Leijonat pelaa kullasta – vastaan tulee Kanada kolmannen kerran peräkkäin MM-finaaleissa

Välierä USA:ta vastaan nosti pelaajia esille, ja Marko Anttila toi vastinetta rahoille.

Yleisö riemastui, kun Leijonat otti finaalipaikan.

28.5. 16:40 | Päivitetty 29.5. 11:15

Tampere

Leijonat pelaa jääkiekon MM-kullasta, kolmannen kerran peräkkäin, ja vastaan tulee liiankin tuttu Kanada.

Loppuottelupari on kuin sementoitu, kun Suomi kohtaa Kanadan. Näin oli Bratislavassa 2019, Riiassa 2021 ja nyt myös kotikisoissa Tampereella.

Suomi kaatoi Yhdysvallat välierässä 4–3, ja lopussa jännityskerroin pääsi vähän lipsahtamaan liian ylös.

Kanada ei paljon jännityksen päälle laskenut, vaan ruhjoi Kari Jalosen valmentaman Tšekin tylysti 6–1. Samalla lähti varoitus Leijonille.

Lue lisää: Leijonat teki historiaa ja eteni MM-finaaliin huiman taistelun jälkeen – ”Maali kuin maali”, totesi voitto-osuman sivaltanut Joel Armia

Tätä Suomi lähti hakemaan kotikisoista. Ensin loppuottelupaikka, ja sitä reittiä kohti unelmaa oman yleisön edessä voitetusta kullasta.

Mestaruuteen on vielä paljon matkaa, mutta mitalitaika murtui. Koskaan ennen Leijonat ei ollut saanut kotijäiltä mitalia, ei minkään väristä. Nyt se tulee, mutta hopea ei kelpaa kenellekään. Ei pelaajille eikä yleisölle.

Tampereen ensimmäisissä kotikisoissa 1965 Leijonat harjoitteli isojen mukana olemista. Helsingissä 1974 mitali jäi yhden positiivisen pissanäytteen päähän eikä missään muussakaan kotiturnauksessa ole taika murtunut.

Yrityksiä on riittänyt: 1991, 1997, 2003, 2012 ja 2013. Nyt historian haamut ovat poissa.

Välierä kaivoi Leijonista uusia ratkaisijoita vanhojen tuttujen lisäksi. Se alkaa olla tuttua, että Sakari Manninen kopauttaa mailaansa pari kertaa jäähän, saa kiekon ja laukoo sen yläkulmaan. Taas hän teki sen.

Jussi Olkinuoran maalivahtipeli kuului taas sarjaan maailman eliitti. Viimeistään USA-ottelu kertoi, miksi puolustaja Miro Heiskasesta on kohistu pitkin turnausta – ja paljon ennen tätä.

Hiljainen hyökkääjä Joel Armia ei paljon puhu itsestään, mutta hänen 4–2-maalinsa puhutteli faneja. Armia pelasi parhaan ottelunsa.

Joukkue pärjäsi nyt ilman Marko Anttilan maalia, mutta se riitti tuomaan katetta pääsylipun kalliiseen hintaan, kun Anttila nousi ylös kiekon kanssa. Yleisön kohina lisääntyi joka potkulla.

Suomi näyttää omineen MM-kiekon toisen finaalipaikan. Päävalmentaja Jukka Jalosen kaudella menestys on muodostunut yksitoikkoiseksi, mutta ei sekuntiakaan puuduttavaksi.

Bratislavan MM-kultaa seurasi Riian hieman odottamaton loppuottelutappio, joka korjaantui olympiakullalla ja nyt tulleella menetyksellä.

USA lähti otteluun rampana. Joukkueella oli vain neljä puolustajaa ja muutama hyökkääjä, jotka tuurasivat alakerrassa.

Olisi voinut olla suuri houkutus iskeä ensi sekunneista alkaen tavallista enemmän kiinni USA:n pakkeihin, mutta Leijonat teki sen, minkä he osaavat. Luottivat omaan pelitapaan.

Jauhaminen täydellä viisikolla kannatti. Se alkoi kerryttää väsymystä amerikkalaisten alakertaan, lisätä virheitä ja huolimattomia syöttöjä.

USA:n ykköspakki Seth Jones meni lähes liikuntakyvyttömäksi toisessa erässä Leijonien parin pitkän pyörityksen jälkeen. Peluuttaminen alkoi maksaa hintaa.

Yhdysvallat on pelannut välierissä 11 kertaa ennen Tampereen ottelua ja joka kerta hävinnyt eli joutunut pronssiotteluun.

MM-turnauksien pudotuspelihistoria alkoi 1992, jonka jälkeen USA ei ole välillä kovillakaan joukkueilla päässyt jahtaamaan kultaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat