierissä ja sen jälkeen mitalipeleissä tulevia nollapelejä murskata lekalla.

Tilaa MM-kisojen uutiskirje osoitteesta hs.fi/urheilukirje

Lue kaikki MM-kisajutut osoitteessa hs.fi/jääkiekon-mm

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat