MM-mitalisti pelkäsi kertoa homoudestaan – kun hän oli menossa naimisiin, sponsorit järjestivät sykähdyttävän yllätyksen

Lea Davison kilpailee avoimesti Pride-kuukauteen liittyvissä väreissä, mutta uransa huipulla hän valitsi vaitonaisuuden.

4.6. 17:21

Amerikkalainen maastopyöräilyn MM-mitalisti ja olympiaedustaja Lea Davison kilpailee tänä viikonloppuna Unbound Gravel -soratiekilpailussa asussa ja pyörällä, joiden värit viittaavat Pride-kuukauteen.

Davison haluaa muun muassa näin tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia, erityisesti urheilussa.

”Kun itse nousin pinnalle, toivoin, että homous olisi ollut enemmän hyväksytty ja näkyvä asia. Mutta kun katson ympärilleni pyöräilymaailmassa, en näe monia itseni kaltaisia ihmisiä, ainakaan lajin huipulla. Ja näkyvyys on mielestäni aika ratkaisevaa”, 39-vuotias Davison sanoi Cycling Weeklylle.

Davison kertoo pelänneensä suurimman osan huippu-urastaan, että tuleminen ulos kaapista tuhoaisi hänen unelmansa olympialaisista.

Davison sijoittui vuonna 2012 Lontoon olympialaisten maastopyöräilyssä 11:nneksi ja neljä vuotta myöhemmin Rion kisoissa seitsemänneksi.

”Suurimman osan urastani pelkäsin paljon kaapista tuloa. Olin tullut kaapista kaikessa hiljaisuudessa, mutta ilmassa oli silti kysymyksiä, menetänkö sponsoreita ja valitaanko minua edustusjoukkueisiin.”

Davison totesi Cycling Weeklylle, että pyöräilyssä tarvitaan aina mekaanikkoja ja joukkueen tukea.

”Pelkäsin, että jos tulisin kaapista näkyvämmin, unelmani olympialaisista ei toteutuisi.”

Davison valitsi vaitonaisuuden niinä vuosina, jolloin hän olympialaisten ohella saavutti kaksi MM-mitalia ja voitti viisi USA:n mestaruutta.

Kun Davison oli vuonna 2018 menossa naimisiin Frazier Blairin kanssa, hän koki kaksi kuukautta ennen häitä valtavan yllätyksen.

Kaksi hänen sponsoriaan otti yhteyttä ja halusi juhlistaa pariskuntaa. Davison kertoo olleensa ällistynyt.

”Se oli ensimmäinen kerta, kun joku sponsori tunnusti julkisesti, että olin homourheilija. He halusivat juhlistaa minua tai oikeastaan sitä puolta minusta. Olin haltioissani.”

Urheiluravinneyhtiö Clif Bar kertoi pariskunnasta Pride-viestinnässään, ja pyöräilyvarustebrändi Louis Garneau valmisti hääparille valkoiset ihonmyötäiset pyöräilyasut.

”Se oli minulle voimakas kokemus. Siksi haluan antaa saman muille ihmisille tässä yhteisössä ja erityisesti nuorille. Haluan jakaa viestiä, että kyllä, on mahdollista olla ammattipyöräilijä, olympiaurheilija ja homo, joka elää täyttä ja aitoa elämää”, Davison sanoi Cycling Weeklylle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat