Uefa ja Ranskan poliisi epä­onnistuivat pahasti Mestarien liigan finaalissa – se oli samalla varoitus Helsingissä pelattavaa Supercupia silmällä pitäen

Kaikki kuvamateriaali ja kertomukset todistivat siitä, että Euroopan jalkapalloliitto Uefa ja Ranskan poliisi epäonnistuivat ihmisten ohjaamisessa turvallisesti stadionille, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Liverpoolin kannattajia Stade de Francen ulkopuolella ennen Mestarien liigan finaalin alkua.

29.5. 14:43

Näkymät Pariisista ennen Mestarien liigan finaalia todistivat vaarallisesta yleisökaaoksesta. Kymmenet tuhannet kannattajat ajautuivat ennen ottelua puristuksiin stadionin porttien ulkopuolella. Liputtomia kannattajia kiipesi porttien ylitse, ranskalaispoliisien nähtiin suihkuttavan pippurikaasua Liverpoolin kannattajien päälle ja ottelun alku viivästyi lähes 40 minuutilla.

Kaikki kuvamateriaali ja kertomukset todistivat siitä, että Euroopan jalkapalloliitto Uefa ja Ranskan poliisi epäonnistuivat ihmisten ohjaamisessa turvallisesti stadionille.

Ranskan sisäministeri Gérald Darmanin twiittasi illalla, että syypäitä olivat tuhannet brittiläiset kannattajat, jotka yrittivät ilman lippuja tai väärennetyillä lipuilla sisään. Kertomus syypäistä oli heti luotu.

Totuus on ehkä hieman toisenlainen. Sky Sportsin toimittaja Kaveh Solhekol kertoi hyvin videollaan, mitä hän näki ennen ottelua.

Ensin 20 000 Liverpoolin kannattajaa ohjattiin ahtaasta alikulkutunnelista stadionille lähes yksi kerrallaan ja pakotettiin sen jälkeen seuraavalle ahtaalle alueelle porttien eteen. Kun sen jälkeen liputtomat ihmiset pyrkivät porttien ylitse, oli kaaos valmis, ja poliisi reagoi siihen pippurikaasulla. Kannattajien kertomusten perusteella Liverpoolin päädyn portteja suljettiin ennen kuin kannattajat pääsivät sisään – ilmeisesti tämä oli reaktio liputtomiin kannattajiin.

Solhekolin mukaan liputtomat olivat ranskalaisia. Twitterissä näkyi myös videoita, joissa ranskalaiset menivät läpi porteista ilman lippuja.

Liverpool FC on vaatinut tutkintaa tapahtumista.

Tapahtumat olivat varoittava esimerkki Suomen Palloliitolle, joka järjestää elokuussa Helsingissä Supercupin, jossa kohtaavat Mestarien liigan voittaja Real Madrid ja Eurooppa-liigan voittaja Eintracht Frankfurt. Supercupin Suomen projektinjohtaja Kalle Marttinen seurasi Pariisin illan tapahtumia median välityksellä, eikä tilanne näyttänyt hänestä hyvältä.

”Täytyy käydä tarkemmin läpi Uefan kanssa, että mitä kaikkea on käynyt, ja mitä voidaan oppia asiasta. Lähdemme siitä, että tällaiset tilanteet vältetään Supercupissa”, Marttinen sanoo.

Palloliitossa on varauduttu siihen, että Helsingissä pelattavassa Supercupissa olisi läsnä enemmän turvahenkilöstöä kuin miesten A-maaotteluissa. Viime vuoden kotimaaottelussa Ranskaa vastaan turvahenkilöstön määrä oli noin 350 ihmistä, ja sen lisäksi turvallisuutta oli varmistamassa poliisi.

Supercupissa tosin yleisöhäiriöiden riski on lähtökohtaisesti pienempi kuin Mestarien liigan tai Eurooppa-liigan finaaleissa, sillä ottelun merkitys ei ole samaa luokkaa kuin edellä mainituissa kilpailuissa. Marttisen mukaan aiempien kokemusten perusteella Helsinkiin voisi odottaa Realin faneja ehkä ”tuhannen luokkaa”. Aiemmissa Supercupeissa ei ole myöskään ollut ongelmaa liputtomista faneista.

”Ranska-ottelussa ilmiötä esiintyi pienissä määrin. Se oli aika lailla kymmenen yrittäjää, ja kaikki saatiin kiinni.”

Jos ja kun Helsinkiin saapuu elokuussa tuhatmäärin liputtomia Frankfurtin kannattajia, kuten saapui Eurooppa-liigan finaaliin viime torstaina, pitää heille löytää alue, jossa he pystyvät katsomaan ottelua. Alustavia suunnitelmia on Palloliitossa olemassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat