Kimi Räikköseltä siepattiin yksi F1-kilpailu ilman selitystä, tilastoekspertti hämmentyi: "Tässä tapauksessa laki on laki”

Fernando Alonso ohittaa Kimi Räikkösen eniten F1-kisoja ajaneensa kuljettajana lokakuussa Singaporen GP:ssä. Räikkösen tilastossa on 349 kisaa, vaikka hän on startannut 350 kisaan.

Kimi Räikkönen päätti pitkän F1-uransa viime kauteen.

27.5. 13:00

Tämän vuoden MM-sarjassa ajetaan viime vuoden tavoin 22 Grand Prix -kisaa, kun poispotkitun Venäjän GP:n tilalle ei nosteta korvaavaa tapahtumaa.

Kansainvälistä kohua on luvassa 2. lokakuuta, kun Fernando Alonso ohittaa Kimi Räikkösen kaikkien aikojen eniten F1-kisoja ajaneena kuljettajana Singaporen kisassa.

Eri asia sitten on, mikä on uusi ennätyskisamäärä?

Kattojärjestö FIA:n virallisen kannan mukaan toistaiseksi Räikkösen nimissä olevan ennätys on 349 kisaa.

Tarkemman kirjanpidon mukaan viime kauden päätteeksi radoilta vetäytyneen suomalaiskonkarin starttimäärä olisi kuitenkin yhtä isompi eli tasaluvut 350.

Belgian osakilpailu 2. syyskuuta 2001 pyyhkiytyi FIA:n päätöksellä kokonaan Räikkösen ansiolistalta, vaikka hän lähti siihen 12. ruudusta ja ehti nousta seitsemänneksi ennen kuin kilpailu katkaistiin punaisilla lipuilla Eddie Irvinen ja Luciano Burtin törmäyksen jälkeen neljän kierroksen jälkeen.

Räikkösen Sauber-auton voimansiirto petti juuri, kun autojen piti palata varikolle.

Uusintastarttiin 36 kierrokseen lyhentyneeseen kisaan Räikkönen ei enää pystynyt osallistumaan. Kilpailu pysyi Räikkösen tilastoissa pitkään, mutta yhtäkkiä se poistettiin ja suomalaisen kisamäärä väheni yhdellä.

Tätä kummastelee formula ykkösten tilastoekspertti Jacques Deschenaux, joka sisällytti Räikkösen voiton vielä vuoden 2020 F1-sarjan viralliseen vuosikirjaan.

”FIA vain päätti julistaa, että ne neljä kuljettajaa, jotka eivät osallistuneet uusintastarttiin, katsotaan sellaisiksi, jotka eivät olleet mukana koko kisassa. Tässä tapauksessa laki on laki, jota meidän tilastoissamme täytyy sitten noudattaa.”

Deschenaux on rustannut vuosikymmenten ajan koko ajan kasvanutta punakantista GP-opasta.

Merkittävää on, että Räikkösen tavoin myös Alonson kisamäärä väheni yhdellä. Hän keskeytti samaisen Belgian ensimmäisen lähdön Minardin vaihdelaatikon leviämiseen.

Siten Alonso ohittaa Räikkösen vasta Singaporessa, eikä jo kauden 16. kisassa Italiassa. Tällä hetkellä Alonsolla on tilillään 339 GP-kisaa.

Deschenaux on suivaantunut kisamääriin puuttumisesta ja on haluton tarkastelemaan F1-historian muiden vastaavien uusintalähtöjen vaikutusta kaikkien aikojen tilastoon.

Suomalaiskuskeista yhtä pienempään kisamäärään on pudonnut myös Mika Salo, kun hän ei osallistunut Belgiassa 1998 joukkokolarin katkaiseman ensimmäisen startin jälkeen enää uusintalähtöön.

FIA:n virallisessa tilastossa Salolla on 109 kisaa 110 kilpailun sijaan.

Samassa kolarissa jäi kesken myös Rubens Barrichellon kisa. Siten formula ykkösten kaikkien aikojen kisaennätys oli yli kahden vuosikymmenen ajan 322 kilpailua, eikä 323 ilpailua, kuten kaikissa tilastoissa väitettiin.

Yli 300 kisan kuljettajista yhden on menettänyt myös Michael Schumacher. Tilastokukkasen mukaan Schumacher ei olisi ajanut sitä Silverstonen starttia, jossa hän katkaisi jalkansa ajettuaan ulos radalta.

Eniten F1-kisoja ajaneet kuljettajat

349 Kimi Räikkönen

339 Fernando Alonso

322 Rubens Barrichello

306 Michael Schumacher ja Jenson Button

294 Lewis Hamilton

283 Sebastian Vettel

269 Felipe Massa

Alpinen F1-tallissa ajava Fernando Alonso on pian formula ykkösten kokenein kuljettaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat