Kanadan jalkapallo kaaoksessa: pelaajat kieltäytyivät pelaamasta, maaottelu peruttiin vain tunteja ennen aloitus­potkua

Kanadan ja Panaman piti kohdata sunnuntaina. Panama tuli Kanadan vastustajaksi, kun kohuttu Iran-ottelu peruttiin.

Kanadalaiset jalkapallokannattajat joutuivat pettymään, kun sunnuntainen Panama-maaottelu peruttiin Vancouverissa alle kaksi tuntia ennen aloituspotkua.

6.6. 8:34

Kanada palaa tänä vuonna jalkapallon MM-lopputurnaukseen 36 vuoden tauon jälkeen, mutta maan edustusjalkapalloilu vaikuttaa olevan täydellisessä kaaoksessa.

Maajoukkueen pelaajat kieltäytyivät pelaamasta sunnuntaista ystävyysottelua Panamaa vastaan. Vancouverissa pelattavaksi kaavailtu ottelu peruttiin alle kaksi tuntia ennen avauspotkua.

Uutistoimisto Reuters, Kanadan yleisradioyhtiö CBC sekä televisiokanava CTV kertoivat kieltäytymisen johtuvan sopimuskiistasta. Tapetilla ovat sekä taloudelliset korvaukset että muut asiat, kuten Kanadan jalkapalloliiton Canada Soccerin organisaatiorakenne.

”Canada Soccer on osoittanut kunnioituksen puutetta joukkuettamme kohtaan ja vaarantanut standardien nostoon ja pelin kehittämiseen liittyvät ponnistelumme”, pelaajien julkisuuteen toimittamassa kirjeessä sanotaan.

”Toivomme Canada Soccerin ottavan nyt päättäväiset askeleet, jotta voimme palata kentälle 9. kesäkuuta pelattavaa otteluamme varten”, pelaajat jatkoivat ohjelmassa olevaan Curaçao-otteluun viitaten.

Pelaajat esittivät kirjeessään myös pahoittelut otteluun saapuneille kanadalaisille ja panamalaisille jalkapallokannattajille. He jättivät sopimuskiistan vuoksi väliin myös perjantain ja lauantain harjoitukset.

Kanadan jalkapalloliiton Canada Soccerin puheenjohtaja Nick Pontis kertoi tiedotustilaisuudessa, ettei pelaajien ehdotus ole taloudellisesti kannattava.

Kirjeessään pelaajat ottavat kantaa moneen aiheeseen. He vaativat lisää avoimuutta, parempaa johtajuutta sekä 40 prosentin osuutta MM-kisojen palkintorahoista.

Tavoitteena on lisäksi saada laaja perheiden ja ystävien joukko tueksi Qatariin. Pelaajat vakuuttavat kirjeessä yhteistyöhaluaan, mutta kertovat välien olleen kireitä vuosien ajan.

Kanadan jalkapalloliiton puheenjohtaja Nick Pontis kertoi tiedotustilaisuudessa, ettei pelaajien ehdotus ole taloudellisesti kannattava.

”Olen puheenjohtajana vastuussa siitä, että tämä organisaatio on vakaa myös seuraavat sata vuotta. En voi hyväksyä tarjousta, joka asettaa organisaatiomme talouden kestämättömään asemaan”, Pontis sanoi.

Pelaajat vaativat myös lajiliiton sekä 2019 perustetun kumppanuusyrityksen Canadian Soccer Businessin (CSB) välisen sopimuksen tarkastelua. CSB vastaa kaikista Kanadan miesten ja naisten maajoukkueiden sponsorointi- ja lähetyssopimuksista.

Canada Soccer ja CSB solmivat jälkimmäisen perustamisvuonna kymmenvuotisen sopimuksen, mikä pelaajien mukaan vaaransi täysin lajiliiton mahdollisuudet hyödyntää maajoukkueiden urheilullista menestystä.

”Tämän sopimuksen ehdot on paljastettava ja korjattava. Haluamme tietää, kuka allekirjoitti sopimuksen, joka asetti liittomme käsirautoihin”, pelaajat linjasivat.

CSB:n puheenjohtaja Scott Mitchell julkaisi pelaajien kirjeen jälkeen lausunnon, jossa kertoi kannattavansa täysin Canada Soccerin pyyntöä lisätä avoimuutta.

Kanadan kannattajat joutuivat pettymään, kun Panama-ottelu peruttiin vain alle kaksi tuntia ennen aloituspotkua.

MM-kisoihin valmistautuvat miesjalkapalloilijat ottivat kirjeessään kantaa myös tasa-arvoasioihin. He vaativat naisten maajoukkueen pelaajille samoja palkkioita kuin miehetkin saavat sekä Kanadan naisten pääsarjan kehittämistä.

Sunnuntainen Panama-pelin peruminen tarkoitti sitä, että Kanadan jalkapalloliitto joutui perumaan peräti kaksi ottelua, jotka oli tarkoitus pelata kesäkuun 5. päivänä.

Kanadan piti alkuperäisen suunnitelman mukaan kohdata sunnuntaina Iran, mutta ottelu jouduttiin perumaan toukokuun lopussa sen nostaman kohun sekä laajan vastustuksen vuoksi. Perumisen jälkeen Kanadan vastustajaksi hankittiin Panama.

Iran-ottelun perumista vaativat muun muassa Teheranista Kiovaan matkalla olleen Ukraine International Airlinesin lennon 752 uhrien omaiset sekä kanadalaiset poliitikot.

Iranin vallankumouskaarti ampui koneen alas ilmatorjuntaohjuksilla tammikuussa 2020 pian nousun jälkeen. Kaikki 176 matkustajaa ja miehistön jäsentä kuolivat. Uhrien joukossa oli 63 kanadalaista.

Oikaisu 7.6. kello 15.05: Kanada pelaa MM-lopputurnauksessa 36 vuoden tauon jälkeen, ei 22 vuoden tauon jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat