Carolina Hurricanes teki ihmeellistä historiaa, kun Antti Raanta joutui nöyrtymään vaihtoon kesken pelin

Carolina Hurricanes on voittanut NHL:n pudotuspeleissä kaikki seitsemän kotiotteluaan ja hävinnyt kaikki kuusi vierasotteluaan.

Antti Raannan vaihtaminen Pjotr Kotšetkoviin ei auttanut Carolina Hurricanesia.

29.5. 6:54

Neljän suomalaispelaajan Carolina Hurricanes teki omituista NHL-historiaa varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa. Carolinan tämän kevään pudotuspeleissä kotijoukkue on voittanut ennätykselliset 13 kertaa putkeen, siis joka ikisen ottelun.

Toisin sanoen Carolina on voittanut pudotuspelien seitsemän ensimmäistä kotiotteluaan – urheilukanava ESPN:n mukaan vasta kolmantena joukkueena NHL:n historiassa – mutta hävinnyt kaikki kuusi vierasotteluaan.

Carolinan maaliero kotona on +17. Vieraissa se on –16.

Suomalaiset heijastavat hyvin Carolinan kaksia kasvoja.

Ykkösvahti Antti Raanta on päästänyt kotijäällä 0,97 maalia 60:tä peliminuuttia kohden. Vieraissa vastaava luku on 3,96.

Ykkössentteri Sebastian Aho on tehnyt kotiotteluissa tehot 4+4, vieraissa 0+2.

Viimeisintä ottelua isännöi New York Rangers, eli Carolina hävisi. Itäisen konferenssin välieräsarja on nyt tasatilanteessa voitoin 3–3.

Kotijoukkueiden etuna eivät ole vain yleisön kannustus, tuttu kaukalo ja vieraiden matkustusrasitus. Kotijoukkue saa päättää kentällisensä joka aloitukseen vasta vieraiden jälkeen, joten se voi vartioida vastustajan tähtiä parhailla puolustavilla pelaajillaan.

Asia ei kuitenkaan tiennyt Carolinalle pulmia pitkässä runkosarjassa, jossa se saalisti NHL:n joukkueista eniten vierasvoittoja.

Hyvän runkosarjansa ansiosta etu on yhä Carolinalla. Seitsemäs ja ratkaiseva ottelu pelataan sen kotona Raleigh’ssa.

Jos Carolina menee jatkoon, niin kuin sen erikoinen taika antaa olettaa, se saa kotiedun myös konferenssi­finaaleissa Tampa Bayta vastaan, viimeisellä etapilla ennen Stanley Cup -finaaleja.

Edellisellä kerralla New Yorkissa Raanta sanoi HS:lle kaipaavansa joukkueeltaan ”tiikerinsilmää” myös vieraspeleihin.

Siitä ei todella saatu vieläkään merkkejä.

Lue lisää: Raumalaisesta varamiehestä tuli täysin yllättäen NHL:n pudotus­pelien kuumimpia maalivahteja

Tällä kertaa ottelu alkoi kääntyä väärään suuntaan jo seitsemän minuutin jälkeen, ja Carolinan jokaisella neljällä suomalaisella oli enemmän tai vähemmän osaa takaiskuihin.

Ensin Sebastian Aho karkasi läpiajoon, mutta harhautus ei onnistunut vaan Rangersin venäläinen tähtivahti Igor Šestjorkin torjui kilvellään. Teuvo Teräväinen pääsi yrittämään jatkotilanteesta rystyllä, mutta Šestjorkin oli taas tiellä.

New York Rangersin maalivahti Igor Šestjorkin torjui Carolina Hurricanesin keskushyökkääjän Sebastian Ahon läpiajon.

Vastahyökkäyksessä Rangersin Tyler Motten rannelaukaus livahti Raannan kainalosta maaliin. Runsaat kaksi minuuttia myöhemmin Mika Zibanejad yllätti Raannan jalkojen välistä.

Ensimmäisen takaiskun Raanta olisi hyvin voinut torjua, vaikka veto lähti hankalasti puolustajan jaloista. Jälkimmäinen hänen olisi ehdottomasti pitänyt torjua.

Toisessa päädyssä Šestjorkin kauhoi räpyläänsä varmoiltakin maaleilta näyttäneitä laukauksia ja hääräsi kaikkea muutakin. Hän otti typerän estämisjäähyn ja sai maalivahdille aivan poikkeuksellisesti kaksi syöttöpistettä.

Kun Rangersin Filip Chytil karkasi Jesperi Kotkaniemen keskialuekompuroinnin avittamana ja kiskaisi tarkasti etuyläkulmaan 3–0, Hurricanes vaihtoi maalivahtia.

Raannan tilalle tuli venäläinen Pjotr Kotšetkov.

”En syytä häntä maaleista”, Hurricanesin päävalmentaja Rod Brind’Amour kommentoi Raannan vaihtamista tv-haastattelussa kesken pelin tohinan.

”Ehkä tämä auttaa kääntämään tapahtumien kulkua ja pääsemme mukaan peliin.”

Ei auttanut.

Kotšetkov ei torjunut huonosti mutta ei erinomaisestikaan. Hurricanes ei päässyt lähemmäs kuin kahden maalin päähän ja Rangers voitti 5–2, vaikka hävisi laukaukset maalia kohti selvästi 25–39.

Raanta jatkanee aloittavana maalivahtina ratkaisuottelussa kotijäällä. Se pelataan tiistaina aamukolmelta Suomen aikaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat