Iskikö Leijonat suunnitellusti Yhdysvaltojen pulaan joutuneeseen NHL-pelaajaan? Sami Vatanen: ”Kaikki tiedostivat”

”Lähdemme hakemaan meille ja yleisölle poikaa kotiin”, sanoi Sami Vatanen sunnuntain leijonasuunnitelmasta.

Yhdysvaltojen Sam Lafferty (vas.) puolustamassa Yhdysvaltojen maalilla.

28.5. 19:10

Tampere

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue iski Leijonan tavoin lauantain MM-välierässä haavoittuneen saaliinsa kimppuun. Vain neljällä todellisella puolustajalla pelannut Yhdysvallat taisteli urhoollisesti ja paransi huimasti alkulohkon taaperruksestaan, mutta realiteetit iskivät vastaan kahdeksan miehen laatupakiston voimalla pelannutta Suomea vastaan.

Kaikki tiivistyi 1–1- ja 3–2-maaleissa. Suomen taiturimaiset puolustajat Miro Heiskanen (1–1) ja Sami Vatanen (3–2) viimeistelivät komeat osumat, kun Yhdysvaltojen puolustajaksi komennettu Sam Lafferty jäi pahasti kakkoseksi. Chicago Blackhawksia edustava Lafferty puursi vielä Sveitsi-puolivälierässä nelosketjun hyökkääjänä. Hänen asetelmansa oli kauniisti sanoen epäkiitollinen.

”Kaikki tiedostivat, että heillä oli vajausta. Yritimme saada luotua pitkiä hyökkäyksiä heidän päähänsä ja pysyä siellä kiekossa. Vasta silloin alkaa tulla vastustajalla väsy”, Vatanen analysoi.

Vatasen maalissa Tampereella asuva puolustaja pääsi nousemaan Harri Pesosen jättösyötöstä, eikä Lafferty ehtinyt peittää laukausta pois.

”Ammuin ripuliranteen ja tällä kertaa meni sisään”, Vatanen vähätteli.

Vatasen mukaan Suomen pelaajat eivät erityisesti yrittäneet hyökätä Laffertya vastaan.

Eli olisit pelannut vastaavasti, vaikka vastassa olisi ollut Laffertyn sijaan Seth Jones?

”Juu, olisin. En edes tiennyt kuka edessäni oli.”

Lafferty (vas.) joutui puolustajan paikalta varjostamaan Miro Heiskasta, mikä ei oletetusti ollut helppo tehtävä. Tässä Heiskanen sivaltaa rystyllä 1–1:een.

Hannes Björninen näytti notkeuden mallia.

Vatanen toipui flunssasta pelikuntoon Yhdysvaltoja vastaan.

”Tuntui ihan normaalilta. Mikäs sen hienompaa kuin päästä pelaamaan välierää kotiyleisön edessä. Yleisö antaa meille paljon energiaa”, Vatanen lausui.

Leijonat kaatoi Yhdysvallat 4–3 (1–1, 2–1, 1–1). Ottelu oli tasainen ja vieraat painostivat kotiyleisön tukemaa Suomea lopussa raivokkaasti. Lopulta Adam Gaudetten kavennus 3–4:ään jäi laihaksi lohduksi.

”Tiesimme, että vastassa on kova joukkue. Yhdysvallat on kasvanut joukkueena yhteen turnauksen aikana ja saanut muutaman lisäpelaajan mukaansa”, Vatanen muistutti.

Leijonat varmisti Yhdysvallat-voitollaan kolmannen peräkkäisen MM-finaalipaikkansa ja ensimmäisen MM-mitalinsa kotikisoista. Sunnuntaina suomalaispelaajilla on ainutlaatuinen mahdollisuus voittaa kultaa Nokia-areenaan pakkautuvan kotiyleisön edessä.

”Kyllähän se aika hienoa on, että pääset edes pelaamaan kotikisoja. Niitä ei monia tule vastaan. Sunnuntaina edessä on kaiken kruunu. Lähdemme hakemaan meille ja yleisölle poikaa kotiin”, Vatanen mehusteli.

Suomen kotiyleisö kiitti joukkuetta välierävoiton jälkeen.

Raahelaiset Katja Mathlin ja Veikko Kuurne olivat värjänneet hampaansa jääkiekkoilijoiden muodin mukaisesti. ”Ihan hirveästi jännitti”, totesi Katja pelistä.

Tilaa MM-kisojen uutiskirje osoitteesta hs.fi/urheilukirje/

Lue kaikki MM-kisajutut osoitteessa hs.fi/jääkiekon-mm

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat