Leijonilla on hyvät mahdollisuudet Kanadaa vastaan, kunhan joukkue ei sairastu Ruotsin-tautiin

Suomella on turhankin synkkä historia Kanadaa vastaan MM-turnausten loppu­otteluissa.

Suomen pelaajat kättelivät USA:n joukkueen kohti pronssiottelua.

29.5. 11:19

Tampere

Tilasto näyttää vähän turhankin synkältä. Leijonien saldo Kanadaa vastaan jääkiekon MM-turnausten loppuotteluissa kertoo yhdestä voitosta ja neljästä tappiosta.

Onneksi ainoa voitto on tuoreessa muistissa. Se tuli Marko Anttilan ihmekeväänä vuonna 2019 Slovakian Bratislavassa.

Tappioista yksikään ei ole ollut suuren suuri, mutta kahdesti Leijonat on päässyt lähes kolikonheiton päähän kullasta.

Italian MM-kisoissa vuonna 1994 ratkaisu haettiin vasta voittolaukaus­kisasta, jolloin Kanadan supertähti Luc Robitaille ratkaisi. Yhtä tiukkaa oli Riiassa viime kesän alussa, kun Kanada vei kultamitalit Nick Paulin jatkoaikamaalilla.

Moskovassa vuonna 2007 Leijonat juoksi perässä koko ottelun. Sitä voi pitää Kanadan selvimpänä voittona, vaikka ei sekään selkäsauna ollut.

Venäjällä pelattiin uudestaan vuonna 2016, kun Suomi ja Kanada olivat jälleen vastakkain. Pietarissa alkusarjan kohtaamisessa Leijonat voitti ylivoimaisesti 4–0 Mikko Koskisen torjunnoilla.

Loppuottelussa vain numerot olivat tiukat, kun Kanada voitti 2–0 ja viimeinen kiekko painui tyhjään maaliin. Kanadalaiset jättivät Leijonat täysin ilman maalipaikkoja.

Kanadalla oli Venäjän kisoissa vuonna 2016 järkyttävän kova joukkue. Pelkästään ykkösketju häikäisi niin, että aurinkolaseja tarvittiin sen lukemiseen: Brad MarchandMatt DucheneConnor McDavid.

Alemmissa ketjuissa riitti lisää loistoa. Oli Corey Perry, Mark Scheifele, Mark Stone ja monet muut.

Tampereella kirjoitin Ruotsin ja Kanadan välisessä puolivälierässä avauserän jälkeen, että on loukkaus kansainvälistä jääkiekkoa kohtaan, kun Kanada lähettää näin huonoja joukkueita MM-kisoihin.

Ottelun lopussa pyyhin tekstin pois eikä se koskaan päätynyt julkisuuteen.

Iso kuva on edelleen sama. Kanadalla ei ole kovinkaan erikoinen joukkue, eikä Ruotsin olisi pitänyt sitä ottelua hävitä.

Ruotsin maajoukkueeseen on vain iskenyt vakava tauti. Se vie joukkueelta voitot kisoista riippumatta. Niin kävi myös Kanadaa vastaan.

Tre Kronor johti 3–0 kolmannen erän alussa ja 3–1 vielä kaksi minuuttia ennen loppua, mutta hävisi jatkoerässä.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta.

Ruotsilla oli huippujoukkue Slovakian kisoissa vuonna 2019. Koossa oli kuusi NHL:ssä isoa vastuuta kantavaa puolustajaa ja yhteensä 21 NHL-pelaajaa.

Tre Kornor johti Leijonia vastaan ottelua 3–1 ja vielä kolmannen erän alussa 4–3, mutta lopetti pelaamisen tai hyytyi.

Leijonat meni välieriin Sakari Mannisen jatkoerämaalilla ja voitti muutama päivä MM-kultaa. Ainoalla finaalivoitollaan Kanadasta.

Samalla tavalla Ruotsille kävi Suomea vastaan Pekingin olympialaisten alkusarjassa. Naapuri johti 3-0 kolmannen erän alussa ja hävisi 3-4 jatkoerässä.

Suomen voitto ja Ruotsin tappio antoivat joukkueille suunnat turnauksen loppuun asti.

Kanada on parantanut Suomen MM-turnauksen edetessä, muttei se edelleenkään loista. Tšekki päästi joukkueen liian helpolla hölmöilemillään jäähyillä.

Leijonilla on hyvät mahdollisuudet sunnuntai-illan finaalissa, jos ei sorru Ruotsin-tautiin ja lopeta pelaamista kesken ottelun.

Kanadaa vastaan ei voi jäädä hetkeksikään katselemaan kelloa. Oli heillä jalkeilla millainen joukkue tahansa, loppukirin he osaavat järjestää, jos tarvetta ilmenee.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat