Pitkän jatko­sopimuksen saanut Saksan pää­valmentaja Toni Söderholm ei sulje pois NHL-uraa: ”En sitä kiellä, etteikö se kiinnostaisi minua”

Saksan ja Tšekin puolivälierän jälkeen ainakin yksi suomalainen valmentaja jatkaa välieriin.

Saksan päävalmentaja Toni Söderholm ja Jessica Campbell jakoivat ohjeita pelaajille alkusarjan ottelussa Helsingissä.

25.5. 19:12

Tampere

Saksan kiekkomaajoukkueen päävalmentaja Toni Söderholm tuntee tarkalleen, millainen valmentaja Kari Jalonen on. Senkin Söderholm tietää, millaista kiekkoa Jalonen peluuttaa joukkueelleen.

Toisilleen hyvin tutut ovat vastakkain, kun Saksa kohtaa Tšekin MM-turnauksen puolivälierissä.

Jalonen tuli Stadiin HIFK:n päävalmentajaksi kesällä 2008. Kärppien menestysvuosien jälkeen IFK kaipasi uutta sykettä, kuten se tuntuu kaipaavan vuosi toisensa jälkeen.

Söderholm pelasi kaikilla kolmella Jalosen kaudella IFK:ssa. Kaksi ensimmäistä painuivat pinnan alle, mutta kolmannella osui. HIFK voitti Suomen mestaruuden 2011, ja Söderholm valittiin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Jalosen ja Söderholmin, 44, yhteinen historia ei rajoitu valmentaja–pelaaja-suhteeseen, vaan Jalonen toimi Saksan maajoukkueen konsulttina ja vanhempana neuvonantajana Slovakian MM-kisoissa 2019. Söderholm oli jo silloin päävalmentajana.

Saksa oli ainoa maa, joka kaatoi Suomen Slovakiassa ja Leijonien tarinaa tuskin tarvitsee kovin laajalti kerrata: MM-kulta tuli.

Vaikka Söderholm tuntee Jalosen ei hän ota mitään automaationa eikä itsestäänselvyytenä.

”Kyseessä on niin kokenut valmentaja, joka tietää, että täytyy valmistautua vain siihen 60 minuuttiin mitä on edessä”, Söderholm sanoo.

Tšekkiä Söderholm pitää Jalosen alaisuudessa joukkueena, joka on valmennettu olemaan aina valmiina vastustajan heikkouksiin ja vahvuuksiin.

”Äärimmäisen kova vaatimustaso, mutta sen tietää aika monesta muustakin valmentajasta.”

”Valmentajaa kannattaa kuunnella.”

Söderholm varoo jopa tietoisesti, ettei nosta itseään esille. Hän ohjaa menestyksen hetkellä kaiken kunnian joukkueelle. Ei Söderholm sitäkään halua erikseen nostaa, että entinen valmentaja ja pelaaja kohtaavat tai heidän valmentamansa joukkueet kohtaavat.

”Päällimmäisenä on ääretön kunnioitus ihmisenä ja hänen työtään kohtaan”, Söderholm sanoo Jalosesta.

”Jos me hävitään, ei minua harmita, että olisin hävinnyt hänelle, mutta jos voitamme, en ajattele, että olisin voittanut juuri hänet.”

”Henkilökohtaiset missiot ovat erittäin kaukana. En ole tehnyt niitä enkä tee jatkossakaan.”

Entinen huippupuolustaja Söderholm puhuu modernin valmentajan suulla. Hän ohjaa Saksan maajoukkuetta, haluaa pelaajien sitoutumista ja sovittuja taktisia asioita. Hän on kuin pelaajien auttaja, kuten Henrik Dettmann lanseerasi koripallossa tutuksi tulleen sanonnan.

On ehdottoman suuri merkitys, miten valmentaja vie joukkuetta eteenpäin, miten valmistaa otteluihin. Yhtä vahvasti pelaajien arvostus nousee, kun valmentaja ei tuuppaa itseään eturiviin kertomaan, kuinka voitti sen ja sen maan.

Saksan kiekkomaajoukkue valtasi kaikki sydämet Pyeongchangin olympialaisissa 2018, kun se pääsi muutaman kymmenen sekunnin päähän olympiakullasta.

Neljä vuotta sitten Marco Sturm valmensi Saksaa, mutta siitä eteenpäin Söderholm on vetänyt maajoukkuetta. Saksasta on pikkuhiljaa kasvanut uskottava joukkue MM-kisoihin.

Menestysaihioista huolimatta vielä riittää kehityskohteita. Saksan pääsarjassa eli DEL-liigassa joudutaan merkitsemään kolme alle 23-vuotiasta pelaajaa kokoonpanoon, että nuorille saataisiin peliaikaa. Ulkomaalaisia saa olla kymmenen, ja sitä määrää Söderholm pitää liian suurena.

”Nämähän ovat suomalaisille käsittämättömiä sääntöjä. Saksassa puhutaan edelleen, että 24-vuotias on nuori pelaaja. Siinä on hirveä ero Suomeen.”

”Suomessa 20-vuotiaat eivät vain istu mukana, vaan ratkaisevat pelejä.”

Söderholm teki noin kuukausi sitten uuden sopimuksen Saksan jääkiekkoliiton kanssa. Paperi kattaa tapahtumat alkaneen olympiadin ajan eli vuoteen 2026 asti.

Sopimuksessa on pykäliä mahdollisille NHL-uralle, mutta Söderholm kuittaa asian hyvin lakonisesti.

”Olen sanonut ennenkin, että minun tärkein työni on keskittyä meidän pelaajiin, ja että kaikki sitoutuvat.”

Söderholm korostaa, ettei voi jäädä päivystämään puhelimen viereen, jos joku soittaisi tai haluaisi jotain.

”NHL:ään on niin hirvittävän vaikea päästä, ettei sitä kannata joka päivä miettiä, milloin se tulee eteen. Maailmassa on aika paljon valmentajia, jotka haluavat sinne ja tekevät kaikkensa päästäkseen.”

”En sitä kiellä, etteikö se kiinnostaisi minua. Päinvastoin. Se on ehdottomasti asia, joka kiinnostaisi ja jonka haluaisi kokea, mutta nyt ollaan realisteja.”

Saksassa ollessaan Söderholm asuu Münchenissä, mutta korostaa yhtä asiaa.

”En ole saksalaistunut. Olen lajin parissa, jota rakastan ja täällä [Saksassa] ovat työni. En halua edes olla saksalainen, vaan suomalainen, joka työskentelee Saksassa.”

Jääkiekon MM-turnauksen puolivälierät torstaina: Tampereella: Ruotsi–Kanada kello 16.20, Suomi–Slovakia kello 20.20. Helsingissä: Saksa–Tsekki kello 16.20 ja Sveitsi–USA kello 20.20. MTV3 ja Cmore näyttävät otteluita suorana.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat