Liverpool vaatii Ranskan urheilu­­ministeriltä anteeksi­pyyntöä ”vastuuttomista ja epä­ammattimaisista” kommenteista koskien Mestarien liigan yleisö­kaaosta

Liverpoolin puheenjohtaja vaatii Ranskan urheiluministeriltä kaikkien Liverpoolin kannattajien puolesta anteeksipyyntöä Pariisin finaalin kaaoksesta, joka oli ”uskomattoman vaarallinen kaikille”.

Liverpoolin kannattajat näyttivät pääsylippujaan jonottaessaan sisäänpääsyä Mestarien liigan finaalin stadionille.

31.5. 16:57

Valioliiga-seura Liverpoolin puheenjohtaja Tom Werner vaatii anteeksipyyntöä kannattajien kohtelusta sen jälkeen, kun Ranskan hallitus syytti ”valtavaa” lippuväärennöstä lauantain Mestarien liigan finaalia varjostaneesta yleisökaaoksesta.

Ranskan hallitus on saanut osakseen kritiikkiryöpyn siitä, miten finaalin turvallisuusjärjestelyt hoidettiin. Tuhansilla Liverpool-kannattajilla oli vaikeuksia päästä otteluun Stade de France -stadionille, vaikka heillä olikin lailliset otteluliput. Ottelun alku viivästyi 36 minuuttia, kun sisäänpääsyportit stadionille tukkeutuivat ja poliisi käytti kuvamateriaalin perusteella täysin tarpeettomasti pippurikaasua jonottaviin kannattajiin.

Liverpoolin omistavaan Fenway Sports Group -yhtiöön kuuluva Werner kirjoitti Ranskan urheiluministerille Amelie Oudea-Casteralle osoittamassaan kirjeessä olevansa tyrmistynyt urheiluministerin lausunnoista yleisökaaoksesta. Wernerin kirje oli vuodettu brittimedialle.

Oudea-Castera syytti alun alkaen Liverpoolia kaaoksesta. Hän sanoi ranskalaisradion haastattelussa seuran epäonnistuneet organisoimaan Pariisiin matkustaneita kannattajiaan.

Maanantaina Ranskan urheiluministeriössä pidetyn kriisipalaverin jälkeen sisäministeri Gerald Darmanin väitti tiukasti, että yleisökaaokseen olivat syypäitä lippuväärennökset ja Liverpoolin kannattajien käytös.

”Kirjoitan sinulle pöyristyneenä siitä, että Ranskan hallituksen ministeri voi tehdä tuollaisia todistamattomia oletuksia tällaisessa asiassa ennen kuin perusteellista, muodollista ja riippumatonta tutkintaprosessia on edes käynnistetty”, Werner kirjoitti urheiluministerille kirjeessään, joka oli vuodettu Liverpool Echo -lehdelle.

”Kommenttisi olivat vastuuttomia, epäammattimaisia ja halveksivat tuhansien kannattajien kokemia fyysisiä ja henkisiä loukkauksia”, Werner jatkoi.

”Kaikkien kannattajien- puolesta, jotka kokivat painajaisen, vaadin anteeksipyyntöä sinulta ja vakuutta siitä, että Ranskan viranomaisten ja Euroopan jalkapalloliiton sallitaan tehdä riippumaton ja läpinäkyvä tutkinta.”

Euroopan jalkapalloliitto Uefa kertoi maanantaina, että portugalilaispoliitikko Tiago Brandao Rodrigues johtaa riippumatonta tutkintaa. Brandao Rodrigues tekee tutkinnan korvauksetta.

Liverpoolille Pariisin kaaos toi ikäviä muistoja vuodelta 1989 mieleen. Silloin Hillsborough’n stadionin onnettomuudessa 97 kannattajaa kuoli.

Silloinkin poliisi syytti liputtomia kannattajia. Pitkän oikeusprosessin jälkeen kannattajat vapautettiin vastuusta.

Wernerin mukaan Pariisin tapahtumat olivat ”uskomattoman vaarallisia kaikille”. Hän kehotti urheiluministeriä välttämään ”syyllistämispeliä” lehdistötilaisuuksissa.

”Olen vastaanottanut lukemattomia Liverpoolin kannattajien viestejä, joissa kerrotaan, miten kannattajat pelkäsivät kuollakseen ja joutuivat poliisin häirinnän kohteeksi.”

Liverpoolin toimitusjohtaja Billy Hogan syytti Ranskan viranomaisia ”vastuun välttelystä”.

”Meidän mielestämme kaikkien pitäisi tutkinnan tukemiseen ja vähemmän loukkaaviin kommentteihin, jotka pyrkivät väistämään vastuuta”, Hogan sanoi.

Ranskan sisäministeri Darmanin sanoi, että stadionin ulkopuolella olisi ollut 30 000–40 000 Liverpoolin kannattajaa, joilla oli joko väärennyttyjä lippuja tai ei lainkaan lippuja. Viranomaisten mukaan näiden kannattajien määrä vaikutti siihen, miten väkijoukot pakkautuivat stadionin ulkopuolella.

Mutta näitä sisäministerin väittämiä lukuja on haastettu laajalti, myös Ranskassa. Suuren kannattajaryhmän puheenjohtaja sanoi uutistoimisto AFP:lle, että stadionilla oli liputtomia kannattajia, mutta ei tuhansia.

Urheiluun erikoistuneen ranskalaispoliitikko Regis Juanicon mukaan sisäministerin luvut ovat huomattavan suuria.

”Odotan keskiviikkoista kuulemista parlamentissa kuullakseni lisää asiasta.”

Uutistoimisto AFP:n näkemissä dokumenteissa ranskalaiset turvallisuuspalvelut varoittivat kaksi päivää ennen finaalia viranomaisia riskeistä, joita liittyisi liputtomiin kannattajiin tai lippuväärennöksiin.

Seuraavaksi Pariisissa odotetaan jännityksellä, mitä tapahtuu perjantaina, kun Ranska kohtaa Kansojen liigassa Tanskan.

Pariisin julkisen liikenteen liitot ilmoittivat tiistaina järjestävänsä uuden lakon, joka osuisi yhteen ottelun kanssa. Liitot ylistivät “menestystään” viikonlopun lakosta, joka osui yhteen Mestarien liigan finaalin kanssa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat